Urfa Aşağı Çarşısı'nda eski hava yok!

TAKİP ET

Bayram alışverişinin adresi olan tarihi Aşağı Çarşısı'ndaki esnaf, "Esnaf için bayram havası yok. Eski bayramları çok arıyoruz" diyerek içerisinde bulunduğu durumu özetlerken, yurttaşlar ise fiyatların pahalılığından dert yandı. 

Bayram alışverişinin adresi olan tarihi Aşağı Çarşısı'ndaki esnaf, "Esnaf için bayram havası yok. Eski bayramları çok arıyoruz" diyerek içerisinde bulunduğu durumu özetlerken, yurttaşlar ise fiyatların pahalılığından dert yandı. 

Urfa'nın tarihi Aşağı Çarşısı, yarın bayram olmasına rağmen son yılların en hareketsiz günlerini yaşıyor. Ekonomik krizden etkilenen esnafın umut bağladığı bayram dahi yüzleri güldüremedi. Tekstil, kumaş, tatlı, baharat ve ev gereçleri gibi bir çok ürünün satıldığı dükkan ile tezgahlarda geçen yıla oranla fiyatları düşüren esnaf, "Bu bayramda bizi kurtaramadı" diyerek içerisinde bulundukları durumu özetledi.

'ESNAF ZOR DURUMDA'

Çarşının çıkışında yöresel şallar satan Mehmet İpek (68), 15 yıllık esnaf olduğunu ancak geçmiş yıllara oranla en zor bayram öncesini yaşadıklarını ifade etti. Ramazan ayından dolayı gündüz iş yapamadıklarını ve tek umutlarının bayramlar olduğunu söyleyen İpek, ancak bayramların dahi artık esnafın yüzünü güldürmediğini vurguladı. İpek şöyle devam etti: "Biz daha çok kırsal kesimde yaşayanlara hitap ediyoruz. Artık onlarda inmiyor çarşıya. Tabi şimdi bayram arifesi biraz hareketlenme oldu. Ancak yine tatmin edici değil. Esnaf zor durumda. 15 yıldır burada esnafım, önceki bayramlarla şimdiyi kıyaslarsak önceden çok iyiydi. Şimdi maalesef." 

ESNAFLIK YAPMAYIN!

Bir başka çarşı esnafı Abdullah Yavuz (50), devletin birçok yere para yatırdığını ancak bu paranın esnafa ulaşmadığını dile getirdi. Eskiye göre durumlarının çok kötü olduğunun altını çizen Yavuz, "Esnaflık kalmadı, ticaret kalmadı. Bu işi yapmak isteyen varsa esnaflık zor. Yapmasınlar daha iyi. Eve ekmek götüremiyoruz. Alıcılar ürünlerin pahalı olduğundan yakınıyor. Demek ki kriz herkesi vurdu" diye konuştu. 

'ESKİ BAYRAMLARI ÇOK ARIYORUZ'

Yıllardır çerez sattığını ve bayramdan dolayı tezgahına bayram şekeri eklediğini ancak gün içerisinde daha siftah dahi yapamadığını söyleyen 15 yıllık esnaf Selahattin Bıçak (35) ise, "Esnaf için bayram havası yok. Eskiden bayramlarda bu çarşıda yürüyemezdiniz. Herkes bir birine değerdi. 15 yıldır esnafım eski bayramları çok arıyoruz" ifadelerini kullandı. 

Çarşı esnafı iş yapamamaktan yakınırken, çarşıyı gezen az sayıdaki yurttaş ise pahalılıktan dert yandı. Tezgahların başında toplanan yurttaşlar, fiyatların pahalılığından sadece bakmakla yetinerek çarşıdan eli boş ayrıldı.

Çarşı esnafı Şanlıurfa eskİ bayramlar esnaf zor durumda urfarnın tarihi aşağı Çarşısı