Tanal'dan Çocuklarla Alakalı Dikkat Çeken Kanun Teklifi

TAKİP ET

CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM Çocuk Hakları Alt Komisyonu Üyesi Av. Mahmut Tanal, belediyelerin aldığı kararlarda çocukların söz sahibi olması amacıyla kanun teklifi hazırladı.

Tanal’ın TBMM Başkanlığı’na sunduğu teklifin yasalaşması halinde: Çocuklara yönelik kültür, sanat ve sosyal faaliyetlere, çocukların katılacağı spor etkinliklerine, çocuk parklarına ve okulların çevre düzenlemelerine ilişkin Belediye Meclisi kararlarının kesinleşmesi için bir ay içerisinde ilgili belediyenin çocuk meclisinden görüş alınması zorunlu olacak.

 

ÇOCUKLAR SÖZ SAHİBİ OLACAK

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 20 Kasım 1989 tarihinde kabul edilen Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’nin 12. maddesinin, “taraf devletlere, görüşlerini oluşturma yeteneğine sahip çocuğun, kendini ilgilendiren her konuda görüşlerini serbestçe ifade etme hakkını, bu görüşlere çocuğun yaşı ve olgunluk derecesine uygun olarak, gereken özen gösterilmek suretiyle tanıma” sorumluluğu yüklediğinin, yine aynı Sözleşmenin 13. maddesinin “Çocuk, düşüncesini özgürce açıklama hakkına sahiptir; bu hak, ülke sınırlarına bağlı olmaksızın; yazılı, sözlü, basılı, sanatsal biçimde veya çocuğun seçeceği başka bir araçla her türlü haber ve düşüncelerin araştırılması, elde edilmesi ve verilmesi özgürlüğünü içerir.” şeklinde oluşturulduğunun anlatıldığı gerekçede, Sözleşme kapsamında çocukların görüşlerinin serbestçe ifade edilmesi için gerekli koşulların sağlanması ve çocuğun düşüncesini açıklayabilmesi için özgürlük ortamının oluşturulmasının gerekliliğinin ifade edildiği belirtildi.

 

 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu’nun 4. maddesinin ise çocuğun haklarının korunması amacıyla çocuğun yaşama, gelişme, korunma ve katılım haklarının güvence altına alınmasını ilke edindiğinin aktarıldığı gerekçede, “İşbu kanun teklifimiz ile belediye meclislerinde çocuklara yönelik alınan kararlarda, çocuk meclisinden görüş alınarak, çocukların katılım haklarının ihlal edilmesinin önüne geçilmesi ve çocukların kent yönetimlerinde kendilerini ifade ederek yönetime katılımının sağlanması amaçlanmaktadır” ifadelerine yer verildi.

TBMM Kanun Teklifi Şanlıurfa Gündem Çocuk Hakları