Urfa Ne Zaman Şanlıurfa Oldu? Urfa Adının Etimolojisi

TAKİP ET

Şanlıurfa'ya dair en çok merak edilen konulardan biri de ismidir. Çok eski zamanlardan bu yana birçok medeniyete ev sahipliği yapan kentin adının hikayesini biliyor muydunuz? Şanlıurfa isminin etimolojisine dair detayları yazımızda bulabilirsiniz.

Şanlıurfa’nın kesin olarak bilinen tarihi Büyük İskender’in ölümünün ardından kurulmuş olan Helenistik krallık olan Selevkoslar’a kadar uzanmaktadır. Milattan önce 320’li yıllardan başlayarak Urfa, çok uzunca bir zaman Edessa olarak anılmıştır. Yunan dilinde ‘suyu bol’ anlamına gelen Edessa’nın adı ise Karakoyun deresi ve kaynayan pınarlardan gelmektedir. Bu dere ve pınarlar sayesinde kentin suyu gerçekten de boldur.


Süryaniler ise Urfa’ya hükmettikleri sırada, Yunanca olan bu adı kullanmamıştır. Bu dönemde kente Urhay adı verilmiştir. Kimi araştırmacılar, Urfa kelimesinin Süryanice olan Urhay’den (Orhai) geldiğini iddia etmektedir. Bir başka iddiaya göre ise kentin adı Yunanca Osrhoëne, Latincede Orrpei’ye dayanmaktadır. Bu kelimenin anlamının ise ‘kale’ ya da ‘pınar’ olduğu düşünülmektedir.


Osmanlı İmparatorluğu döneminde ise yazılı kaynaklar vasıtasıyla Ruha adının kullanımı yaygınlaşmıştır. Bu kullanım şehrin Arapça ismi olan Ruhâ'dan gelmektedir. 1900’lü yılların başlarına kadar kullanım Ruha adı, bu dönemde Urfa’ya dönüşmüştür. Bu dönüşüm konusunda bir netlik olmasa da, Urfa ismi muthemelen halk dilinde Türkçe söyleyişine dayandırılmaktadır.

URFA NE ZAMAN ŞANLI OLDU?
Şanlıurfa adının nereden geldiği konusunda tarihi bilgiler her zaman kesin değildir. Bununla birlikte ‘Şanlı’ unvanı oldukça yakın bir geçmişe sahiptir. Urfa’nın ‘şanlı’ unvanını alması 1984 yılına dayanmaktadır. Bu yıl Milli Mücadele dönemindeki önemini vurgulamak amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi karar alarak kente ‘şanlı’ unvanının verilmesini kararlaştırmıştır. 


Urfa bu tarihten itibaren Kurtuluş Savaşında gösterdiği başarının hatırasına binaen resmen ‘Şanlıurfa’ olmuştur


 

Urfa ne zaman şanlı oldu Şanlıurfa adının hikayesi