Urfa'lı Gurbetçi Kadının Almanya'daki Başarı Hikayesi

TAKİP ET

Kadınlar lehine esen rüzgârdan Almanya'da yaşayan Türkiye kökenli siyasetçiler de olumlu etkileniyor. Daha dikkati çeken bir nokta, siyaset dünyasında söz sahibi olan pozisyonlardaki Türkiye  kökenli kadınların ağırlığı.

Kadınlar lehine esen rüzgârdan Almanya’da yaşayan Türkiye kökenli siyasetçiler de olumlu etkileniyor. Daha dikkati çeken bir nokta, siyaset dünyasında söz sahibi olan pozisyonlardaki Türkiye kökenli kadınların ağırlığı.

Tüysüz Almanya’da her alanda başarılı işlere imza atıyor 

Almanya’da söz sahibi kadınlardan biriside Aslen Şanlıurfa-Siverekli, Keziban Erkmen Tüysüz.

 Tüysüz 13.09.2020 yerel seçimlerde Köln Bölge meclis üyesi  (Bezirksvertretung) , 29.05.2021 Federal Delegeler Birliğin yedek delegesi  (Ersatzdelegierte der Bundesdelegiertenkonferenz, BDK), 21.08.2021 yeşiller partisi Köln bölge yönetim kurulu üyesi (Ortsvorstand). 30.10.2021 Eyalet Delegeler Birliğin yedek delegesi  (Ersatzdelegierte der Landesdelegiertenkonferenz, LDK) görevlerinde bulunuyor.

 Keziban Erkmen Tüysüz, Haber Şanlıurfa’ya Almanya’daki serüvenini anlattı.

Tüysüz: Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinin Haliliye mahallesinde yedi çocuklu ailenin dördüncü çocuğu olarak dünyaya geldim.

Yetmişli yılların başında babam, Mehmet Tüysüz, Siverek'ten, Türkiye'nin tabiriyle acı vatana, yani Almanya'ya işçi statüsüyle göç etti.

Takip eden yıllarda, dört yaşındayken, ailenin diğer fertleriyle Almanya'ya taşındık. Almanya’ya giden tüm insanlar gibi ailem de geri dönmeyi düşünüyordu. Yıllar içerisinde Almanya bize kendimizi öz vatanımızdaymışız gibi hissettirdi. Uzun yıllar çekirdek aile olarak Köln'de yaşadık. Sonraki yıllarda ailem yurtdışına okumak veya çalışmak için gelen akrabalarımıza destek vererek onların Avrupa'ya entegrasyonlarını kolaylaştırdılar.

Almış olduğum eğitim Alman toplumunu daha iyi tanımamıza yardımcı oldu ve kendimizi bu ülkenin bir parçası olarak görmemizi sağladı. Almanya'nın bize sunduğu bunca güzelliğe rağmen ebeveynlerimizin Urfa sevgisi hiç eksilmedi. Fırsat buldukça bu kadim şehri ve köklerini ziyaret ettiler. Hatta annem, Fikriye Tüysüz, doğmuş olduğu topraklara gömülmek istedi. Şimdi Urfa'nın Hilvan ilçesine bağlı bir köyde ebedi istirahatında bulunmaktadır.  Urfa’yla olan ilişkimi akrabalarımı ziyaret ederek devam ettiriyorum.

Almanya'daki serüvenime gelince, tüm eğitim hayatım Almanya'da geçti.
Doksanlı yıllarda Almanya'nın eyalet adliyesinde memur olarak iş hayatıma başladım, ayrıca on yıldır çocuk esirgeme kurumunda gönüllü olarak danışmanlık yapmaktayım.
2020 Eylülündeki yerel seçiminde Yeşiller parti üyesi olarak Köln bölge meclis üyesi seçildim.
2021 Nisanındaki Federal Delegeler Birliğine ve 5 ay sonra da Eyalet Delegeler Birliğin yedek delegesi seçildim.

2021 Temmuzunda yeşiller partisi Köln bölge yönetim kurulu üyesi ve  partimin çeşitli kollarında ve tabiki bölge meclis kurulu ve çalışma gruplarında görev yapmaktayım.

Ayrıca Politfix diye  Almanya çapında bir kurumda ilgisi olan yabancı uyruklu kadınlara politikaya atılmasını desteklemek için bilgi danışmanlığı yapıyorum.

İki tane evlâdım var, Eda Melina ve Helin Ela. Üçüncü kuşak olarak Almanya'ya tam entegrasyon sağlamış durumdalar. Alman toplumu ve bu ülkenin aileme ve bana olan katkıları göz ardı edemeyeceğim kadar büyük oldu. Öte yandan Urfa'nın Pestilini, Cevizli sucuğunu, çiğköftesini ve insanlarımızın kadim davranışlarını unutmuş değilim. En çokta memleketimizin güneşini özlüyorum.

Her iki kültürele hakim olmak, insanları anlamamı kolaylaştırdı. Hem meslek hayatımda hem de parti çalışmalarımda Köln'de yaşanan entegrasyon sürecindeki insanları anlamamı ve onların sorunlarını çözmeme yardımcı oldu. Belki bu farklı kültürel zenginliğe sahip olmam politikadaki ilerlememin sebebidir. Urfa insanının kadim düşünce dünyası, annemden babamdan gördüklerim, meslek hayatımda kazandığım bürokratik bilgiyle birleşince siyasi alanda kısa sürede uzun mesafeler katlettim.

Politikanın insanın insanla olan bir iletişim yolu olduğunu düşünmekteyim. Bu iletişimin gündelik sorunları çözme aygıtı olarak kullanabileceklerini hemşerilerime belirtmek isterim, aktif olarak politikanın içinde olmalarını tavsiye ederim.

 Urfa'nın kadim insanlarına Köln'den saygılarımı sunarım.

www.habersanliurfa.net
 









Almanya Köln Bölge meclisi Keziban Erkmen Tüysüz