Türkiye'yi Depreme Hazır Hale Getirmenin Maliyeti Yaklaşık 8,7 Trilyon Türk Lirası

TAKİP ET

Dünya Bankası uzmanlarına göre, Türkiye'nin evleri güvenli hale getirebilmesinin maliyeti 465 milyar dolar.

Türkiye’nin yaşadığı deprem bir kez daha gösterdi ki, Türkiye'nin yapı stokunun yenilenmesi gerekiyor. Peki, bu yenilemenin maliyeti ne olacak? Dünya Bankası'na göre, Türkiye'de evleri güvenli hale getirmenin maliyeti 465 milyar dolar yani yaklaşık 8,7 trilyon Türk lirası.

Londra merkezli "Middle East Eye" haber sitesinde yayınlanan bir makalede, Dünya Bankası Aralık 2021'de bu konuda bir rapor yayımladığı bilgisi yer aldı. Rapora göre milyonlarca özel mülkün acilen güçlendirilmesi gerekiyor. Dünya Bankası, Türkiye'deki yapı stoğunun büyük bölümünün 2000'den önce inşa edildiğine dikkat çekti. Bu yapıların, depreme ve iklim kaynaklı afetlere "dayanıksız" olduğu vurgulandı. Yapıların depreme ve diğer afetlere dayanıklı hale getirilmesi için güçlendirilmesi ya da yeniden inşa edilmesi gerekiyor.

"6,7 MİLYON BİNADAN SADECE YÜZDE 4'Ü YENİLENMİŞ"

Rapora göre, Türkiye'de konut olarak kullanılan 6,7 milyon binadan sadece yüzde 4'ü yenilenmiş. Geri kalan binaların yenilenmesi için ek finansal metodlar geliştirilmesine ihtiyaç var. Binaların yenilenmesi için ev sahiplerinin bu fonlara ulaşabilmesi gerekiyor. Böylece orta ve alt gelir grubunun da, kentsel dönüşüm sürecinin parçası haline geleceğine dikkat çekiliyor.

JPMORGAN: DEPREMİN FİZİKSEL MALİYETİ 25 MİLYAR DOLAR

ABD'li yatırım bankası JPMorgan, Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin bina ve altyapıya verdiği doğrudan hasarın yarattığı maliyetin 25 milyar dolar seviyesinde olacağı tahmininde bulundu. Bu rakam GSYH'nin yüzde 2,5'ine denk geliyor.

Türkiye’yi Depreme Hazır Hale Getirmek