Urfa Lezzetleri: Ağzı Açık Tarifi

TAKİP ET

Şanlıurfa yöresinin tadına doyum olmayan, doyurucu ve yemesi keyifli olan yemeklerinden biri de ağzı açık. Urfa yöresinde çokça sevilen ağzı açık yapılışını merak ettiniz mi? İşte ağzı açık tarifi…

Bu hamur işi esasen yöreden yöreye bağlı olarak küçük farklılıklarla değişiklikler gösteriyor. Un, zeytinyağı, yoğurt ve su ile yapılan hamurun ele yapışmayacak kıvamda olması gerekiyor. Hamurdan açılan yufka, kalın olacak şekilde kesiliyor. Kesimin yuvarlak şekilde yapılması gerekiyor. Kenar kısımlarda pay bırakarak, orta kısma çiğ kıyma harcının yerleştirin. Bu orta kısımda dilediğiniz kadar açıklık bırakabilirsiniz. Kızartma esnasında kıymalar dökülmeyecektir. Kenarları sıkılarak kızartılan hamurlar, sıcak şekilde servis ediliyor.


Peki, ağzı açık tarifi için hangi malzemeler gerekiyor? Bu lezzetli hamur işinin püf noktası nedir? Aşağıda malzeme listesinin yanı sıra pişirme önerisini, püf noktasını ve tarifini bulabilirsiniz.


MALZEMELER
Hamur için;

4 su bardağı un

3 yemek kaşığı zeytinyağı

2 yemek kaşığı yoğurt

1 tatlı kaşığı tuz

1,5 su bardağı su

İç harcı için;

300 g orta yağlı kuzu kıyma

2 yemek kaşığı un

1 adet yumurta

1 diş sarımsak

1 orta boy kuru soğan

1 kaç kaşığı pul biber

Yarım çay kaşığı karabiber

Yarım çay kaşığı tuz

Kızartmak için;

2 su bardağı sıvı yağ

AĞZI AÇIK NASIL YAPILIR?
1 - Öncelikle ağzı açık hamurunu ayarlamanız gerekir. Az miktardaki unu kenara ayırarak, kalan tüm unu derin bir kaba alın.
2 - Kaba aldığınız una yoğurt, zeytinyağı ve tuz eklemelisiniz. Suyu ise yavaş yavaş ekleyerek, hamuru yoğurmaya başlayın. Bu noktada suyun oda sıcaklığında olması gerektiğini unutmamalısınız. Yoğururken kalan unu gerekiyorsa azar azar ekleyin.
3 - Hazırladığınız hamurun ele yapışmaması gerekir. Kolay açılmasını istiyorsanız, yumuşak bir hamur olmalı. Hamurunuzun üzerini temiz bir mutfak örtüsü ya da bezle kapattıktan sonra oda sıcaklığında 25-30 dakika kadar dinlendirin.
4 - Hamurunuz dinlerinirken iç harcı hazırlamaya başlayabilirsiniz. İç harç için kuru soğan ve sarımsağı minik küpler halinde doğrayın. Dilerseniz bu işlemi rendeyle de yapabilirsiniz. Ardından orta yağlı kuzu kıyma, un, yumurta, pul biber, karabiber ve tuzu da karıştırarak yoğurmaya başlayın.
5 - Mutfak tezgahınızı hafif unladıktan sonra, dinlendirdiğiniz hamuru bezelere ayırarak merdane yardımıyla açın. Bu aşamada yufkadan daha kalın olacak şekilde hamuru açabilirsiniz. Yaklaşık 15 santim çapında bir kase yardımıyla yuvarlak kalıplar çıkarabilirsiniz.
6 - Hamur parçalarının üzerini hafif biçimde ıslattıktan sonra hazırladığınız kıyma harcından ortalama bir yemek kaşığı alın ve hamurun ortasına yayın. Kenar kısımlarını dikkatli bir şekilde kıvırın ve iç harcın üzerine kapatın. Hamurunuzun açılmasını istemiyorsanız, parmak uçlarınızla hafifçe bastırmalısınız. Orta kısmın açıklığını ise dilediğiniz kadar ayarlayabilirsiniz.
7 - Sıvı yağınızı geniş tabanı olan bir kızartma tavasından kızdırdıktan sonra, hamurlarınızı kızartmaya başlayabilirsiniz. İlk olarak kıymalı tarafın kızgın yağa değmesi daha iyi olacaktır. Hamurları ters yüz ederek kızartmalısınız.
8 - Son olarak kızarttığınız hamurları kağıt havlu serili olan bir servis tabağına alıp, dinlendirin. Ağzı açıkları sıcak olarak servis edebilir ve bu lezzetli hamur işini keyifle tüketebilirsiniz.

AĞZI AÇIK YAPIMININ PÜF NOKTASI
Yoğurma işlemi sırasında unun belli bir kısmını azar azar olacak şekilde ekleyin. Suyu eklerken de benzer şekilde kontrollü olun. Hazırladığınız hamurun kolay açılmasını istiyorsanız, kulak memesi kıvamında olmalıdır. Pişirme işlemine kıymalı taraftan başlamayı unutmayın. Ortaya çıkacak olan ağzı açık sayısı, kalıbınızın ölçüsüne göre değişiklik gösterecektir. Fritözde de kızartabileceğiniz bu hamur işinde kıymaya renk ve lezzet vermesi için az miktarda salça da ekleyebilirsiniz.


 

ağzı açık tarifi ağzı yumuk