Urfa'daki Ermeniler Neden ve Ne Zaman Musul'a Sürüldü?

TAKİP ET

habersanliurfa.net yazarı Gaziantep Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Şeyhanlıoğlu Soykırım iftirası ve Rusya'nın Ermeni kumpasını yazarak Urfa'daki Ermeniler Neden ve Ne Zaman Musul'a Sürüldü? bu sorunun cevabını aradı.

habersanliurfa.net yazarı Gaziantep Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Şeyhanlıoğlu Soykırım iftirası ve Rusya'nın Ermeni kumpasını yazarak Urfa’daki Ermeniler Neden ve Ne Zaman Musul’a Sürüldü? bu sorunun cevabını aradı.

Doç. Dr. Hüseyin Şeyhanlıoğlu Köşe yazısında;  İstanbul iki yıl işgal altındaydı. Eğer bizler Ermenilere soykırım yapmış olsa idik, bunun belgeleri İngilizlerce çok rahatlıkla bulunabilirdi. Ve bu belgelerden Anadolu'nun her vilayetinde de bulunabilirdi. Ancak ne İngilizler ne de Fransızlar bulabilmişlerdi. Uluslararası hukuka göre, soykırım, “ırk katliamı” anlamına gelen genocide (jenosid) kavramının Türkçe karşılığıdır. Bir kavram olarak ilk defa Raphaël Lemkin tarafından, Nazilerin İkinci Dünya Savaşı’nda uyguladıkları politikaları tanımlamak için kullanılmış ve Birleşmiş Milletler, 1948 yılında “Soykırım Suçunu Önleme ve Cezalandırma Anlaşmasında” soykırımı resmen uluslararası bir insanlık suçu olarak tanımıştır. Bu anlaşma ile aşağıdaki beş kategoriye giren “millî, etnik, ırkî veya dinî bir grubu kısmen veya tamamen imha maksadıyla” işlenen eylemler, soykırım unsuru sayılmıştır. 

urfa’daki ermeniler