Urfa Baro Başkanı Öncel Asıl Mesele Taciz Değil Denklik Dosyası

TAKİP ET

Urfa Baro başkanı Abdullah Öncel, D.A adlı stajyer kadın avukatın kendisi hakkındaki iddiaların gerçeği yansıtmadığını ileri sürdü.

Urfa Baro başkanı Abdullah Öncel, D.A adlı stajyer kadın avukatın kendisi hakkındaki iddiaların gerçeği yansıtmadığını ileri sürdü. Baro Yönetim Kurulu ise konuya ilişkin Öncel ve D.A hakkında resen soruşturma açacaklarını belirtti.   

Urfa Baro Başkanı Abdullah Öncel, Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı'nda "Kişilerin huzur ve sükununu bozma" , "İnanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme" gerekçesi hakkında suç duyurusunda bulunan D.A adlı baroya kayıtlı stajyer kadın avukatın iddialarına ilişkin basın toplantısı düzenledi. Baro toplantı salonunda düzenlenen toplantıya Baro Başkanı Öncel, eşi Beybin Öncel ve baro yönetim kurulu katıldı. Basın toplantısında söz alan Baro Başkanı Öncel, kendisine yönelik iddiaları reddederek, medyaya servis edilen haberlerin gerçeği yansıtmadığını savundu. Baro Yönetim Kurulu ise Öncel ve stajyer avukat hakkında soruşturma açacaklarını belirtti.

‘SORUŞTURMA DOSYASI İLE BASINA YANSIYAN ARASINDA FARK VAR’

Kendisine yönelik iddialarda bulunan D.A adlı kadının adli makamlara sirayet ettiğini söyleyen Öncel şöyle devam etti: “Hakkımdaki iddialar ilgili kişinin Ağustos ayında Şanlıurfa Başsavcılığı’na yapmış olduğu suç duyurusu ile başlamıştır. Suç duyurusu içeriğine bakıldığı zaman bunun 2019 Eylül ve Ekim ayında hanım efendinin cep telefonuna atılan tehdit içerikli mesajlar olduğu anlaşılmıştır. Üzülerek belirtmek isterim ki konu soruşturma dosyası içeriğindeki ile basının kamuoyuna servis etmiş olduğu haberde çok büyük bir fark söz konusu. Suç duyurusunda taciz, tehdit söz konusu olmamasına rağmen yandaş medya tarafından Urfa Baro Başkanı ‘Stajyeri taciz etti’ şeklinde basına yansıtılmıştır. Sosyal medya hesapları incelendiğinde bugün 299 tane pot hesap açıldığı ve bu hesaplar ile saldırıya geçildiği tespit edilmiştir” dedi.

‘SALDIRIYA UĞRADIM’

Suç duyurusundan sonra savcılığa giderek beyanda bulunduğunu belirten Öncel, “Bu husus mecrasında ilerlemişini beklerken, sabah saatlerinde adeta talimat verilmişçesine aynı merkezden üretildiği açık olan itiraflar basında yer almıştır. Bu itiraflar adli makamlar tarafından ortaya çıkarılacaktır. Ancak şunun bilinmesini isterim ki baronun 2 yıllık hukuk mücadelecisinin, hak ihlallerine karşı göstermiş olduğu duruşun bu iftiraların ve yandaş medyanın yapmış olduğu saldırıların gerçek nedenini kamuoyunun takdirine bırakıyorum” dedi.

‘KAMUOYUNUN TAKİDİRİNE SUNUYORUM’

Öncel konuşmasının devamında şunları söyledi: “Bir hususu daha belirtmek isterim ki 14 Kasım’da İstanbul Gaziosmanpaşa kaymakamlığı tarafından gösterimi iptal edilen Bêrû adlı Kürtçe oyun Urfa Baro Konferans Salonu’nda gösterime gidilecekti. Ancak oyun sahnelenmesine saatler kala Urfa Valiliği oyunu yasakladı. Baro yönetimi olarak bu yasaklama kararına iptal davası açmaya hazırlanırken, yapmış olduğumuz basın açıklamasında hukuksuzluğa değinmiş ve bu konuda mücadele edeceğini ifade etmiştir. Baro başkanlığı sürecimde haksızlık kimden gelirse gelsin karşısında durmayı ilke edindim ve etmeye devam edeceğim. Sanırım bu linç ve iftira kampanyasının en büyük nedenlerinden biri de bu. Bu hususu eşim ile birlikte kamuoyunun takdirine sunuyorum.”

‘SORUŞTURMA TACİZ İDDİASI İLE ACILMADI’

Daha sonra söz alan Urfa Barosu Yönetim Kurulu Üyesi ve Baro Stajyer Eğitim Merkezi Koordinatörü Necati Ateş de şöyle konuştu: “Şahsın stajyerlik dosyasını baktığımızda ÖSYM’e giriş ve denklik dosyasının olmadığını tespit ettik. Bu hususu ben bizzat kendim belirttim. Bu duruma benzer 18 kişiyi daha tespit ettik. Biz bu kişilere yazılı olarak bildirimde bulunuyoruz. 2 belgeden birinin 1 ay içerisinden bize sunmalarını talep ediyoruz. Sunulmadığı takdirde stajın iptal edileceğini belirtiyoruz. Şahıs daha sonra avukatının beni arayacağını söyledi. Avukat beni aradı, başkanı ile problem yaşadığını ve bunun şikayet konusu edeceklerini söylediler. Ben de bunun hakkı olduğunu söyledim. Bunu çözelim dedi. Başkanın ‘maddi durumu nasıl’ dedi. Ben bunu şantaj olarak algıladım. Bu tarz bir duruma dahil olamayız dedim. Aynı avukat başkan ile de görüştü. İstenen şey staj bitim belgesiydi. Biz ya bu şantaja boyun eğecektik ya da kurumsal olarak düzeltecektik. Biz kurumsal olarak davrandık. Bugün itibari ile bu şahıs henüz staj bitim belgesine başvurmuş değil. Baro başkanının kendisine baskı uyguladığına ilişkin baromuza bir şikayeti olmamıştır. Şanlıurfa Cumhuriyet savcılıktaki şikâyetinden geçen ifade ise şu “Kişinin sükûn ve huzurunu bozmaktan” dolayı soruşturma açılmış. Tacizden değil. Bu hususun takipçisiyiz” dedi.

‘RESEN SORUŞTURMA AÇILMIŞTIR’

Ateş son olarak,“Biz yönetim kurulu olarak başkan ve stajyer hakkında resen soruşturma açıyoruz. Ayrıca bu hususta kadın hakları merkezimizin de görev alarak olayın tüm açıklığı ile raporlanıp ortaya konulmasını istiyoruz. Gelecek bu rapor üzerine yeniden bir değerlendirme yapacağız. Pot hesaplar kullanılarak baro başkanına taciz söylemi ile saldırıldığını görüyoruz. Hassasiyet ile bu konuyu takip edeceğiz. Stajyerimiz hiçbir şekilde baskı altına alınmamıştır” dedi.

urfa baro başkanı öncel taciz denklik dosyası