Suruç'ta İstiridye Mantarı Yetiştiriyorlar...

TAKİP ET

Suruç'ta iki kardeş kıt imkanla 800 TL'ye kurdukları 20 metrekarelik tesiste, 400 TL'lik mantar tohumuyla mantarcılığa başladı. Kardeşler, ürettikleri istiridye mantarını tanıtım amaçlı şimdi ücretsiz dağıtıyor.

Suruç’ta iki kardeş kıt imkanla 800 TL’ye kurdukları 20 metrekarelik tesiste, 400 TL’lik mantar tohumuyla mantarcılığa başladı. Kardeşler, ürettikleri istiridye mantarını tanıtım amaçlı şimdi ücretsiz dağıtıyor.

Urfa’nın Suruç ilçesi Ayhan (Mizêbil a Jorin) Mahallesi’nde Nihat ve Mehmet Emin Ülgen kardeşler, kurdukları 20 metrekarelik odada mantar yetiştiriyor. 7 aydır mantar yetiştiren kardeşler, ürettikleri istiridye mantarının bölgede bilinmediğini ve şu aşamada tanıtım amaçlı ürettiklerini ücretsiz dağıttıklarını söyledi. 

20 METREKARELİK ODA 

Tavukçuluk fikriyle başladıkları iş hayatında arazi yetersizliği gerekçesiyle mantara yöneldiklerini ifade eden kardeşlerden Mehmet Emin Ülgen, arkadaşlarının kendilerini cesaretlendirdiğini belirtti. İşi büyütmek istediklerini söyleyen Ülgen, “Zevkle bu işi yapıyoruz. İmkânsızlık içerisinde bunu başarabiliyoruz. Odayı suyla serinletmeye çalışıyoruz. Kendi imkanlarımızın hepsini kullandık. Buharlama sistemi olsaydı daha çok verim alabilirdik. Her bir tane mantar 2 kiloya kadar çıkabilirdi. Ürettiğimiz mantarın adı istiridye mantarı. Bunu büyütme amacımız var. Bu işi büyütürsek köydeki işsiz insanlarımız burada çalışabilecek. 20 metrekare büyüklüğünde bir oda da bu işi yapıyoruz. Sıcaklık sorun çıkarabiliyor.  100 metrekarelik alanım olsa çok daha farklı olabilir” dedi.

Mantarı yetiştirmek için kullanılan temel madde olan samanı 100 derecelik suda kaynatarak sağlıklı hale getirdiklerini söyleyen Mehmet Emin Ülgen, “Yaptığımız iş çok zahmetlidir. 20 metrekarede 150 torba istiridye mantarı ekmişiz. Biz bu mantarı şimdilik çevreye tanıtmak amacıyla insanlara hediye ediyoruz. Çoğu insan ilk önce zehirli olabilir şüphesiyle yemiyor. Bu bölgede istiridye mantarı tanınmadığı için daha çok memur kesimi alıyor” dedi.

MANTARCILIK

Mantarın yetişme ortamı hakkında bilgi veren Ülgen, şunları söyledi: “Tesisi 800 TL’ye mal ettik. Mantar tohumunun 20 kilogramını 400 TL’ye aldık. Kepek ve samana karıştırdığımız tohumu, ışık almayacak şekilde 15 ile 30 derece aralığında siyah torbalara koyduk. Torbalarda nefes alabilecekleri delikler açtık. Bu kuluçka döneminde mantarın ışık almaması gerekiyor. 15 gün sonra, sıcaklığı 18 ile 20 derece arasına sabitledik. Bir süre daha bekledikten sonra mantarlarımızı hasat ettik.”

mantarcilik suruç Şanlıurfa İstiridye mantarı