Şanlıurfa'ya Özgü Meşhur Şabut Balığının Faydaları

TAKİP ET

Şabut balığı, ülkemizde belirli yerlerde avlanabilen bir balık türüdür. Sadece Fırat ve Dicle Nehirleri içerisinde bulunduğu bilinmektedir.

Şabut balığı, ülkemizde belirli yerlerde avlanabilen bir balık türüdür. Sadece Fırat ve Dicle Nehirleri içerisinde bulunduğu bilinmektedir.

Şabut Balığı Nedir?

Şabut balığı, tıpkı kefal balığı gibi oldukça yoğun şekilde pulları olan bir tatlı su balığıdır. İlk olarak İsrail sularında keşfedilen bu balık türü, ülkemizde de bulunur. Şabut balığı şekil ve görüntü itibariyle kefal balığına çok benzediği için, kefal balığı ile karıştırılmaktadır. Ancak şabut balığı tatlı su balığı olarak kefalden farklıdır. Halk arasında da şabut ismi haricinde şemok balığı adı ile de bilinmektedir.

 Şabut Balığının Özellikleri Nelerdir?

Şabut balıklarının uzunlukları genellikle 25-30 cm aralığında değişmektedir. Bazı türleri 60 cm uzunluğa kadar çıkabilmektedir. İsrail, ülkemizden canlı olarak satın alıp yetiştirmektedir. Uzun, hem sağda hem de solda olmak üzere çift bıyıkları ile meşhurdur. Sırt kısmındaki pullarının rengi, koyu kahverengi rengine sahiptir. Genellikle üreme dönemleri nisan ile mayıs aylarına denk gelir. İsrail'de çıkmaya başlamasından sonra yıllarca çok değerli bir besin öğesi olarak kabul edilmiştir. Günümüzde de hala ABD ve İsrail için şabut balığı kutsal bir canlı olarak kabul edilir.

Şabut Balığının Faydaları Nelerdir?

Balıktan alınabilecek faydalı protein, mineraller, vitaminler ve omega3 gibi yağlar açısından zengindir. Bu sebeple gelişme çağındaki çocukların haftada bir kez tüketmesi uzmanlar tarafından mutlaka önerilir. Hafif bir balık türü olduğu için, diyet programlarına dâhil edilmeye de uygundur. Yüksek kalori içermez.

Bahar Tekinbaş/ www.haberşanliurfa.net

Şabut Balığının Faydaları Şabut Balığı Nedir? Şabut Balığı