Urfa'nın Gelir Kaynağı Pamuk, Çiftçileri Mutsuz Ediyor

TAKİP ET

Çukobirlik'in açıklamış olduğu taban fiyata tepki göstermek için Harran'da pamuk üreticileri karayolunu kapattı. Tarım girdi fiyatları yüzde 300 artış gösterirken bir yandan da elektrik fiyatlarına yüzde 140 zam geldi. Pamuk üretiminde ilk sıralarda gelen Şanlıurfa'nın Harran ilçesinde çiftçiler gelen zamlara isyan etti. Çiftçiler, Çukobirlik tarafından açıklanan 21 liralık taban fiyata karşı karayolunu kapatarak tepkilerini gösterdiler.

Urfa’nın Gelir Kaynağı Pamuk, Çiftçileri Mutsuz Ediyor

Çukobirlik’in açıklamış olduğu taban fiyata tepki göstermek için Harran’da pamuk üreticileri karayolunu kapattı. Tarım girdi fiyatları yüzde 300 artış gösterirken bir yandan da elektrik fiyatlarına yüzde 140 zam geldi.

Pamuk üretiminde ilk sıralarda gelen Şanlıurfa’nın Harran ilçesinde çiftçiler gelen zamlara isyan etti. Çiftçiler, Çukobirlik tarafından açıklanan 21 liralık taban fiyata karşı karayolunu kapatarak tepkilerini gösterdiler. Eylem sırasında çiftçilerin karşısında zırhlı araçlar ve jandarma görevlendirildi.

Çiftçilerin eylemi sırasında öfkeli grup adına pamuk üreticisi İbrahim Toygar konuştu. Taban fiyatların çok düşük olduğunu belirten çiftçi yapmış olduğu açıklamasında çiftçilerin mağdur olduklarını dile getirdi.

Geçtiğimiz yıla oranla tarım girdi fiyatlarında yüzde 300 seviyelerinde artış görülmesi, elektrik fiyatlarında da aynı şekilde yüzde 140 zamlanması nedeniyle çiftçilerin zor günler geçirdiği ve tüm umutlarını pamuk taban fiyatlarının yüksek olmasına bağlaması ile belirlenen zam hoş karşılanmadı. Bu yıl Çukobirlik tarafından açıklanan taban fiyatı tüm çiftçimizi zor duruma soktu ifadeleri kullanıldı.

Gidişatın Sonunda Kimse Pamuk Ekmek İstemeyecek

Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu bu konu hakkında sessiz kalmadı. Çiftçilerin haklı olduğunu söyleyen Eyyüpoğlu ‘’Bu yıl girdiler yüzde 300 kat artış gösterdi hal böyle olunca çiftçilerin durumu da zora girdi ve zor günler geçirdiler. Bir an önce Türkiye Cumhuriyetleri’nden gelen iplik ihracatının sona erdirilmesi gerek. Bu duruma bir kota konulması gerekiyor’’ ifadelerini kullandı.

Aynı zamanda Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu konuşmasında ‘’Şu anda çiftçilerimiz iflasın eşiğindedir. Pamuk çok ciddiye alınması gereken bir üründür. Bir an önce bu taban fiyatın iyileştirilmesi gerekmektedir. Eğer bu şekilde devam edilirse önümüzdeki yıl içerisinde kimse pamuk ekmek istemeyecektir’’ ifadelerini kullanarak çiftçiye destek oldu.

Türkiye’nin en önemli pamuk üretim merkezlerinden biri olan Şanlıurfa’da yaşanan bu olay ile birlikte çiftçiler yaşadıkları sorunları dile getirdiler. Açıklanan taban fiyattan memnun olmayan çiftçilerin düzenlemiş olduğu bu eyleme yetkili kişilerde sessiz kalmadı ve açıklamalarını yaptı. Çiftçiler yaptıkları eylemlerinde bu yıl açıklanan taban fiyatın onları zora soktuğunu belirtti.

Muhammed Mustafa Göçmen / www.habersanliurfa.com 

Gidişatın Sonunda Kimse Pamuk Ekmek İstemeyecek Urfa’nın Gelir Kaynağı Pamuk Çiftçileri Mutsuz Ediyor Çiftçileri Mutsuz Ediyor