Urfa'daki Fıstık İşçileri Haklarını İstiyor

TAKİP ET

Fıstık hasadına başlayan tarım işçileri, yakıcı güneş altında 11 saatlik emeklerinin karşılığında 70 ila 110 TL arası ücret alıyor. 'Bu dünyaya çile çekmeye gelmişiz' diyen işçiler, emeklerinin karşılığını istiyor.

Fıstık hasadına başlayan tarım işçileri, yakıcı güneş altında 11 saatlik emeklerinin karşılığında 70 ila 110 TL arası ücret alıyor. “Bu dünyaya çile çekmeye gelmişiz” diyen işçiler, emeklerinin karşılığını istiyor.
 
Urfa’nın Birecik ilçesinde çiftçiler, hasadına başladıkları fıstığın karşılığını alamamaktan yakınıyor. Hasadının başlamasıyla tarım işçileri günlük 70 ila 110 TL arası gün doğumu ve batımı arasında çalışarak geçiriyor. Her sabah kamyonet ve traktör kasalarında fıstık bahçelerine taşınan kadın, çocuk, yaşlı ve gençler, 45 dereceye kadar yükselen sıcağın altında çalışıyor. İşçiler, emeklerinin karşılığını alamadıklarını ve toprak sahibinin zaman zaman hakaretine maruz kaldıklarını anlattı.
 
HAKLARINI İSTİYORLAR
 
6 çocuğu olan fıstık işçisi Rızket Gümüş, eşi ve çocuklarıyla birlikte akşama kadar tarlada çalışarak geçimini sağlıyor. 2 ay önce Afyon’a kiraz toplamaya gittiklerini söyleyen Gümüş, gittikleri her yerde çalışma koşullarının zor olduğunu, işveren tarafından “Çalışmıyorsunuz” denilerek, hakaretlere maruz kaldıklarını söyledi. “Ne kadar çalışsak da iş sahipleri bize sürekli 'Çalışmıyorsunuz' diyor. Hastalansak da çalışmak zorundayız” diyen Gümüş, “Çalışıyoruz, en azından hakkımızı bize versinler” talebinde bulundu. 
 
AÇLIKTAN ÖLMÜYORUZ AMA...
 
Ailesiyle birlikte Antep’te yaşayan Şevket Ateş, her yıl fıstık hasadının başlamasıyla Birecik’e gelip işçilik yapıyor. “Bu dünyaya çile çekmeye gelmişiz” diyerek sözlerine başlayan Ateş, sabah saat 06.00’dan akşam 17.00'ye kadar çalıştıklarını bunun karşılığında 100 lira yevmiye aldıklarını söyledi. Aldıkları ücretle geçinemediklerini belirten Ateş, “Belki açlıktan ölmüyoruz ama yılda bir kere elbise alabiliyoruz. Çocuklarımızla gidip de bir mağazadan giyinemiyoruz” dedi. 
 
İÇECEK SOĞUK SU BULAMIYORLAR
 
Günde toplam 1 buçuk saat dinlenebildiklerini, günün geri kalanını ise çalışarak geçirdiklerini söyleyen Ateş, şunları dile getirdi: “Zorlukları hep fakirlikten yaşıyoruz. Bazen içecek soğuk su bile bulamıyoruz. Evden getirdiğimiz domates, biber ve salatalık ile karnımızı doyuruyoruz. Emeğimizin karşılığını alamıyoruz.” 
 
45 DERECE SICAKTA ÇALIŞMAK 
 
Aynı koşullarda çalışan bir diğer işçi Ahmet Gümüş, çalışmamaları durumunda aç kalacaklarını, bir gelir kaynağının olmadığını, fıstık, pamuk, biber tarlalarında günlük yevmiyeler karşılığında çalışarak ailesini geçindirdiğini söyledi. Kimi zaman sıcakların 45 dereceye kadar çıktığını kaydeden Gümüş, “Burada 30 kişi rezillik içinde çalışıyoruz. Bu sıcakta çalıştığımızda ister istemez hastalanıyoruz. Ama mecburuz. Bugünkü yevmiyemiz 110 lira. Bu parayla bir torba un alamazsın. Bu para ev kirasıdır, elektriktir, sudur derken neye yetecek?” diye sordu.
 
SÜREKLİ YOKSULLUK 
 
30 yıldır tarlalarda çalışarak ailesini geçindiren Mahmut Gümüş ise, “Yoksulluk içindeyiz. Bir metre bile toprağım yok. Evliyim, 6 çocuğum var. Yaşadığım ev kira. Geçinemiyoruz. Elektrik, su faturasını ödeyemiyorum. Benim gibi binlerce insan var. Kendi hakkımızı da alamıyoruz. Anlayacağın sürekli yoksulluk içinde yaşıyoruz” dedi. 
 
Kaynak:mezopotamyaajansi22

birecik şanlıurfa fıstık hasadı