Urfa'da Boz Fıstık Hasadı Başladı

TAKİP ET

Şanlıurfa'nın 'yeşil altın'ı olan fıstıkta hasat başladı. İlk olarak baklavada kullanılan boz fıstık hasat edilecek.

Şanlıurfa'nın “yeşil altın“ı olan fıstıkta hasat başladı. İlk olarak baklavada kullanılan boz fıstık hasat edilecek.

Şanlıurfa, Türkiye’de üretilen fıstığın yüzde 40’ını tek başına üretiyor. İşçiler, havaların nispeten daha serin olduğu sabah ve akşam saatlerinde çalışıyor. Bu günlerde fıstık bahçelerinde yoğun bir hareketlilik var. Hasat edilen ürün kilosu 23 liradan alıcı buluyor.

Bu yıl fıstık senesi olmadığını söyleyen Urfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu, “Şu an boz fıstık hasadı daha sonra ise kırmızı beng fıstık hasadı yapılacak. Tüm işlemler eylül ayına kadar devam edecek. Bilindiği üzere Antep fıstığı bir sene ‘var yılı’ bir yıl ‘yok yılı’nı geçiriyor. Bu yıl ‘yok yılı’nı yaşıyoruz. Fıstık bahçelerinde üretimin yüzde 30-35 arasında olacağını tahmin ediyoruz.” dedi.

Bozovalı üreticilerden Halil İnanç, girdilerin çok yüksek olduğuna dikkat çekerek, ”30 liradan aşağı olacak fiyat bizi kurtarmayacak. Maalesef  bu fiyatı bulamadık. Piyasa bu şekilde açıldı. Tüccar bu fiyata alıyor, tüccardan başka da alıcı yok.  Bu durumun önüne geçilebilmesi için devletin taban fiyat vermesi ve Antep fıstığına da destek vermesi lazım. ” şeklinde konuştu.

urfa boz fıstık boz fıstık hasadı