ŞANLIURFA SKANDALLARLA DOLU SEÇİM SÜRECİ YAŞIYOR!

TAKİP ET

Ses sanatçısı / Yazar Ekrem Arpak ve Gazeteci Abdullah Cengiz haber-şanlıurfa analiz yazısında Şanlıurfa2nın seçim atmosferinin önem ve değerini analiz ediyor...

URFA SEÇİM GÜNDEMİ ALEV ALEV!

Bayram sevinci dahil, bütün gündemi tek başına ele geçiren 24 Haziran seçimlerine sayılı günler; kala Urfa seçim gündemi adeta el yakıyor!

Her patlayan birbirinden çarpıcı skandallar, liste savaşları ve tartışmalar bütün partilerin seçim stratejisini birebir etkiliyor.

 

GÜLPINAR DA OLMASA!.

 

Arzu ederseniz analizimize iktidar da olan Ak Parti ile başlıyoruz.

Seçim sürecine büyük liste tartışmaları ile giren Ak Parti Urfa da sular bir türlü durulmuyor!..

Listenin bir numarası aynı zaman da GTH bakanı olması sıfatı ile;  aday adayları, adaylar ve bütün seçmenleri kucaklaması, Urfa halkına barış mesajları vermesi ve aday arkadaşları ile uzlaşıcı bir tavırla toparlayıcı olması beklenen A.Eşref Fakıbaba'nın bu rolü laiki ile yerine getirememesi büyük sıkıntı yaratmış durumda!

* Fakıbaba'nın " Listeyi ben yapmadım! " söyleminin hemen akabinde Urfa da yer alan büyük aşiretlerin adaylarına " itfa den Aşiretçiliği bitireceğim demesi partinin kırsal oylarında ve aşiret mensuplarında ciddi kırgınlıklara hatta içten içe hesaplaşma ve ayrışımlara neden oldu!

30 yılı aşkın siyasi kariyeri ve an itibari ile bakan olan Fakıbaba'nın bu tür bir söylemin büyük aşiretler üzerinde nasıl bir kaos yaratacağını hatta büyük kavgalara, kırgınlıklara mahal vereceğini hesaplayamaması doğrusu akıl alır gibi değil.

* Yoğun liste eleştirilerine soğukkanlı bir duruş ile sahiplenmesi   gereken Fakıbaba'nın dil sürçmesi olsa dahi " Çok da şeyimdeydi! " söylemi Urfa da infiale yol açtı.

* Seçim sürecinde Çiftçilerin vergi iade dosyalarının savcılıklarda bekletilmesine dahi gıkını çıkarmayan Fakıbaba'nın DEDAŞ karşısında çaresiz bakan profili çizmesi bir başka Ak Parti handikabı olarak göze batıyor.

Salt kendi iddiası olan " Urfa halkı beni seviyor! " savına güvenerek koca bir seçimi geçirmekte olan Fakıbaba'nın 24 Hazirana kadar yeni bir skandala imza atmayacağına kimse garanti veremez..

 

MENDERES ATİLLA DARBESİ!

Ak Parti Şanlıurfa da henüz Fakıbaba'nın yarattığı krizleri çözememişken; ülke gündemine bomba gibi düşen Ceylanpınar Belediye Başkanı Menderes Atilla videosu seçmen üzerinde ciddi tepkilere neden oldu.

Dört yıldır Ceylanpınar da Kürt Arap gerginliğini tırmandıran söylem ve eylemleri, yeğeninin çadır kentlerde ihale vurgunu yaptığına dair iddialar, Kaymakam Karatepe ile kurduğu yakın dostluk üzerinden öne sürülen ihale, rüşvet, yolsuzluk iddiaları ve daha da önemlisi eski bir polis memurunun Cumhurbaşkanlığı makamına sunduğu 32 ayrı suç işlendi iddiası ile zaten Ak Partiye büyük darbe vuran Menderes Atilla'nın çalışanlarını kadro üzerinden tehdit eden görüntülerinin ulusal medyaya düşmesi ile;  Ak Parti çok daha büyük bir darbe yemiş durumda.

 

SİVEVEREK DE YILMAZ SANCISI!

Geçen yerel seçimlerde M.Kasım Gülpınar'ın büyük desteği ve belediye kapısını halka açmak ideali ile başkanlık koltuğuna oturan Resul Yılmaz ile ilçe teşkilatı arasında bitmeyen kriz seçimi olumsuz etkileyen bir diğer faktör durumunda.

 

BİRECİK REZALETİ!

