Şanlıurfa Tabip Odası Başkanı Ezer'den Haber Şanlıurfa'ya Özel Açıklamalar!

TAKİP ET

Türk Tabipler Birliği Şanlıurfa Tabip Odası Başkanı Dr. Bulut Ezer, depremden sonra kurulan çadır kentlerde bulaşıcı hastalık ve yangın riskine karşı haberşanlıurfa.net'e özel açıklamalarda bulundu. Ezer yaptığı açıklamada uyuz enfeksiyonuna dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

“MESAFELİ ÇADIR KURULUMU YAPILMALI”
Çadırların kurulurken birbirlerine çok yakın olmaması gerektiğine dikkat çeken Dr. Bulut Ezer, “Çadır kentlerde ısınmalar genellikle soba ile sağlanır. Bu yüzden çadır yangınları çok fazla olur. Bir yerde çadır yangını başladığı zaman diğer çadırlara sıçramaması için mesafeli çadır kurulumu yapılması oldukça önemlidir. Eğer bu sağlanmazsa saman alevi gibi bütün bölgeye yayılabilir ve ölümlere sebebiyet verebilir. Tuvaletler gıdalardan ve çadırlardan uzak noktalara konulmalıdır. Ayrıca çadır kentlerde çöp yığılması fazla olur. Bu çöplerin düzenli olarak toplanması gerekiyor.  İnsanların ısınma ihtiyacı karşılanmalı yoksa üst solunum yolu enfeksiyonları ve alt solunum yolu enfeksiyonları yaygınlaşır” dedi.

“UYUZ ENFEKSİYONUNA DİKKAT”
Uyuz enfeksiyonunun yaygınlaşma riskine de vurgu yapan Ezer, “Bu dönemde barınmanın toplu alanlarda olması ve düzenli hijyen sağlanamamasından dolayı uyuz enfeksiyonu gibi bulaşıcı hastalıklar yaygınlaşabilir. Herhangi bir yerde uyuz vakasına rastlandığı zaman bu durumun bildirilmesi ve o bölgede ivedilikle çalışma başlatılması gerekiyor. Bir kişide bile görülse çadırda kalan herkesin tedavi altına alınması gerekiyor. Birbirlerine temasları engellenmeli” ifadelerini kullandı.

“İLAÇ KONUSUNDA BİR SIKINTIMIZ YOK”
İlaç konusunda bir sıkıntı olmadığını söyleyen Dr. Ezer, “Şu anda ilaç yönünden bir sorun yok. İnsanlar ilaca ulaşabiliyor. Burası depremin ana üssü olmadığı için bu yöne bir sıkıntımız yok. Depremin ilk zamanları Adıyaman’dan gelen hastalar bir yoğunluk yaşandı. Şu anda bu yoğunluk da azaldı. Sağlık hizmetlerinde bir sorun yok” diye konuştu.

“SAĞLIK ÇALIŞANLARINA GÜVENLİ ALAN OLUŞTURULMALI”
Sağlık çalışanlarına güvenli bir alan oluşturulmadığını belirten Ezer şöyle devam etti; “Sağlık çalışanlarımız depremden sonra hemen çalışmaya başladı. Birçok arkadaşımız gece arabalarında yatıp sabah işlerine devam etti. İster istemez onlarda evlerine girmekten korkuyor. Bu arkadaşlarımıza da güvenli bir alan oluşturulması gerekiyor. Zor koşullar altında çalışıyorlar. Bu konuda gerekli yerlere başvurularımız oldu ancak henüz bir dönüş sağlanmadı. Esnek çalışma konusunda bir genelge yayınlandı ama Valilik henüz yönetmelik göndermedi. Kimin nasıl çalışacağı, sağlık çalışanlarının bu kapsama girip girmeyeceğı bilinmiyor”

“ADIYAMAN’DA SAHRA ÇADIRI KURDUK”
Son olarak Şanlıurfa Tabip Odası olarak Adıyaman’da sahra hastanesi oluşturduklarını ifade eden Ezer, “Depremin 2’nci 3’üncü günü Adıyaman’da sahra çadırı oluşturduk. Şanlıurfa’da gerekli işlemler yapıldıktan sonra hekim arkadaşlarımız oraya gönüllü olarak gitti. Şu anda günde 4 arkadaşımız Adıyaman’a gidiyor. 1 kişi, nöbetçi kalıyor. Adıyaman’da hekim ihtiyacı olursa yine destek olmaya hazır olduğumuzu yetkililere aktardık” şeklinde konuştu. 

Oğuzhan GÜLTEKİN / https://www.habersanliurfa.net/
(Bu haber kaynak gösterilmeden ve haberin linki verilmeden paylaşılamaz. https://www.habersanliurfa.net/ )

Şanlıurfa bulaşıcı hastalıklar deprem gündem