Urfa'da Özdiker esnafı yer tahsis edilmesini bekliyor

TAKİP ET

Şanlıurfa'da 1989 yılında tarihi Gümrük Hanı ve Aşağı Çarşı'nın yanı başında hesapsızca inşa edilen Kuyumcular Çarşısı, tarihi yapının siluetini bozduğu gerekçesiyle yıkılacak.

Şanlıurfa’da 1989 yılında tarihi Gümrük Hanı ve Aşağı Çarşı’nın yanı başında hesapsızca inşa edilen Kuyumcular Çarşısı, tarihi yapının siluetini bozduğu gerekçesiyle yıkılacak. 122 iş yerinin bulunduğu çarşı esnafı, yıkım öncesinde kendilerine yer tahsis edilmesi beklentisinde.

Şanlıurfa’nın Eyyubiye ilçesine bağlı Haşimiye Meydanı'na 1989 yılında dönemin Refah Partisi (RP) Belediye Başkanı İbrahim Halil Çelik tarafından hesapsızca inşa edilen Özdiker Kuyumcular Çarşısı, yanı başındaki tarihi Gümrük Hanı ile Aşağı Çarşı'nın siluetini bozduğu gerekçesiyle yıkılacak. 6 Ağustos tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile çarşıya ilişkin “acele kamulaştırma” kararı alındı. Kamulaştırma yetkisi ise Urfa Büyükşehir Belediyesi’ne verildi.
 
Yakın zaman içerisinde başlanacak yıkım çalışmaları ile tarihi Gümrük Hanı, Aşağı Çarşı, Arasa Hamamı ve bölgedeki diğer tarihi yapıların gün yüzüne çıkartılması planlanıyor. 
 
İçerisinde 122 iş yerinin bulunduğu Kuyumcular Çarşısı esnafı ise endişeli. Bu endişelerinin nedeni de kendilerine henüz yer tahsil edilmemiş olması.
 
‘BİZE YER TAHSİS ETSİNLER’
 
Çarşıda 1997 yılından bu yana esnaflık yapan Mustafa İsmet Üçeş de, ekonomik kriz yaşamalarına rağmen çarşının yıkılmasına karşı olmadıklarını, sadece kendilerine yer tahsis edilmesini istediklerini kaydetti.
“Buradaki 122 esnaf nereye taşınacak? Bir yere taşımalılar ki yıkabilsinler” diyen Üçeş, esnaf olarak beklentilerini şöyle ifade etti: “Kimse bizimle konuşma tenezzülünde bulunmuyor. Depolarda istiflenmiş mallarımız var. Burası yıkıldığında bu malı ne yapacağız? Yer de temin edilmiyor. Bize bir yer tahsil etsinler.”

urfada özdiker esnafı