Soğmatar 2018 Arkeolojik Kazılarında Hedef Yer altı Şehrini Ortaya Çıkarmak

TAKİP ET

Şanlıurfa'nın,Harran ilçesinin Tektek Dağlarında bulunan, Soğmatar Antik Kentte ara verilen arkeolojik kazılara kaldığı yerden başladı.

Şanlıurfa'nın,Harran ilçesinin Tektek Dağlarında bulunan,Soğmatar Antik Kentte ara verilen arkeolojik kazılara kaldığı yerden başladı.

Antik dönemde Edessa Krallığı sınırları içerisinde yer alan Soğmatar, bugünkü Şanlıurfa ilinin 60 km güneydoğusunda, Harran ilçesinin ise 40 km kuzeydoğusunda Tektek Dağları’nda önemli pınarların bulunduğu yerde ,Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümünden Yrd. Doç.Yusuf Albayrak ve ekibi tarafından yürütülen arkelojik kazı çalışmalarında  şu ana kadar 54 kaya mezarın kazısı tamamlanmış.

Mezarların içinden ele geçen önemli buluntular arasında bölgenin Erken Tunç Çağının ETÇ I-II evresi az olmakla birlikte çoğunlukla ETÇ III ve IV evresini veren tüm kaplar ve çanak çömlekler, benzeri Lidar Höyük’te ve genellikle satın alma yoluyla Gaziantep, Diyarbakır ve Şanlıurfa müzelerine gelen ve Sumer Uygarlığı´nın savaş arabası modelini veren pişmiş topraktan yapılmış oyuncak araba, yine benzeri Gre Virike Kazısında MÖ 3. binyıl başına tarihlendirilen çocukların oynadığı oyuncak olarak bilinen pişmiş topraktan kuş betimli çıngırak, ayrıca çocuk oyuncaklarından biri olarak arabayı çeken pişmiş toprak at figürini tekerlekleri ile birlikte ele geçmişti.

2018 Soğmatar Antik Kentte yapılan arkeolojik kazılarda Hedef yer altı şehrini ortaya çıkarmak.

Yrd. Doç.Yusuf Albayrak habersanliurfa.net'e yaptığı açıklamada : Çalışmalarımızın başında Soğmatar'i Şanlıurfa turizmine kazandirmak olduğunu ifade eden Albayrak , Soğmatar Roma döneminde ay tanrısı Sin in tapinim merkezi olması yanında,5 bin yıllık oyuncakları ile. Dikkat çekmektedir . Yeniden başladığımız kazılarda Hedefimiz 10 tane tünel i ile varlığı düşünülen yer altı şehrini ortaya çıkarmak. dedi

Türkiye de ki önemli kazılari anlatan "Geçmisin İzinde" belgeseli yarın Sogmatar'ı konu alacak.

"Soğmatar" ve "Soğmatar'ın Oyuncakları"ni da konu alan iki ayrı  Belgesel çekilecek. Haber Türk de  yayınlanan "Geçmisin İzinde" belgesel programı yarın Sogmatar'i konu alacak. Program yapimcisi Nuray hanım ve ekibi gün boyu arazide Yrd. Doç.Yusuf Albayrak ve ekibi ile birlikte olacak.

 

 

soğmatar soğmatarın oyuncaklar geçmisin İzinde belgesel programı soğmatar yer altı şehri yrd. doç.yusuf albayrak