Şanlıurfaspor Tarihi

TAKİP ET

Uzun yıllar boyunca Şanlıurfaspor'da kulüp başkanlığı görevini üstlenen Emin Yetim siyasete girmek için başkanlıktan istifa etti ve ardından kulübün yeni başkanı Cihan Canbeyli oldu. Bu gelişmeler Şanlıurfaspor'u yeniden gündeme taşıdı. Şanlıurfa'da futbol ve basketbol alanlarında faaliyet gösteren kulüp, maçlarını ise 29 bin kişilik Şanlıurfa GAP Stadyumu'nda oynuyor. 1969 yılında kurulan kulüp şu sıralarda 2'nci ligde mücadele ediyor.

Uzun yıllar boyunca Şanlıurfaspor’da kulüp başkanlığı görevini üstlenen Emin Yetim siyasete girmek için başkanlıktan istifa etti ve ardından kulübün yeni başkanı Cihan Canbeyli oldu. Bu gelişmeler Şanlıurfaspor’u yeniden gündeme taşıdı. Şanlıurfa’da futbol ve basketbol alanlarında faaliyet gösteren kulüp, maçlarını ise 29 bin kişilik Şanlıurfa GAP Stadyumu’nda oynuyor. 1969 yılında kurulan kulüp şu sıralarda 2’nci ligde mücadele ediyor.
ŞANLIURFASPOR TARİHİ 
Şanlıurfaspor 1969 yılında esasen üç farklı takımın birleşmesiyle kurulmuştur. 11 Nisanspor, Beşiktaş ve Uyanışspor bir araya gelerek Şanlıurfaspor’un ilk kuruluş çalışmalarını başlatmıştır. 1973 yılında amatör takım kurulmuştur. Urfa amatör ligine adım atan kulübün ilk başkanı ise Mustafa Kılıç olmuştur. Forma rengi ise buğday filizinin yeşil hali ve sararmaya yüz tutuğu başak halindeki sarı hali olarak belirlenmiştir. 1969-1970 sezonunda 3. Türkiye Ligi’nde profesyonel olarak mücadele etmeye başlamıştır. Bu dönemde ilk müsabakasını ise Kırşsehirspor ile oynamıştır. Profesyonel liglerde oynanan bu ilk maçın sonucu ise 0-0 olarak tarihe geçmiştir. Bu dönem Türkiye 3. Ligi, bölgesel bir grup değildir. Bu grupta Doğu, Karadeniz, İç Anadolu, Karadeniz ve Güneydoğu’dan birçok güçlü takım yer almaktadır.
2008 SONRASI
2008 yılında maddi kriz yaşayan kulüp kayyuma devredildi. Kayyum olarak atanan Şanlıurfa Belediye Başkanı, bu dönemde Şanlıurfa Belediyespor ile aynı grupta olan takımın ligde kalabilmesi için iki kulübün yöneticilerinin farklı kişilerden oluşmasını sağladı. Bu düzenleme UEFA kriterlerine göre yapılmıştır. Sonraki dönemde kulüp başkanlığı görevini Kemal Saraçoğlu üstlenmiştir. Şanlıurfaspor futbol takımı 1. Lig’e yükselmesinin arından alınan kötü sonuçlar nedeniyle Saraçoğlu istifa etmiştir. Yapılan seçimli genel kurulun ardından kulüp başkanlığına Fethi Şimşek getirilmiştir. Şimşek’in istifasının ardından ise Fahri Başkanlık görevine Mehmet Ekinci seçilmiştir. Ekinci aynı zamanda Eyyübiye Belediye Başkanı olarak görev yürütmüştür. 
2012 yılında 2. Lig Beyaz Grup şampiyonu olan Şanlıurfaspor, 1. Lige yükseldi. Aynı sezonda Türkiye Kupası’nda çeyrek finale kadar yükselmiştir. Çeyrek finalde ise Bursaspor’a 4-1 yenilerek, kupaya veda etmiştir. 2016-2017 sezonunda TFF 1. Ligden düşen kulüp, 2. Ligde mücadele etmeye devam etmektedir. 
ŞANLIURFA GAP STADYUMU
Şanlıurfaspor maçlarını GAP Arena Stadyumu’nda oynamaktadır. Bu stadyum toplamda 26 bin 400 metre kare üzerine kurulmuştur. Olimpik stadyum olma özelliğini taşıyan stadyumun soyunma odaları, hakem odaları ve koridor boşlukları gibi yapısal özellikleri UEFA standartlarına göre hazırlanmıştır. Stadyum futbolun yanı sıra atletizm için de kullanılabilmektedir. Şanlıurfaspor GAP Stadyumu, 2000 kişilik şeref tribünü kapasitesine ve teknolojik alt yapısı bulunan bir de basın tribününe sahiptir. Stadyumun toplam net kapasitesi ise 28.965’dir.