Tarım Bakanı Kirişçi: Su Problemini Herkes Kabul Edecek!

TAKİP ET

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Eyüpsultan'da düzenlenen Türkiye Yüzyılı Zirvesi ve Para Sohbetleri programına katıldı. Programın ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Bakan Kirişci, su krizini değerlendirdi.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, "Suyla ilgili bir problemin olduğunu herkes kabul edecek, buna göre bir davranış sergileyeceğiz. Biz bunu minimum düzeyde hissettirmek için de gerekli tedbirleri aldık, alıyoruz. Şu anda İstanbul da dahil olmak üzere 4 büyük kentimizde de böyle bir problemimiz yok. Barajlardaki su seviyesi tek başına yeterli değil." dedi

 

“BARAJLARDAKI SU SEVIYESI TEK BAŞINA YETERLİ DEĞİL”

Türkiye'nin su stresi altında olan bir ülke olduğunu hatırlatan Bakan Kirişci, "Su kayıplarını görmezden gelemeyiz. 7'den 70'e hepimizin adımlar atması lazım. Şehirlerimizle ilgili uzun yıllardan beri yaptığımız çalışmalar var. Büyük küçük demeden bütün illerimizin suyla ilgili planlamasını yaptık. Su verimliliği seferberliği başlamış oldu. Suda sıfır kayıpla ilgili çalışma başlatılmış oldu. Buradaki bütün derdimiz şu, farkındalık. Sivas ve Uşak'la ilgili, iki şehrimiz bu konularda sıkıntıları vardı. Sivas'ta 4 Eylül barajı olarak bu içme suyu için kullandığımız barajdaki yetersizliği dikkate alarak hemen yanı başındaki barajdan aktarımı gerçekleştirdik. Bunun birinci etabı 31 Aralık'ta nihayete ermiş oldu. Uşak'la ilgili de Uşak nüfus olarak küçükmüş gibi gözükebilir lakin orada da sanayi tesisleri var. Şu anda bizim suyla ilgili bir problemimiz var diyeceğimiz bir şeyimiz yok. Hidroelektrik santrallerinden elektrik üretimi yerine, doğal gaz gibi, diğer yenilenebilir enerji kaynakları gibi kaynakları kullanarak elektrik üretimine ağırlık verilmesini HES'lerin şimdilik devre dışı tutulmasını ve böylelikle de hidroelektrik santrallerinin olduğu depolarda su seviyesinin korunması gerektiğini düşünerek bir yola çıktık. Geçtiğimiz yıla göre bu yıl bu oran yüzde 7.3 daha fazla. Bir önceki yıla göre bu depolardaki su rezervimiz yüzde 7.3 daha fazla. Bu tedbiri biz aldık. Bir taraftan da şunu yapmaya çalışıyoruz. Suyla ilgili bir problemin olduğunu herkes kabul edecek, buna göre bir davranış sergileyeceğiz. Biz bunu minimum düzeyde hissettirmek için de gerekli tedbirleri aldık, alıyoruz. Şu anda İstanbul da dahil olmak üzere 4 büyük kentimizde de böyle bir problemimiz yok. Barajlardaki su seviyesi tek başına yeterli değil. Aynı zamanda bizim yer altı su kaynaklarımız var. Yeraltı su kaynaklarını da kullanarak su temin ettiğimiz illerimiz var" diye konuştu.

 

KURAKLIK TARIM VE ORMAN BAKANI VAHİT KİRİŞÇİ BARAJ