Şanlıurfa Müteahhitler Birliği Başkanı Önal; "İnşaatlara Bir An Önce Başlanmalıdır"

TAKİP ET

Şanlıurfa Müteahhitler Birliği Başkanı Mustafa Önal sosyal medya hesabı üzerinden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Valiliğe çağrıda bulundu. Önal çağrısında, 'Yapı denetimlere yeniden inceleme yetkisi verilmeli ve inşaatlara bir an önce başlanmalıdır' dedi.

6 Şubat Kahramanmaraş depreminden etkilenen Şanlıurfa’da, deprem öncesi yapımına başlanan yerlere ilişkin üniversiteden denetim yapılıp inşaatların devamı için hazırlanacak raporlar beklenirken Şanlıurfa Müteahhitler Birliği Başkanı Mustafa Önal sosyal medya hesabı üzerinden dikkat çeken bir çağrı yaptı.

“BAKANLIĞIN KONTROL ETTİĞİ BİNADA SORUN ÇIKARSA SORUMLU KİM OLACAK”
Önal çağrıda, “Şanlıurfa’da yaklaşık 3 bin inşaat halen devam aşamasında. Çevre Şehircilik Bakanlığı tüm inşaatları durdurmuş durumda. İl müdürlüğü elemanları yetersiz diye üniversiteden denetim yapılıp inşaatların devamı için rapor hazırlayacaklar. En iyi ihtimalle bu yöntemle en az 1-2 ay hiç bir inşaata çalışma yapılamaz. Bu durumda tahmini 150 bin çalışan inşaata gidemediği için evine ekmek de götüremiyor. Şanlıurfa’da ‘Yapı denetime’ bağlı tek bir binada orta ve ağır hasarlı bina dahi yoktur. Şu anki durumda Yapı denetimlere deniliyor ki ‘Siz durun karışmayın’ biz inşaatlara bakacağız. Bu çalışma bu şekilde bitince yetki yine Yapı denetime geçecek. İleri süreçte bakanlığın kontrol ettiği binada sorun çıkarsa sorumlu kim olacak?” ifadelerini kullandı.

“BELEDİYELER BAKANLIKLA GEREKLİ GÖRÜŞMELERİ YAPMALI”
İnşaatlara biran önce başlanması gerektiğini vurgulayan Önal, “Yapı denetim demeyecek mi ‘Bizi o süreçte devre dışı bıraktılar.’ İşin doğrusu mevcut inşaatlarda çalışma başlaması için ‘Yapı denetimlere inşaatları yeniden inceleme yetkisi verilmeli ve inşaatlara bir an önce başlanmalıdır. Söz konusu bu büyük sorunu AK Parti İl Başkanı Abdurrahman Kırıkçı bilmekte olup gerekli çabayı ortaya koymuştur. Ancak Büyükşehir Belediye ve İlçe Belediye Başkanlarımızın da bu konuyu gündemlerine alıp bakanlıkla gerekli görüşmeyi yapmalılar. Yerel yöneticilerimiz iyi niyetli yaklaşım gösteriyorsa da sorun çözülememektedir. Çevre Şehircilik Bakanlığı ilgililerine bu durum net bir şey şekilde izah edilmeli inşaatlarımızın çalışmalarına hemen başlanmalıdır. İnşaatlarda çalışma  durduğu için başta beton firmaları olmak üzere 400 ayrı kalemde iş yapılamamaktadır. Bu durum Şanlıurfa ekonomisine de büyük zarar vermektedir. Devam eden inşaatların Urfa’ya girdisi aylık 500 milyon civarındadır. ‘Yapı denetim firmalarının sistemleri maalesef kapalıdır. Özetle Urfa 6 Şubat itibari ile depremden sonra inşaat sektörü şimdi de ekonomik depremle karşı karşıyadır. Valimiz, Belediye Başkanlarımız, Milletvekillerimizin konuya gerekli hassasiyet göstermelerini temenni ediyoruz” şeklinde konuştu.

Şanlıurfa haber gündem deprem Mustafa Önal inşaat Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakalığı Şanlıurfa Müteahhitler Birliği