Soğmatar Antik Kenti Nerede? Soğmatar Antik Kenti Tarihi

TAKİP ET

Soğmatar Antik Kenti ya da Soğmatar Harabeleri, Şanlıurfa'nın en önemli kültürel alanlarından biridir. Bu antik kentin Hz. Musa'nın yaşadığı yer olduğuna inanılmaktadır.

Soğmatar Antik Kenti, Urfa’nın Eyyübiye ilçesinde bulunmaktadır. Yağmurlu Mahallesi’nde yer alan kentte, firavundan kaçan Musa’nın yaşadığı yer olduğuna inanılmaktadır.

SOĞMATAR ANTİK KENTİ TARİHİ

Soğmatar Harabelerş, Şuayib Şehri’ne 15 kilometre mesafede bulunmaktadır. Harabeler, Harran’a 53 kilometre uzaklıktadır. 

Milattan Sonra 2. yüzyıldan itibaren Roma İmparatorluğu döneminde tarihlenen bu bölge, kutsal olarak atfedilmiştir. Abgar Krallığı döneminde, Tektek Dağları bölgesinde kurulan Soğmatar Antik Kenti; ay ve gezegen tanrılarına tapınmak için kullanılan bir kült merkezidir. Harranlılar tarafından kullanılan bu kült yerinde Ay tanrısı olan Sin’e tapınmak için bir mağara bulunmaktadır. Pognon Mağarası adı verilen bu bölgeye Sin Tapınağı da denmektedir. Bölgede, yamaçlarda tanrı kabartmaları bulunmaktadır. Zeminde ise yazıtların kazındığı bir tepe vardır. Bu tepeye Kutsal Tepe adı verilmektedir. Aynı zamanda 6 tane kare ve yuvarlık planlı mozole yani anıt mezar bulunmaktadır. İç kale ve ana kayaya oyulmuş olan birçok kaya mezarının bulunduğu bilinmektedir.

SOĞTAMAR ANTİK KENT YERLEŞİMİ

Şanlıurfa, dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biridir. Bu yerleşim yerinde tarihe tanıklık eden birçok eser bulunmuştur. Göbeklitepe, en meşhuru olsa da, bunun dışında da tarihi değiştiren birçok arkeolojik eser ortaya çıkmıştır. Soğmatar Antik Kenti’nde, 5 bin yıllık oyunca bir at arabası bulunmuştur. Bu kent, sahip olduğu yapılar sayesinde tarihin izlerine ışık tutan bir bölgedir. 

Musa’nın yaşadığı yer olarak rivayet edilen bu harabelerde yerleşimin Milattan Sonra 165 yılında Partların (İranlıların) saldırılarından dolayı Urfa bölgesinden kaçan halk tarafından kurulduğu bilinmektedir. Bu bölge İslam Dönemi’ne kadar kült merkezi özelliklerini taşımıştır. 

Şuayib Şehri’nde bulunan insanların Soğmatar Antik Kentini ibadet için ve mezarlık olarak kullandıkları bilinmektedir. Soğmatar’da bulunan dinsel motifler bu kullanım amacını doğrulamaktadır.

Soğmatar Antik Kentinde su ihtiyacını karşılamak adına Şuayib Şehri’ndekine benzer şekilde ana kayaya oyulmuş su kuyuları bulunmaktadır. Kentteki tarihi kuyunun, Hz. Musa Kuyusu olduğu rivayet edilmektedir.
 

Soğmatar Antik Kenti nerede Soğmatar Antik Kenti tarihi