Urfa Kalesi'nin Tarihi ve Hikayesi

TAKİP ET

Türkiye'de yer alan onlarca farklı kale ve bunlara ait farklı hikayeler vardır. Tarihi Şanlıurfa Kalesi, bu açıdan önemli yapılardan biridir. Taştan bir yapının ötesinde, tarihi bir döneme şahitlik eden bu kalenin özelliklerini ve hikayesini merak ettiniz mi? Urfa Kalesi Şanlıurfa'nın neresindedir? Tüm bu soruların yanıtları yazımızda sizleri bekliyor.

Şanlıurfa’nın mutlaka görülmesi gereken yerlerinin başında Urfa Kalesi geliyor. İlkel dinlerin ve medeniyetlerin dünyadaki merkezlerinden biri olan Urfa, hem çok tanrılı hem de tek tanrılı dinler için önemli merkezlerden biri konumunda yer alıyor. Hz. İbrahim’in ateşe atıldığı yer olduğuna inanılan Urfa Kalesi, tarihi yapısının yanı sıra aynı zamanda bölge halkı tarafından kutsal sayılan mekanlardan biri. Yapıldığı tarihi dönemde çok tanrılı dinler açısından önemli bir yeri olan Urfa Kalesi, semavi dinlerin her birinde farklı hikayelerle anlatılmıştır.

URFA KALESİ ŞANLIURFA’NIN NERESİNDE?
Şanlıurfa Kalesi, şehir merkezine bakan, ve bu merkeze oldukça yakın konumda bulunan bir yapıdır. Bu kale günümüzde açık hava müzesi olarak hizmet vermektedir. Her yıl binlerce ziyaretçi ağırlayan kale, Damlacık Dağı eteklerinde yer almaktadır. Şehrin güneybatısında yer alan bu dağın özel bir konumu vardır. Kale, Damlacık Dağı sayesinde doğu, batı ve güney yönlerinden kayadan bir savunma hendeğine sahiptir. Kayalardan oyulan bu hendekler, şehrin korunmasına önemli katkılar sunmuştur. Kuzey tarafta ise sarp kayalıklar yer almaktadır. Kalenin oldukça etkileyici bir manzarası vardır. Şehre gelenlerin ilk ziyaret etmek istediği noktalardan biri burasıdır.

ŞANLIURFA KALESİ’NİN ÖZELLİKLERİ
Şanlıurfa kalesi, antik dönemlerde inşa edilmiş yapılardan biridir. Osroene tarafından inşa edilen kalenin günümüzdeki duvarları ise, Abbasiler tarafından yaptırılmıştır. Bu duvarların yapımının MS. 814 yılında bitirildiği biliniyor. 
Çeşitli kültürlerden milyonlarca insanın yaşadığı Urfa, farklı doğasıyla da dikkat çeken bir kenttir. Etnik ve otantik yapısı kenti gezi rotalarının ilk sıralarına taşımıştır. Kale ise kentin sembollerinden biridir. Bu kalenin tarihi ve kültürel özelliklerinin yanı sıra etkileyici bir manzarası vardır. Eğer kente farklı bir perspektiften bakmak istiyorsanız, bu kaleyi mutlaka ziyaret etmelisiniz.

ŞANLIURFA KALESİ’NİN HİKAYESİ
Urfa Kalesi’nin birçok farklı hikayesi vardır. Bu kale çok tanrılı dinlerde birçok mitolojik öyküye sahip olmuştur. Bunun yanı sıra İslamiyette, Musevilikte ve Hristiyanlıkta da birbirine yakın ancak farklı hikayeler kazanmıştır.


Bu kale İslamiyette, Hz. İbrahim’in hikayesiyle birlikte anlam kazanmıştır. İslam mitolojisine göre Nemrut, bir gece uyurken rüyasında tahtının yıkılacağını görür. Bunun üzerine Nemrut, müneccimlerine haber gönderir. Bu rüyayı yorumlayan müneccimler, yeni doğacak olan bir çocuğun krallığı yıkacağını ve tek tanrılı bir dini yayacağını söyler.
Bunun üzerine Nemrut, harekete geçer ve yeni doğan tüm çocukları öldürür. Hz. İbrahim ise annesi tarafından bir mağarada gizlenerek, Nemrut’un zulmünden korunur. Zamanla Hz. İbrahim büyür ve bölge halkını tek tanrılı inanca davet etmeye başlar. Ardından putları kırarak parçalamaya başlar.


Bunu öğrenen Nemrut, Hz. İbrahim’in cezalandırılmasına karar verir. Hz. İbrahim yakalanarak mancınıkla Urfa Kalesi’nden günümüzdeki Balıklıgöl’ün olduğu yerde büyük bir ateşe atılmasına karar verilir. Kaleden ateşe doğru mancınıkla atılmasının ardından Allah’ın emriye ateş suya döner. Ateşte yanan odunlar ise balıklara dönüşür. Bu mitolojiye göre Balıklı Göl de bu şekilde oluşmuştur.

Şanlıurfa Kalesi Urfa Kalesi