Urfa'da 20 Yılın En Ağır Kuraklık Dönemi Yaşanıyor

TAKİP ET

Şanlıurfa'da Bahar yağmurları gecikti, bölgede Nisan sonu itibariyle son 20 yılın en ağır kuraklık dönemi yaşanıyor. Kuru tarım yapılan alanlarda yeterli yağış olmadığı için ekinler kurudu.

Bahar yağmurları gecikti, bölgede Nisan sonu itibariyle son 20 yılın en ağır kuraklık dönemi yaşanıyor. Kuru tarım yapılan alanlarda yeterli yağış olmadığı için ekinler kurudu.

Çiftçiler, Şanlıurfa Ziraat Odasının çağrısı üzerine taleplerini Twitter’da açılan ‘kuraklık kapıda’ etiketiyle gündeme getirmeye çalışıyor.

DEPSAŞ ve DSİ’nin bu zor dönemde çiftçi hesaplarına bloke koymaması isteniyor.

Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar, ”Şimdiye kadar kuraklık kapıdaydı ama artık iliklerimize kadar hissediyoruz. Alın terimizin heba olmaya yüz tuttuğu günlerde DEPSAŞ elektrik şirketi ve DSİ bu konuda çok hassas davranıp elektrik ve su kesintilerine gitmemelidir.’ çağrısı yaptı. 

Bu konuda çiftçilerin yaptığı bazı yorumlar şöyle:

Mahmut Demiryeri: Fırat’ın dibinde olup suya hasret kalan sadece seçimden seçime siyasetçilerin yol üstü uğradığı ilçeyiz. Hilvan’a su gelmiş olsaydı binlerce dekar arazi kurumazdı. Kuraklık olmasına rağmen DEPSAŞ ve DSİ çiftçinin hesaplarına bloke koymaktadır. Gübre desteklerinin ciddi anlamda yükseltilmesi ve sulamada kullanılan elektrik fiyatlarında iyileştirme yapılması gerekmektedir.

Mehmet Muzaffer Okay: Güneydoğu da kuraklık had safhaya ulaşmıştır. Ekili tarım alanları S.O.S vermeye başladı. Kayıp bir sezon yaşanacağı belli. Enerji şirketlerine tanınan teşvikler, elektrik faturalarının dönemsel olmasını isteyen çiftçilere tanınmadı.

Salih Oba: İnsanlar tankerlerle sulamaya başladı tarlalarını. En azından önümüzdeki sezonun tohumunu kurtarmaya çalışıyorlar.

Ramazan Dişlik: Arpa başakta, Mercimek çiçekte, buğday ızdırapta. Bendeki mevcut durum bu, topraktaki düşük nem seviyesinin arpa ve mercimekleri kaç gün götüreceği meçhul, yağmur zaten yok havalar serin giderse belki arpa ve mercimekler bir ihtimal kurtulur.

Mustafa Oguz Yiğit: İklim krizinin göstergelerinden biri de yağış düzensizliği ve kuraklık. Geçtiğimiz sezonun ürün ve birikimini döviz krizlerine teslim eden tarım emekçileri, bu yıl da kuraklık tehdidi yaşıyor. Kazançsız bir yıla daha güçleri kalmayan üreticiler destek bekliyor.

Urfahizmet

 

 

kuraklık dönemi yaşanıyor urfa