Seçim Startı Şanlıurfa'dan Verildi

TAKİP ET

Türkiye'nin uzun süredir gündemini seçimin ne zaman olacağı erken mi zamanında yapılması oluşturuyordu. En azından siyasilerin ama gündem maddesi buydu. Millet geçim derdiyle uğraşırken ister iktidar partileri isterse muhalefet, seçim tarihi konusunda sürekli bir tartışma yaşamaktaydı.

Türkiye’nin uzun süredir gündemini seçimin ne zaman olacağı erken mi zamanında yapılması oluşturuyordu. En azından siyasilerin ana gündem maddesi buydu. Millet geçim derdiyle uğraşırken ister iktidar partileri isterse muhalefet, seçim tarihi konusunda sürekli bir tartışma yaşamaktaydı.

Ancak seçim, ister zamanında isterse Mayıs ayında yapılsın; artık seçim atmosferi ülkeyi iyice sardı. Parti liderleri artık sahalarda daha çok görülmeye başladı. Her seçim döneminde olduğu gibi partiler arasında yaşanan rekabet milletvekili transferlerini de beraberinde getirdi.

Kamuoyunda en dikkat çeken transfer, Teğmen Çelebi’nin Ak partiye geçişiyle yaşandı. Bir dönem CHP’den aday olan ve ondan öncede Ergenekon davalarında cezaevinde yatan Teğmen Çelebi, birtakım argümanlarla Ak partiye katıldı. Özellikle CHP cenahından eleştirilen Çelebi’nin bu tercihinin transferinde İYİ Partiye verilecek olan RTÜK üyeliği de gündeme geldi. 3 aydır boş olan RTÜK üyeliği için Meclise yazı gönderilmemiş olması ve Çelebinin geçişiyle her şey ışık hızında işleme alınması ‘siyasi sahtekarlık’ olarak Meclis çatısı altında eleştirildi İşte o dakikada Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba hem partisinden hem de milletvekilliğinde istifa ederek İYİ partiye geçmesi muhalefet tarafından RTÜK üyeliğindeki planlarının bozulması olarak değerlendirildi.  Teğmen Çelebi’nin transferi pek çok çevrede ağır eleştirilere maruz kalırken Fakıbaba’nın milletvekilliğinden de istifa etmesi pek çok kesim tarafından takdirle karşılanmıştır.

ŞANLIURFA VE FAKIBABA

İster şahsına özgü yapısıyla, isterse siyasi geçmişiyle Fakıbaba bir anda tüm dikkatlerin O’na çevrilmesini sağlamış ve beraberinde elbette Şanlıurfa, seçim startının verildiği simge bir yer olmuştur. Bu demektir ki; Şanlıurfa, bu seçim döneminde yörenin ve Türkiye’nin ana gündem maddelerinden biri olacaktır. Her seçimde önemli bir yer tutan Şanlıurfa, Fakıbaba’yla birlikte bir kat daha önem kazanmıştır.

Peygamberler şehri Şanlıurfa’da partilerin seçimi kazanması hem adayların hem verilecek vaatlerin neler olacağı hususunda diğer unsurların önüne geçmiş durumdadır. Özellikle pandemi sonrası yaşanan ekonomik kriz ve geçim derdi, toplumsal yapısı ne olursa olsun kişi tercihlerini öncelikle etkileyecektir. Şanlıurfa’nın sosyo-ekonomik yapısı her seçimde olduğu gibi bu seçimde de etkili elbette olacaktır. Ancak sonucu belirleyecek olan aşiret ya da dini olgular değil, ekonomi yani geçim oluşturacaktır. 

ŞANLIURFA HAK ETTİĞİNİ YAŞIYOR MU?

Kurtuluş Savaşı dahil kültür ve dini birikimiyle Şanlıurfa’nın bu coğrafyadaki yeri bir başkadır. İlk Üniversite burada olmasına rağmen, Ünlü Şarkıcı İbrahim Tatlıses’in ‘Urfa’da Oxford vardıda biz mi gitmedik’  sözü Urfa’daki okur-yazar oranının düşüklüğüne güzel bir örnek teşkil eder.  Öte yandan, verimli toprakların enerji ve buna bağlı olarak sulama sorunun yıllarca geçtikçe istenilen düzeyde çözülememiş olması kronik bir sorundur. Feodal yapısı bazı hususlarda yapıcı sonuçlar yaratsa da hala pek çok konuda milletin gelişiminde önemli sorunlar oluşturmaktadır.  Nüfusun bir kısmı (toprak ağları) aşırı zenginlikte yaşarken önemli bir bölümündeki ekonomik sıkıntı giderek daha da yaygınlaşmaktadır.

Bu durum yazının içinde de belirtildiği gibi adayların niteliklerini ve verilecek vaatlerin önemini artırmaktadır. Şanlıurfa halkı, nelerin yapılacağını görmeden eskisi gibi peşin oy vermeyecektir.

Tarım ve Orman Bakanlığı strateji geliştirme başkanlığı 2021 rehberinde Şanlıurfa’da tarıma yatırım yapmak için 10 neden;

1. Aktif ve genç nüfus yapısına sahip olması (15-65 yaş arası nüfus oranı %57) sebebiyle iş gücü maliyetinin düşük olması

 2. Tarihi ipek yolu üzerinde bulunması ve Ortadoğu pazarına yakın olması

3. Tarımsal anlamda önemli bir potansiyele sahip olması (Türkiye’nin pamuk ve mercimek üretiminde birinci, Antep Fıstığı üretiminde ise birinci sıradadır)

4. Hayvancılığın bölge kalkınmasını ve gelişmesini etkileyecek yem bitkileri üretim potansiyeline sahip olması.

5. Dünyanın sayılı bölgesel kalkınma projelerinden olan Güneydoğu Anadolu Bölgesinin (GAP) merkezi konumunda olması nedeniyle geniş olanaklarından faydalanılabilmesi

6. Tarım alanlarının önemli bir kısmının verimli ve sulanabilir olması

7. Organik tarıma elverişli toprak varlığının (organik pamuk üretiminde Türkiye’de birinci sırada ) olması 8. Yenilenebilir enerji kaynaklarının zenginliği (Güneş enerji tesisleri)

9. Jeotermal kaynaklara sahip olması, güneşli gün sayısının ve güneşlenme süresinin yüksek olması gibi sebeplerle birlikte seracılığa uygun bir bölge olması

10. Bölgesel teşviklerin varlığı açısından önemli bir potansiyele sahip olması şeklinde yer almıştır.

Öte yandan, Şanlıurfa’nın en belirgin özelliklerinden biri de merkeziyle ilçe ve köylerinin ihtiyaçlarının farklılık göstermesidir. Adaylar ve partiler bu hususa dikkat ederek yol haritalarını çizmek zorundadırlar.

Özetle, adaylar ve partiler bu seçimde kitle oylarından ziyade tercih oylarıyla belirlenecektir. Bu seçimin önemli bir saç ayağı da halkla olan iletişimden geçecek olmasıdır.  Her türlü kitle iletişim araçlarıyla adayların halka zamanında bilgi vermesi büyük önem taşımaktadır. Yani üreten ve ürettiğini halkla paylaşan parti ve adayları ipi göğüslemede ön sıralarda olacaklardır.

 

Analiz / Abdullah Cengiz

ŞANLIURFA VE FAKIBABA SEÇİM STARTI ŞANLIURFA’DAN VERİLDİ Seçim Şartları abdullah cengiz fakıbaba Secim