Urfa'da 23 Nisan ve Çocuk…

TAKİP ET

23 Nisan Çocuk Bayramı tatili ile pandemi yasağına rağmen Urfa sokakları çalıştırılmak zorunda bırakılan çocuklarla dolu.

23 Nisan Çocuk Bayramı tatili ile pandemi yasağına rağmen Urfa sokakları çalıştırılmak zorunda bırakılan çocuklarla dolu. Bazı çocuklar ayakkabı boyacılığı yaparken, bazıları da çöplerde kağıt topluyor veya cami önlerinde dilendiriliyor. 
 
Türkiye genelinde, 23 Nisan Çocuk Bayramı’nın resmi tatil olması dolayısıyla bu hafta sonuna özel 82 saat uygulanacak sokağa çıkma kısıtlamalarıyla birleştirildi.  Buna rağmen Urfa sokakları çalıştırılan çocuklarla dolu. Sokağa çıkma yasağına rağmen Haliliye ilçesinde bulunan Hüseyin Paşa Camii önünde ayakkabı boyacılığı yapan 10 yaşındaki Y., para kazanmak zorunda olduğunu söylüyor. Suriyeli Y., 6 yıl önce Türkiye’ye sığınmak zorunda kaldığını ve 4’üncü sınıf öğrencisi olduğunu dile getirdi. Uzaktan eğitime erişemediğini belirten Y., okul çantasına yerleştirdiği ayakkabı boyalarıyla camiye namaz kılmaya gelen kişilerin ayakkabılarını boyadığını ifade etti. Y., sokağa çıkma yasağı ve “23 Nisan Çocuk Bayramı”ndan ise haberi yok.
 
CAMİ AVLUSUNDA OYUN
 
Y.’nin ayakkabı boyadığı caminin biraz uzağında bulunan Ulu Caminin önünde de çok sayıda çocuk bulunuyor. Cami kapısında para dilendirilen çocukların yaşları 6 ila 11 arasında değişiyor. Zaman zaman oyuna dalan çocuklar, yasak ve bayramdan bihaber. Ulu Caminin arka sokağına düşen Îmam Aslan Kur’an Kursu avlusunda aynı manzara var. 
 
ÇEKÇEK ÇEKEN ÇOCUKLAR
 
Yasaktan habersiz olan ve çalıştırılan 13 yaşındaki Y. ise, kendisinden büyük “Çekçek” denilen el arabasıyla sokaklarda kağıt topluyor. 200 kilo atık kağıt karşılığında 15 TL alacağını anlatan Y., “Çocuk Bayramı’ndan” habersiz. Bir başka sokakta da yine çekçekle dolaşan H. (8) isimli çocuk, atık topluyor. 
 
SOKAK HAYVANLARINI BESLEYEN ÇOCUKLAR
 
Ellerinde kemik poşetleriyle dolaşan F. (13), A. (9) ve A. (11) isimli mülteci çocuklar da aç kalan sokak hayvanlarını beslediklerini dile getirdi. Sokak hayvanlarını çok sevdiklerini anlatan çocuklar, kasaplarda topladıkları kemiklerle aç hayvanları besliyorlar. Sokağa çıkma yasağının 3 gün süreceğine dikkati çeken çocuklar, bu sürede hayvanların aç kalmasına razı gelmediklerini belirtti. 
 
Kentte bir yanda sokaklarda çalıştırılmaya mecbur bırakılmış çocuklar koşuştururken diğer yandan da yasaklardan muaf tutulan turistlerin çocuklarıyla tarihi mekanlarda yaptığı gezi çelişkiyi gözler önüne seriyor.  

23 nisan çocuk bayramı sokağa çıkma yasağı şanlıurfa