Bütün bunların üzerine tuz biber olan konu ise; Birecik Belediye başkanının darp edilmesi oldu!

Liste eleştirisi yapan başkanın Fakıbaba'nın mitinginde darp edilmesi,  Urfa ve Birecik halkının büyük tepkisi çekmiş durumda.

 

GÜLPINAR TEK BAŞINA NE YAPACAK?

Şanlıurfa da Ak Parti seçimde kaybetsin der gibi ardı ardına patlayan bunca skandala rağmen:  Nerede ise uykusuz bir tempo ile mücadele eden M. Kasım Gülpınar ,  M. Ali Cevheri ve İ. Halil Yıldız'ın da emekleri ile partiyi ayakta tutmaya çalışıyorlar!

Aynı gün içerisinde bir dağ köyünde çiftçilerin sorunlarını göğüsleyen! Urfa merkezde gençleri ve yoksul mahalleleri, iş adamı, esnaf ve medyayı ziyaret eden! Bir yandan  Birecik de bitmek bilmeyen gerginliği azaltırken, bir yandan Viranşehir, Hilvan, Bozova ve diğer ilçeler de adeta teminat olan tertemiz adını ortaya koyan M.Kasım Gülpınar da olmasa: Ak Partinin Urfa da ciddi oy kaybedeceğini söylemek için kahin olmaya gerek yok.

Ve Urfa Ak Partinin içine düştüğü krizi çözecek olan bütün bu sorunlara rağmen rakip partiden ( SP )  hatırı sayılır seçmen ile adayı transfer edecek kadar sevilen Gülpınar resmen tek başına direniyor!

 

CHP DE MEDYA SKANDALI!

 

Ana Muhalefet Partisi durumundaki CHP de ise durum hiç de iyi görünmüyor!

2. Sıra adayı Fethi Yamaç'ın yarattığı olumlu hava dışında nerede ise elle tutulur hiç bir şey yok.

Özellikle 1. sıra adayı Aziz Aydınlık ve kardeşine dair geçmişte yargılandıklarına dair yolsuzluk iddiaları hafızalarda dururken gündeme Urfa basınına gönderilen reklamların ödenme konusunda muamma ve oyalama v.b. tavırlar medya mensuplarında hayal kırıklığı yarattı.!

Ayrıca gerek saha çalışması, gerek medya anlamında hiç bir olumlu adım atılmış değil.

Seçim sürecinde " Haklarınız ödenecek " vaadi ile bütün sitelere gönderilen reklam amaçlı basın bültenleri yayınlandığı halde; il başkanlığından bir yetkilinin söylediği iddia edilen " Basını oyalıyorlar ve ödemeler yapılmayacak! " söylemi büyük tepki yaratmış ve Urfa basınını küstürmüş durumda..

 

BASIN EMEKÇİLERİNİN ÜCRETLERİNİ ÖDEMEYEN CHP HALKA VERDİĞİ SÖZÜ NASIL TUTACAK?

 

Urfa kamuoyunda " Daha basın emekçilerine ödemelerini yapmayan ve kandıran bir parti halka verdiği sözü nasıl tutacak? " sorusu ile büyük güven kaybı yaşanmış durumda.

Bakalım Fethi Yamaç tek başına bu krizler ile nasıl baş edecek?

 

YANMAZ SAADETİ LİSTE İLE YAKIYOR!

 

Aynı paralelde olmasa bile: Liste tartışmalarının içinde adeta günden güne güven kaybeden bir diğer parti de SP oldu!

İyi Parti Genel Başkanı Baş Danışmanlarından ve araştırmacı gazeteci Lokman Şıhanlıoğlu'nun sosyal medya paylaşımları ile patlak veren sıra satma krizi:  Önce iyi parti 1. sıra adayının sert çıkışı hemen ardından Saadet Partisinin Urfa da var olan önemli ve etkin isimlerinden Mehmet Cafer'in paylaşımları ile zirve yapan kaotik krize dönüştü.

Lokman Şıhanlıoğlu'nun iddialarına göre Ak Parti listesinde kendilerine yer bulamayan başta Seydi Eyyüpoğlu  ve iki önemli aşiretin adayları: İyi partiden sıra istemiş fakat Meral Akşener randevu dahi vermemişti!

Birinci sıra adayının " Satılık sıramız yok! " resmi açıklaması ve söylediği iddia edilen " Dolaylı yoldan tehdit ediliyoruz! " söylemleri oldukça çarpıcı hale geldi.

