Suruç'lu "Eko Dede" Yetiştirdiği Fideleri Ücretsiz Halka Dağıtıyor

TAKİP ET

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde yaşayan ve 'Eko dede' olarak tanınan 70 yaşındaki İbrahim Halil Akkuş, yeşil bir doğa için yetiştirdiği fideleri ücretsiz halka dağıtıyor.

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde yaşayan ve “Eko dede” olarak tanınan 70 yaşındaki İbrahim Halil Akkuş, yeşil bir doğa için yetiştirdiği fideleri ücretsiz halka dağıtıyor. İnsanların doğayı kirleterek kendi mezarlarını kazdığını dile getiren Akkuş, “dünyaya sahip çıkılmalı" dedi.

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesine bağlı Aybastı Mahallesi’nde yaşayan 70 yaşındaki İbrahim Halil Akkuş, ilçe sakinleri tarafından “Eko dede” olarak tanınıyor. Akkuş’a bu lakabın takılmasının nedeni ise, yetiştirdiği fıstık, nar, üzüm ve incir fidanlarını yeşil bir doğa yaratmak için ücretsiz dağıtması.

Bu lakabının yanı sıra yine Türkçe “Doğrucu ihtiyar” anlamına gelen “Kalê Raste Rast” olarak da tanınan Akkuş'un evinin yanı başındaki iki dönümlük arazisi adeta bir botanik bahçesini andırıyor. 

Bölge iklimine uygun ağaç fidelerini yetiştirdiğini dile getiren Akkuş, “20 yılda yaklaşık 20 bin fidan yetiştirip halka ücretsiz verdim. Bunu yaparken hem insanların kendilerine ekonomik olarak bir dayanak oluşturmasını hem de bölgenin yeşillenmesini amaçladım” diye belirtti. 

ZİRAİ İLAÇ KULLANMIYOR

Bahçesindeki fideleri hiçbir zirai ilaç kullanmadan yetiştirdiğini ifade eden Akkuş, “Fidanları hayvan gübresi, kum ve toprakla yetiştirdim. Kimyasal ilaç kullanılmadığında hem meyvelerin tadı daha güzel oluyor hem de ağaçlar daha güçlü ve ömürleri uzun oluyor. Günümüzde aşırı ilaçlama ile toprakta, havada zehir oluyor. Böyle olunca yetişen meyve de zehirli oluyor. Dolayısıyla insan sağlını tehdit ediyor. Bense beyaz kil ile ağaçları hastalıklardan koruyorum. Amacım bunları satarak para kazanmak değil. Bu bahçe halka bir örnektir. Buraya gelen insanlar ile bahçede iyi vakit geçiriyorum. Kapım herkese açıktır” diye konuştu.

‘İNSANLAR KENDİ MEZARINI KAZIYOR’

Küresel ısınmaya da dikkat çeken Akkuş, herkese şu mesajı verdi: “Havaların ısınmasıyla yoksullaşan toprak beni korkutuyor. Tüm insanlara ait olan bu dünyaya sahip çıkılmalı, havası kirletilmemeli. Eğer doğanın dengesi bozulur ise hastalık, yokluk baş göstermeye başlar. Kimi insanlar kendi menfaatleri için bu dünyayı yaşanmaz kılmaya çalışıyor. Küresel ısınma gittikçe yükseliyor. Kimi yerlerde kıtlık baş göstermeye başladı. Bu şekilde insanlar kendi mezarını kazıyor.”

İbrahim halil akkuş Şanlıurfa suruç eko dede