Urfalı Nureddin Nebati bakan oldu!

TAKİP ET

Resmi Gazete'de yayımlanan kararla, Hazine ve Maliye Bakanlığı görevinden affını isteyen Lütfi Elvan'ın talebi kabul edildi. Elvan'ın yerine göreve Şanlıurfalı Nureddin Nebati atandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "affını isteyen" Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ı görevden aldı.

Erdoğan, Elvan’ın yerine Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati’yi Bakan olarak atadı...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son grup toplantısında, “Bu yolda ben, faizi savunanla beraber olamam, olmam” sözlerini alkışlamayan Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ı görevden aldı. Erdoğan, Elvan’ın yerine Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati’yi Bakan olarak atadı. 

Hazine ve Maliye Eski Bakanı Berat Albayrak’a yakın isimlerden olan Nureddin Nebati üç ay önce İstanbul Süleymaniye'de birlikte yemek yerken görüntülenmişti. O günden bu yana Nebati’nin ismi Bakanlık koltuğuna yakın olan isim olarak öne çıkıyordu. 

NUREDDİN NEBATİ KİMDİR

Nureddin Nebati ismi, son günlerde sıklıkla Hazine ve Maliye Bakanlığı için geçen simlerden biriydi. Merkez Bankası’nın faiz kararı, dövizdeki yükseliş, peşpeşe gelen zamlar ve TL’nin değer kaybı nedeniyle “ortalıkta gözükmediği” için Lütfi Elvan’ın görevden alınacağı, yerine de Nebati’nin getirileceği konuşuluyordu. 

Kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından da “Nureddin Nebati kimdir?” sorusu  merak edilmeye başlandı. 

Nureddin Nebati’nin Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın sitesindeki özgeçmiş bilgilerine göre; 1 Ocak 1964’te Şanlıurfa Viranşehir’de doğdu.
İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünü bitirdi. Yüksek lisansını aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsünde Uluslararası İlişkiler alanında yaptı. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi alanında Doktora unvanını aldı. Farklı Üniversitelerde Siyaset Bilimi, Türk Siyasal Hayatı, Devlet ve Siyaset Sosyolojisi dersleri verdi.

Nebati bir süre tekstil işiyle uğraştı. MÜSİAD Genel Merkez Yönetim Kurulu ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) Disiplin Kurulu Üyeliğinde bulundu. MÜSİAD Yüksek İstişare Heyeti Üyesidir. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Mezunları Vakfı ve Derneği ile İlim Yayma Cemiyeti, ENSAR Vakfı, TÜGVA, ÖNDER, UTESAV, TDED, BEK, İDD, İDV ve benzeri Vakıf ve Derneğin Üyeliği devam etmektedir.

Halen ÜTEV Vakfı Başkanlığı, Parlamenterler Arası Kudüs Platformu Türkiye Başkanı olup Esenler Belediyesi Şehir Düşünce Merkezinde Bilim Kurulu Üyesi olarak çalışıyor. AKP 4. Olağan Kongresinde MKYK Üyesi seçildi. MYK Üyesi olarak AKP Genel Merkez Mali ve İdari İşler Başkanı ve Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı. AKP’den 24. Dönemde İstanbul, 25. Dönemde Şanlıurfa, 26. Dönem İstanbul Milletvekili seçildi. İyi düzeyde İngilizce, az düzeyde Arapça bilen Nebati, evli ve 4 çocuk babasıdır.

GENELEVLERİN KAPATILMASI TEKLİFİ VERDİ, PARTİSİ REDDETTİ

Nureddin Nebati 2013 yılında verdiği “genelev” teklifiyle de gündeme gelmişti. Nebati, partisinin Grup Başkanlığı’na verdiği yasa teklifi ile Türkiye’deki 56 genelevin kapatılmasını istedi. Teklife parti içinde olumlu bakılmadı. 

Nebati, teklifin gerekçesinde, kadınların bu çağda bir mal gibi satılmasına devletin izin vermemesi gerektiği belirtirken, bu durumun devam etmesinin modern çağda kölelik düzeninin devam ettiği izlenimi yarattığını ifade etti. Nebati’nin teklifi medyaya yansıdıktan sonra partisi tarafından reddedilerek rafa kaldırılmıştı.

Nureddin Nebati Hazine ve Maliye Bakanlığı Nureddin Nebati kimdir?