İşte tam bu sıra da Mehmet Cafer'in " Oyunu Bozarım! " iddiası ile attığı tiwitler: Bütün gözleri Saadet partisi birinci sıra adayı Yanmaz'a çevirdi

 İddiaya göre Yanmaz ısrarla  iyi partiden yüz bulamayan isimlere sıra  vermek istedi ve buda Saadet Partisi seçmeninde dahi büyük.  tepkilere neden oldu!

Ayrıca tek başına davranan ve adeta Saadet Partisi Şanlıurfa sahibi havalarında olduğu iddia edilen Yanmaz'ın kamuoyu üzerinde yarattığı anti pati seçimde partiye ciddi anlamda zarar verecek gibi görünüyor. Bundan birkaç hafta önce vekil çıkarır denilen Saadet partisinin şimdilerde esamisi dahi okunmuyor!

Ve Saadet Partisi Urfa da gençliği, dinamizmi ile fark yaratan tek isim 3. sıra adayı Rıdvan Söylemez oldu gibi duruyor.

 

HDP COŞTU!

 

Fakıbaba, Menderes Atilla'nın Ak Partiye, Yanmaz'ın Saadete, Aziz Aydınlık’ın  CHP'ye ardı ardına vurduğu darbelerin hepsi adeta  HDP'nin Urfa da en büyük itici gücü durumunda.

Fakıbaba Birecik de ancak 50-60 kişiye hitap ederken HDP ‘nin  2. sıra adayı Sürücü'nün binlerce kişiye balkon konuşması yapması bile HDP'nin yükselen trendinin belgesi gibi duruyor.

Ceylanpınar, Viranşehir, Birecik, Bozova, Halfeti de HDP'nin ciddi patlama yapması açıkçası hiç de sürpriz olmayacağı gibi; Ak Partinin bu sıçramaya vereceği tek cevap M.Kasım Gülpınar'ın dur durak bilmeyen çalışmaları ile olacaktır.

 

İYİ PARTİ DE ÇIT YOK!

 

Hasan Oğul tartışmasına liste baskısı ile start veren İyi parti ise; Sırasını satmayan , tehditlere boyun eğmeyen Urfa’nın liste başı tek bayan adayı Zuhal Akyol Çiftkaya’nın  tek başına verdiği mücadele de taktir toplarken İYİ parti’nin Şanlıurfa teşkilatı elle tutulur hiç bir saha çalışması olmayan ve adayların birbirleri ile bitmeyen istişarelerle geçen günler sonrasında kimse İyi partinin ne yaptığını anlamış değil.

Zaten tabanı olmayan İyi partinin zerre varlık göstermesi pek olası bir durum değil gibi görünüyor.

 

MHP AKÇAKALE VE HARRAN DA ETKİLİ!

Özyavuz öncülüğünde hayli iddialı görünen MHP Urfa da ise en büyük koz yine Ak Parti listesi gibi duruyor!

Zira Arap kökenli iki ilçe de Arap halkının beş Arap kökenli adaya tepki göstermesi ve beş ismin de karşılığının olmaması oyları MHP'ye doğru kaydırmış gibi görünüyor.

Buna partiye küsen etkili isimlerin kenara çekilmesi eklenince MHP biraz daha umutla çalışıyor!

 

HÜDAPAR ZATEN YOK!

 

Gelelim seçimin etkisiz elemanı HÜDAPAR'a.. Matematik de ( O ) rakamının oynadığı etkisiz eleman rolünü üstlenmekten öte HÜDAPAR'ın varlık göstermesi mümkün görünmüyor!

 

 

BÜYÜK VALİ ABDULLAH ERİN!

 

Son yılların belki de en zorlu ve kavgalara gebe seçim sürecinde takındığı babacan, samimi, barış güvercini tavırla kaos ortamını harika yöneten Abdullah Erin Ş. Urfa da bu dönemin  starı olmayı başardı.

Zira Abdullah Erin'in uzlaşıcı tavrı birçok ilçe de büyük gerginliklerin başlamadan bitmesine neden oldu.

İlaveten bu zorlu süreçte bile yoksul halkın sorunları ile yakından ilgilenen, mübarek Ramazan ayında ulaşabildiği yoksul ailelerin aç kalmasına gönlü razı olmayan, birçok madde bağımlısı gencimizin tedavisine, engelli kardeşlerimizin gülmesine vesile olan Erin'i haber-sanliurfa.com olarak biz de kutluyor, Urfa halkı adına teşekkürlerimizi iletiyoruz.