Suruç'un Nar Ekşisi Şifa Dağıtıyor!

TAKİP ET

Suruç'un meşhur narını ekşiye dönüştüren kadınlar, herkesi markette satılan ürünler yerine doğal olanı tercih etmeye çağırdı. 

Suruç'un meşhur narını ekşiye dönüştüren kadınlar, herkesi markette satılan ürünler yerine doğal olanı tercih etmeye çağırdı. 

Tadıyla nam salan Urfa’nın Suruç ilçesinin narı, kadınların elinde nar ekşisine dönüşüyor. Bahçelerdeki hasadın bitmesinin ardından ilçede nar ekşisi yapım dönemi başladı. Nar ekşisinin yapımı zahmetli olsa da vücuttaki şekeri dengelerken kolesterol ve gribal enfeksiyon hastalıklarına karşı da şifa olması bu zahmete katlanmaya değiyor. 

Bahçelerde toplanan narı, ekşiye dönüştüren kadınlardan Saliha Polat, nar ekşisinin yapım sürecini anlattı.

Bahçeden toplanan meyvelerin tanelerini kabuğundan ayıran Polat, tanenin dışında hiçbir kabuğun kalmaması gerektiğini söyledi. Polat, devamla nar ekşisinin yapımını şöyle anlattı: “Tanelerin temiz olması çok önemli. Yoksa nardan ürettiğimiz nar ekşisinin tadı acı olur. Temizlenmeden sonra nar tanelerini çuvallara koyup ezerek suyunu çıkarıyoruz. Yaklaşık yarım saat dinlendiriyoruz. Ondan sonra 3 saat odun ateşinde kaynatıyoruz. Kaynadıkça üzerinde oluşan köpüğü alıyoruz. Kaynadıkça nar suyunun rengi kararıyor. Ardından ateşten alıyoruz ve bir gece bekletiyoruz. Bir geceden sonra nar ekşisi hazır hale geliyor.”

'HER DERDE DEVA'

Üretilen nar ekşisinin bölgede çeşitli yemeklerde ve salatalarda kullanıldığını belirten Polat, ekşinin direkt de içilebileceğini söyleyerek, “Tansiyon ve şekere çok iyi gelir. Nar ekşisi kanı temizler, iştah açar. Marketlerde satılan nar ekşilerinde katkı maddesi çok fazladır. Bizim ürettiğimiz nar ekşisindeki lezzeti markettekilerde bulamazsınız. Markette satılanlar uzun süre muhafaza edilemez. Çünkü onlar doğal değil. Nar ekşisinin de tamamen organik olanını tavsiye ederim” dedi.

suruçun nar ekşisi nar ekşisi