Urfa'da çiftçiler : Urfa'daki rantçılar çiftçinin parasını yiyiyor

TAKİP ET

Urfalı çiftçiler, DSİ, DEDAŞ ve Sulama Birliği arasında sıkıştırıldıklarını, ekili razilerine su verilmediğini, elllerinde gösterdikleri kurumaya tutmuş buğday demetiyle protesto etti.

Urfalı çiftçiler, DSİ, DEDAŞ ve Sulama Birliği arasında sıkıştırıldıklarını, ekili razilerine su verilmediğini, elllerinde gösterdikleri kurumaya tutmuş buğday demetiyle protesto etti.

Urfa'da çiftçiler tarlalara su verilmemesini protesto etti. Cullap-Günışık Sulama Birliği'nin alanında olan yaklaşık 30 köyün çiftçisi sulama birliği önünde ellerinde kuruyan buğday başakları ve "1 dönüm su parası 65 litre mazot demektir" yazılı dövizi taşıyarak su verilmemesini protesto etti. Protesto esnasında konuşan çiftçiler, kenilerine borçlarından dolayı su vermeyen Devlet Su İşleri (DSİ), Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (DEDAŞ) ve Sula Birliği'ne tepki gösterdi.
 
'EKİNLER KURUDU'
 
Çiftçilerden Şükri Çiftçi, AKP'ye seslenerek miletvekilleri ve ziraat oda başkanlarının nerede olduğunu sordu. Çiftçi, "Bizim suyumuzu bir an önce bıraksınlar. Oy zamanı milletvekillerini gönderiyorsunuz, şimdi nerdesiniz? AKP bizlere yardımcı olmuyor. Cumhrbaşkanı Nisan ayının 11'i oldu, buğdaylarımız kurudu. Sayın Cumhurbaşkanı televizyonda 'tarım böyle olacak, şöyle olacak' diyorsun ama Urfa'daki rantçılar çiftçinin parasını yiyiyor. Buğdaylarımız kurudu" dedi. 
 
'FAİZLE SU PARASI ÖDÜYORUZ'
 
Necati Yıldırım adlı çiftçi ise, "Sulama Birliği, DEDAŞ, DSİ arasında gidip-geliyoruz. Aynı zamanda ekinlerimiz kuruyor. Ekinden gelir elde etmiyoruz. Bankalardan faiz alıyoruz, onunla su parasını ödüyoruz. Ondan sonraki sene bir daha o faizleri ödemek için ekin ekiyoruz. Buğdayın şimdiye kadar bir kaç kez sulanması gerekiyordu. Bizim bölgemiz zaten kuraklıkla mücadele, yoksullukla mücadele ediyor. Mazot 22 lira, gübre 10 lira bu vatandaş seneden seneye ya da sezondan sezona ürün kaldırıyor. Bu vatandaşın başka geliri var mı, yok. DEDAŞ diyorki ben sana su vermeden sen paramı vereceksin. Ben devlet memuru değilim" diye konuştu. 
 
Cullap-Günışık Sulama Birliği165 bin dönüm araziye su veriyor. 165 bin dönüm arazinin yarısı pamuk, yarısı ise buğday ekili. Çiftçilerin eylemine katılan CHP İl Yöneticisi Ronahi Paydaş, su verilmediği için ekili arazilerin ürünlerinin kuruduğunu belirterek, "Çiftçiler mağdur edilmiş durumda. Çiftçiler DSİ ve DEDAŞ arasında sıkıştırılmış" dedi. 8 Milyar Dolarlık GAP Projesi'nin yapılış amacının arazilere su verme temelli olduğunu belirten Paydaş, arazilere su verilmediğini söyledi. 

Urfada çiftçiler