URFA'DA ÇİFTÇİLER SORUYOR TERÖRİST KİM ÇİFTÇİ Mİ ? DEDAŞ MI ?

TAKİP ET

Tarımsal desteklemelere el konulması, elektriği olmayan arazilere kesilen faturalar ve yüksek faturalarla gündemden düşmeyen DEDAŞ, kesinti için Harran Kaymakamlığı'ndan destek istedi.

Tarımsal desteklemelere el konulması, elektriği olmayan arazilere kesilen faturalar ve yüksek faturalarla gündemden düşmeyen DEDAŞ, kesinti için Harran Kaymakamlığı’ndan destek istedi. 115 bin lira fatura yazılan çiftçi Zekeriya Araboğa, “DEDAŞ değil, terör” diye isyan etti. 

Şanlıurfa'da çiftçilerin tarımsal desteklemelerine el koyma, yüksek fatura, kuyusu ve elektriği olmayan arazi için yazılan faturalarla gündemden düşmeyen Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (DEDAŞ),  kestiği elektrikten dolayı Harran Kaymakamlığı’ndan koruma talep etti.

Şanlıurfa’nın yaz aylarında tarımsal sulamaya en fazla ihtiyacın duyuldu Harran Ovası'nda 34 mahallede “Kayıp – kaçak, sayaç kontrolleri, onarılması, yenilenmesi, borç” gerekçesiyle işlem yapılacağını belirten DEDAŞ'ın avukatı, Harran Kaymakamlığı’na 2 Temmuz’da verdiği dilekçeyle koruma talep etti. Dilekçede, “Harran sınırları içerisinde bulunan Büyükyıldız, Küçükyıldız, Türkoğlu, Kaymaklı, Çiçek, Ceylangözlü, Binekli, Damlasuaydıncık, Demirli, Aşağıkesmekaya, Doğukesmekaya, Aydıncıktanınmış, Saide, Şuaypşehri, Gözcü, Emekli, Çaltılı, Gögeç, Harran, Öztaş, Büyüktaşlıca, Başkaragöz, Büyüktürbe Mahallerinde ekiplerimiz tarafından tüketicinin geçmiş dönem borçlarından dolayı elektrik enerjisi kesilme işlemi yapılacaktır. İlgili yerlerdeki çalışmaların tamamlanabilmesi için güvenlik desteğine ihtiyaç vardır. İşlemlerin yapılabilmesi için güvenlik desteği alınması hususunda ve müvekkil şirket personellerine yönelik olası saldırıların önlenmesi ve bertaraf edilmesi için tedbir amaçlı güvenlik personelinin bulundurulmasını müvekkil şirket adına saygılarımızla talep ederiz denildi” denildi. 
 
Başvuruda ayrıca, Akçakale’nin, Pekmezli, Büyüktaş, Bulutlu, Yeşiltepe, Kılıçlı, Karanfil, Alçalı, Büyüktokaç, Katlıova, Şellsuha ve Küçük İstanbul mahallelerinde elektriğin kesileceği bilgisi verildi.
 
Akçakale’nin Bulutlu mahallesinde 2 gün önce elektrik kesmeye giden DEDAŞ ekiplerine izin vermeyen mahalleliler, tepki olarak yolu kapatıp, lastik yakma eylemi yaptı. 
 
115 BİN LİRA FATURA KESİLMİŞ 
 
Elektrik kesintisinin yaşanacağı Harran’ın Gözcü mahallesinde yaşayan Zekeriya Araboğa adlı çiftçi, mağdur olduklarını, yetkililerin kendilerini DEDAŞ'ın insafına bıraktıklarını söyledi. DEDAŞ'ın çevik kuvvetle, biber gazıyla ve copla saldırıp, tehdit ettiğini aktaran Araboğa, "200 dönümüm var. 70 ton pamuk kaldırıyorum ama DEDAŞ bana 115 bin lira fatura çıkarmış. Bu parayı ödesem, gübre, ilaç, mazot bunları da hesapladığımız zaman 70 bin lira içerde kalıyoruz. Bizi kredi kapısına zorluyorlar” dedi. 
 
‘DEDAŞ DEĞİL TERÖR’
 
Devletin çiftçiler yerine DEDAŞ’ı desteklediğini vurgulayan Araboğa, şunları dile getirdi: “Biz bu mağduriyetimizin giderilmesini talep ediyoruz. Devletimiz bize 'refah gelecek' dedi. Ama açlık ve susuzluktan başka bir şey getirmedi. Bizim yaşantımız belli, bir lüksümüz yok. Bakın milletvekillerinin, bakanların ya da cumhurbaşkanının maaşlarından 2 bin lira eksilse kıyametler kopardı. Ama bizim çocuklarımız burada aç kalmaktadır. Hepsi DEDAŞ’ın yüzünden. Adı DEDAŞ olsa da devlet onlara destek oluyor. DEDAŞ değil terör.”
 
DANIŞTAY KARARI YOK SAYILDI 
 
Danıştay 10. Dairesi, 22 Şubat 2017 tarih ve 29987 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Tarımsal Sulamaya İlişkin Elektrik Borcu Bulunan Çiftçilere” bu borçlarını ödeyinceye kadar 2017 yılında Tarımsal Destekleme Ödemesi yapılmamasına ilişkin 2017 numaralı Uygulama Tebliği ile tebliğin dayanağı olan 25 Nisan 2016 sayılı Bakanlar Kurulu kararının 2’nci maddesinin 4’üncü fıkrasını, yetki yönünden açıkça hukuka aykırı bularak iptal etti. DEDAŞ bunun üzerine elektrik tahsilatını DSİ Genel Müdürlüğü’nün kararına istinaden devam ettirdi. Müdürlüğün, “Tarımsal Sulamaya İlişkin Vadesi Geldiği Halde Ödenmeyen İşletme Ve Bakım Ücreti Veya Su Kullanım Hizmet Bedeli İle Elektrik Enerjisi Borcu Bulunan Çiftçilerin Borçlarının Tarımsal Destekleme Ödemelerinden Mahsuben Alınmasına İlişkin Tebliğini" referans alan DEDAŞ, tarımsal desteklemelere el koymaya devam etti.
 
MA / Barış Polat

dedaş urfa