Urfa'nın Meşhur Lezzeti Aya Köftesi Nasıl Yapılır?

TAKİP ET

Şanlıurfa aya köftesi, eşsiz lezzetiyle her gün daha fazla tanınan yöresel yemeklerden biri. Urfa aya köftesi tarifiyle, sevdiklerinize eşsiz bir sofra kurabilirsiniz. Peki, aya köftesi nedir, nasıl hazırlanır? İşte Şanlıurfa'nın meşhur lezzeti...

Şanlıurfa, üzerinde yaşamış olan onlarca farklı medeniyetin mutfak kültüründen izler taşımaktadır. Bu durum Urfa’nın yemek kültürünün zenginleşmesine katkı sağladığı gibi lezzet açısından da benzersiz tariflerin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu benzersiz tariflerden biri de Urfa aya köftesidir. 

Yöresel bir lezzet olan Urfa aya köftesi, hem kolay yapımıyla hem de damakta bıraktığı enfes lezzetle bilinmektedir. Kıyma ve bulgurun bir arada olduğu bu lezzet etli aya köftesi olarak da bilinmektedir. Bunun yanı sıra patatesli aya köftesi ve ekşili aya köftesi de çokça rağbet gören çeşitlerden bazılarıdır.

Aya köftesi ismi, el ayasında şekil verildiğinden ötürü ayadan gelmektedir. Şanlıurfa’da aya köftesi ana yemekten ziyade, ana yemeğin yanında yapılan pilava alternatif olarak yapılmaktadır. Peki, aya köftesi nasıl yapılır?

AYA KÖFTESİ NASIL YAPILIR?

Urfa aya köftesi yapılışı oldukça basittir. Yapımının yanı sıra malzemeleri de her mutfakta bulabileceğiniz türdendir. Beş kişilik aya köftesi hazırlamak için gerekli olan malzemeler şu şekildedir;

8 çay bardağı çiğ köftelik bulgur

300 g dövülmüş çiğ köftelik et

1 büyük soğan

2 su bardağı sıvı yağ

1 çay bardağı pul biber

1 çay kaşığı karabiber

1 tatlı kaşığı tarçın

2 tatlı kaşığı tuz

Aya köftesi Urfa yöresinde sık sık isotla birlikte de yapılmaktadır. Eğer isot tercih edecekseniz, pul biberle orantılı bir şekilde yemeğinize ekleyebilirsiniz.

AYA KÖFTESİ HAZIRLANIŞI

Aya köftesi yapılışına başlamak için öncelikle geniş bir leğen ayarlamalısınız. Bu leğenin bir tarafına bulguru diğer tarafında ise ince ince kıydığınız soğanları, kıymayı, tarçını, tuzu ve pul biberi koyarak, karıştırmalısınız. Tüm malzemeler birbirine özdeşleşene kadar karıştırmaya devam etmelisiniz. Karıştırma işlemi, yemeğinizin lezzeti açısından önemli aşamalardan biridir. 

Karışıma bulguru yavaş yavaş ilave etmeli ve su yardımıyla tıpkı çiğ köfte gibi yoğurmalısınız. Çiğ köfte yapılışıyla arasındaki temel farklardan biri, çiğ köftenin yapımında buz kullanılırken, aya köftesinde su ilave edilmektedir. Yoğurduğunuzun köftenin kıvamını ara ara kontrol etmeyi unutmamalısınız. Bunun iri bir sıkımı avuç ayasında yuvarlamalısınız. Eğer dağılmadan yuvarlanabiliyorsa, karışımınız hazırdır. Köfteyi leğenin bir tarafı toplayıp, küçük bir mandalina boyutunda olacak şekilde sıkımları elle yuvarlayabilirsiniz. Sonrasında ise iki avuç arasında karşılıklı olarak hafif vuruşlarla köfteye şekil vermelisiniz. Kenarlarını ise avuç içinizle düzeltebilirsiniz.

Şekil verdiğiniz köfteleri, kızgın bir yağda çok koyu olmamak şartıyla kızartmalısınız. Ve işte Urfa’nın meşhur lezzeti aya köftesi artık hazır! Tabaklara alarak, ana yemeğinizin yanında servis edebilir ve bu eşsiz lezzeti afiyetle tüketebilirsiniz.

aya köftesi aya köftesi nasıl yapılır urfa aya köftesi etli aya köftesi