Şanlıurfa Neolitik Çağ Araştırmaları Projesi´ne Dahil Edildi

TAKİP ET

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Göbeklitepe başta olmak üzere her arkeolojik alanı kendi adıyla koruyacaklarını, 100 kilometrelik hat üzerinde bulunması ve Uluslararası litaratürde 'tepe' ismi kabul gördüğü için 'Taş Tepeler' ismini uygun gördüklerini anlattı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Göbeklitepe başta olmak üzere her arkeolojik alanı kendi adıyla koruyacaklarını, 100 kilometrelik hat üzerinde bulunması ve Uluslararası litaratürde ‘tepe’ ismi kabul gördüğü için ‘Taş Tepeler’ ismini uygun gördüklerini anlattı.

Geceyi ilimizde geçiren Bakan Ersoy, öğlen saatlerinde Karahantepe’de arkeologlarla birlikte bir basın toplantısı düzenledi.  ‘‘Şanlıurfa Neolitik Çağ Araştırmaları Projesi’  kapsamında,  iki bölgede sürdürülen yüzey araştırmalarında yeni yerleşim yerleri tespit edildiğine dikkat çeken Ersoy, Göbeklitepe’de 16 farklı nokta daha tespit edildiğini, buralarda da arkeolojik kazı çalışmaları gerçekleştirilebileceğini vurguladı.

Ersoy’un açıklamalarından satır başları şöyle:

‘Halen Göbeklitepe, Karahantepe, Gürcütepe, Sayburç, Çakmaktepe, Sefertepe ve Yeni Mahalle Höyüğü olmak üzere 7 alanda arkeolojik kazı çalışmaları sürdürülüyor. Tabi bu sayı 12 ama bu sayıyı 20´nin üzerine çıkaracağız. Önümüzdeki günlerde, projenin 2021-2024 yılları arasını kapsayan ilk etabı dahilinde Ayanlar, Yoğunburç, Harbetsuvan, Kurt Tepesi ve Taşlıtepe yerleşimlerinde de kazılara başlanacak. Yurt içinde 8 ayrı üniversitenin dâhil olduğu 12 kurum ve kuruluş ile iş birliği planlandı. Bu doğrultuda İstanbul Üniversitesi, Harran Üniversitesi ve Ankara Bilim Üniversitesi arasında doğrudan iş birliği protokolleri imzalandı. Ayrıca 5 ayrı ülkeden 8 ayrı üniversite ile 4 uluslararası akademi, enstitü ve müzeyi de Şanlıurfa Neolitik Çağ Araştırmaları Projesi´ne dahil ettik. Japonya, Rusya, Almanya, İngiltere ve Fransa ile geniş bir uluslararası yelpaze oluşturduk.

Göbeklitepe’de turist artışı 2018-2019 yılları arasında 1’e 10 oldu. Bu tepeler dünyada tanıtıldıkça farkına varıldıkça inanılmaz bir şekilde yılda bir kaç milyon turist alacaktır diye düşünüyorum. Biz Taş tepelerini tanıttıkça, karşılama merkezlerinde gerekli altyapıyı oluşturdukça binlerce turist gelecektir. Burası 6-7 günlük Güneydoğu gezilerinin ana merkezinde yer alacaktır. Buraya ilave turizm yatırımları gerçekleştirilmesi için ilave teşvikler vereceğiz. Önümüzdeki bir kaç yıl içinde ekonomiye yılda 1 milyar dolarlık bir katkı sağlayacağını düşünüyoruz. İlk 5 yıllık beklentimiz de 5 milyar dolar. Bizim bu projede önceliğimiz Bilim. Otomotik, doğal sonucu Turizm… Buradan elde edilecek gelirin tabana yayılması sayesinde bölge halkının projeye sahip çıkmasını sağlayacağız”

şanlıurfa neolitik çağ araştırmaları projesi’