Urfa'nın En Büyük Aşireti Hangisi? Şanlıurfa'nın Aşiretleri

TAKİP ET

Her ne kadar geçmişte olduğu kadar yoğun hissedilmese de Urfa hala aşiretleriyle bilinen kentlerden biridir. Peki, aşiret ne demek? Urfa'nın en büyük aşireti hangisi? İşte cevapları..

Arapça kökenli bir kelime olan aşiret, birçok sülaleden oluşan, dil ve kültür açısından türdeş, köken, din, ekonomi, kan ve evlilik gibi bağları bulunan topluluklara verilen isimdir. TDK aşireti oymak olarak ifade etmektedir. Türkiye’de Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde her ne kadar etkisi azalsa da aşiret sistemi hala varlığını sürdürmektedir. 

URFA’NIN EN BÜYÜK AŞİRETLERİ HANGİLERİ?
Şanlıurfa’nın en büyük aşireti hangisi sorusu, yıllardır sorulmaya devam ediliyor. Özellikle seçim dönemlerinde hangi aşiretin hangi partiye oy vereceği sürekli olarak gündem haline gelir. Yaşanan göçler sebebiyle çözülmeye devam etse de Urfa’da aşiret sistemi hala geçerliliğini korumaktadır. 


Urfa’da yaklaşık olarak 77 ayrı aşiret bulunmaktadır. Bu aşiretlerden en bilinenleri ise şu şekildedir;


1 - İzol Aşireti
2 - Şeyhanlı Aşireti
3 - Bucak Aşireti
4 - Mersavi Aşireti
5 - Beskiler Aşireti
6 - Badıllı Aşireti


ŞANLIURFA’NIN EN BÜYÜK AŞİRETİ HANGİSİ?
Şanlıurfa’nın en büyük aşiretinin hangisi olduğuna dair geniş bir tartışma vardır. Siverek ve Hilvan ilçelerinde yerleşik olan Bucak aşiretinin 60 köyü bulunmaktadır. 150 bin kişiden oluşan Bucaklar, en çok bilinen aşiretlerden biridir. Şeyh Said isyanında devletin yanında yer aldıkları da kayıtlara geçmiştir. Bununla birlikte İzol aşiretinin toplam nüfusunun üç milyon olduğu iddia edilmektedir. Bu aşiretin yüzlerce farklı temsilcisi dönem dönem bir araya gelmektedir. İzol aşireti Erzincan’dan Adıyaman’a kadar çok geniş bir coğrafyaya yerleşmiştir.


Yukarıda bahsettiğimiz aşiretlerin yanı sıra Biniicil, Ebu Imhımmed, Kırvar, Acemler, Bınızzeyt, Atmani, Canbeyli, Hartavi, Kuran, Rışvanlı gibi bölgede çokça bilinen aşiretler de vardır. Her ne kadar birbirlerine benzeseler de her aşiretin kendine özgü bir kültürel yapısı vardır. Urfa’nın .çok çeşitli etnik yapıya sahip olması, bu kadar çok aşiretinin ortaya çıkmasının bir diğer nedeni olarak gösterilmektedir. Günümüzde özellikle seçim zamanlarda gündeme gelen aşiretler, düğünlerde yaşanan takı merasimleri ile de bolca haber olmaktadır.

Urfada aşiretler