UÇG'nin konuğu Prof. Dr. Mehmet Önal

TAKİP ET

UÇG'nin bu haftaki konuğu Harran Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Harran Ören Yeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal oldu.

Şanlıurfa’nın çevre, kent, imar, turizm, kültür alanlarında problemlerini gündeme getirmek ve çözümler aramak suretiyle faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarından Urfa Çalışma Grubu’nun (UÇG) bu haftaki konuğu Harran Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Harran Ören Yeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal oldu.

Sohbette, Şanlıurfa’nın ve Harran’ın turizm alanında daha etkin bir yere sahip olması açısından yapılması gerekenler şöyle sıralandı:

“Üç dinin atası olan Hz.İbrahim’in yaşadığı evin Harran’da olduğunun bilinmesine rağmen bu konu hakkında bugüne kadar yeterli çalışma yapılmamıştır. Konunun gündeme alınarak gerekli girişimlerin başlatılması gerekmektedir.

Yapılan kazılarda 75 metre uzunluğunda olduğu tespit edilen dini yapının bölgenin en büyük katedrali olduğu düşünülmektedir.

Süryanilerin ilk ve tek krallığının Urfa’da olması itibariyle konunun gündeme getirilerek, bölgenin bu hususta da cazibe merkezi haline getirilmesi sağlanmalıdır.

Tarım ve turizm açısından dünyanın sayılı gözde merkezleri arasında ön sırada yer alan Harran’ın 1.derece arkeolojik sit alanı olmasından dolayı oluşabilecek imar ve betonlaşma problemlerinin önüne geçilmesi açısından ilçe merkezinin fiziki yerinin değiştirilmesi önemlidir.

Harran’da turizm açısından geçirilen zamanın arttırılması ve konaklama şartlarının oluşması açısından, Harran Kalesinde köprü oluşturulması ve ile Harran Ulu Camii kazı sonuçlarında ortaya çıkan alanın gezilebilir hale getirilebilmesi önemlidir.

Konu için harcanacak bedel çok cüzi miktarlarda olup yetkililerin bu konuya acilen çözüm bulması gerekmektedir.

Harran antik kenti yaklaşık 8000 yıllık ticaret, inanç ve bilim merkezidir. Başka yerler ile mukayese edilmemelidir.”

 

 

 

Prof. Dr. Mehmet Önal