Seçmen Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır? Nerede Oy Kullanacağım?

TAKİP ET

2023 yılında yapılacak olan seçimlerin tarihi belli oldu. Tarihin belli olmasıyla birlikte vatandaşlar sık sık 'nerede oy kullanacağım?' sorusunu sormaya başladılar. 14 Mayıs'ta yapılacak olan seçim öncesinde belirlenen takvime göre muhtarlık bölgesindeki askı listeleri güncellenmeye başlandı. Peki, seçmen kaydı nasıl sorgulanır? Seçmen kaydım nerede? Nerede oy kullanacağım? İşte YSK seçmen kaydı sorgulama ve e-Devlet ekranı.

Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için tarih belirlendi. 14 Mayıs’ta yapılacak olan seçim için seçmen listeleri de askıya çıktı. Bu listeler “Seçmen Sorgulama Uygulaması” ile sorgulanabiliyor. Özellikle Türkiye Cumhuriyeti’nin 13. Cumhurbaşkanı’nı seçmek için sandık başına gidecek olan vatandaşlar, nerede oy kullanacaklarını merak ediyor.


SEÇMEN KAYDI NASIL SORGULANIR?
14 Mayıs seçimlerinde oy kullanmak isteyen vatandaşlar “seçmen kaydı sorgulama nasıl yapılır?” sorusunu sıkça sormaya başladı. Bu sorgulama hem E-devlet üzerinden hem de YSK uygulamasından gerçekleştirilebiliyor. Türkiye’de ikamet eden seçmenler, askı dönemi içerisinde kendinin, aynı hanede oturanların ve aynı binada oturanların seçmen bilgilerini görüntüleyebilecek. Askı dönemi sonrasında ise kendisinin ve aynı hanede oturanların oy kullanacağı sandık alanı bilgilerini öğrenebilecek.


YSK SEÇMEN KAYDI SORGULAMA EKRANI
Seçmen kaydınızı sorgulamak için YSK’nın web sitesine T.C. kimlik numaranızı girmeniz gerekiyor. Ardından açılan sayfada hem kendi hem de hane halkının bilgilerini kontrol edebilirsiniz.

YSK Seçmen Kaydı Sorgulama


E-DEVLET SEÇMEN KAYDI SORGULAMA EKRANI
Seçmen kaydınızı e-Devlet Kapısı üzerinden sorgulamak da mümkün. Bunun için e-Devlet Kapısı web sitesine girerek, öncelikle giriş yapmanız gerekiyor. Sonrasında ana sayfada yer alan arama kutucuğuna “Yurt İçi Seçmen Kaydı Sorgulama” yazmalısınız. Bu sorgunun sonucunda sisteme erişim yapabilirsiniz. Kimlik doğrulama yöntemlerine tıklayarak, yönergeleri takip etmeniz halinde sisteme giriş yapmanız mümkün olacaktır. Sisteme eriştikten sonra yurt içi seçmen kütüğünde yer alan bilgiler karşınıza çıkacaktır. Bunun yanı sıra seçim döneminde oyunuzu kullanacağınızın yerin bilgileri de YSK tarafından bu saydada görüntülenecektir.

E-Devlet Seçmen Kaydı Sorgulama Ekranı