Şıllık Tatlısı Nasıl Yapılır?

TAKİP ET

Şanlıurfa mutfağında tüketebileceğiniz onlarca farklı yöresel yemek bulunulur. Bu yöresel lezzetler arasında dikkat çekenlerden biri de şıllık tatlısıdır. Şıllık tatlısını kıvamında yapmak marifet ister. Şıllık tatlısı tarifini öğrenmek ve bu lezzeti tam kıvamında yapmak istiyorsanız yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

Eğer hem şerbetli tatlı tüketmeyi seviyor hem de hafif bir tatlı arıyorsanız, Urfa yöresine ait olan şıllık tatlısı tam size göre. Bu tatlının krep hamuruna benzeyen yumuşak bir yapısı var. Bunun yanı sıra oldukça lezzetli iç harcıyla 7’den 70’e herkesin sevdiği tariflerden birine sahip. Birçok tarifte kullanılan ve akıtma olarak adlandırılan krep hamurunda hazırlanan, ceviz dolgusuyla sunulan şıllık tatlısının bazı püf noktalarına dikkat edilmesi gerekiyor. Tatlının hamurunun süt yerine su ile hazırlanması mümkün ancak tadının etkilendiğini baştan söyleyim. Peki, şıllık tatlısı nasıl yapılır? Bu tatlının püf noktaları nelerdir? İşte şıllık tatlısı tarifi ve gereken malzemeler…


ŞILLIK TATLISI İÇİN MALZEMELER

3 çay bardağı süt

2 çay bardağı un

1/4 çay kaşığı kabartma tozu

1/4 çay kaşığı tuz

100 g ceviz için

Şerbeti için;

1 çay bardağı sade tereyağı (Urfa yağı)

1 çay bardağı su

Yarım çay bardağı toz şeker

ŞILLIK TATLISI NASIL YAPILIR?
1 - Öncelikle tatlının hamurunu hazırlamanız gerekir. Bunun için unu derin bir kaba kalın. Ardından süt, kabartma tozu ve tuzu ekleyerek, kabın içinde çırpıcı yardımıyla karıştırın. Karışım pürüzsüz bir hal alana kadar bu işleme devam edin.
2 -  Krep hamuru benzeri akışkan bir hal alacak olan tatlının hamurunu, oda sıcaklığında yaklaşık olarak 12 saat kadar dinlendirin. (Bu süreyi daha kısa tutmanız mümkündür)
3 - Hamurunuz dinlendikten sonra yanmaz ve yapışmaz olan bir krep tavasını bir parça sade yağ ile yağlayın. Yağlama işleminin ardından fazla kalan yağı kağıt havlu yardımıyla alın.
4 - Tavanızı ocağa aldıktan sonra kızdırın. Sonrasında bir kepçe yardımıyla tatlı hamurunu üzerine boşaltın. Tavayı bu aşamada hızlı hareket ettirmeniz gerekiyor. Bu sayede hamurun ince bir şekilde yayılmasını sağlayabilirsiniz.
5 - Tavadaki hamur yaklaşık 1 dakika sonra renk alacaktır. Üzeri göz göz hale gelen krep benzeri hamuru, uygun boyutlarda bir spatula yardımıyla ters çevirin ve bu yüzü de aynı şekilde pişirin.
6 - Hamurları sırasıyla pişirirken, ara sıra kağıt havluyla teflon tavanızı yağlayın. Tatlı hamurunuz bitinceye kadar bu işlemleri uygulayın ve tüm krepleri pişirin.
7 - Hazırladığınız kreplerin soğumaması gerekiyor. Bunun için üst üste dizerek, üzerini bir kapak yardımıyla örtebilirsiniz.
8 - Tatlının şerbetini hazırlamak için toz şeker ve suyu karıştırarak küçük bir tencere içerisinde kaynatın. Adından sade yağ olarak adlandırılan Urfa’ya özgü lan yağı tavada kısık ateşte eritin.
9 - Tatlı rulosunun içerisinde kullanmak üzere ceviz içini mutfak robotunda küçük parçalar haline gelene kadar çekin. Ocaktan aldığınız şerbetle eritilmiş yağı karıştırın.
10 - Tatlı hamurlarınızın uç kısımları daha düzgün rulolar elde edebilmek adına uzunlamasınaa kesin. İçlerine ise bolca ceviz içi koyun ve sonra boşluk bırakmadan rolu biçime gelecek şekilde sarın.
11 - Servis tabağına aldığınız tatlının üzerine sade yağlı şerbeti gezdirin. Şerbetin sıcak olmasına dikkat edin. Tatlınızı bekletmeden ılık olarak servis edebilirsiniz.


ŞILLIK TATLISI TARİFİ SERVİS ÖNERİSİ
Eğer ceviz içinden hoşlanmıyorsanız, ceviz yerine toz Antep fıstığı da kullanabilirsiniz. Tatlıyı servis ederken kaymak ve dondurma da ilave edebilirsiniz.


ŞILLIK TATLISI TARİFİ PÜF NOKTALARI

Tatlının hamurunu pürüzsüz bir şekilde hazırladığınızdan emin olmalısınız.

İsterseniz süt yerine su kullanılabilir. Ancak süt ile hazırlandığında bu tatlının daha lezzetli olacağını unutmayın. Bu nedenle biz sütle hazırlamanızı tavsiye ediyoruz.

Krepleri kısık ateşte ve iki yüzünü aynı şekilde pişirmelisiniz. Bu krepler çok hızlı yanabilir, bu nedenle dikkatli olmalısınız.

Şerbetini sıcak dökmeniz gerektiğini unutmayın.
 

Şıllık tatlısı tarifi Şıllık tatlısı nasıl yapılır