Urfalılar: Bayramı külünçesiz ve şekersiz geçireceğiz

TAKİP ET

Arife gününün vazgeçilmezi olan külünçeyi alacak kadar güçleri kalmadığını ifade eden Urfalılar, Ramazan Bayramı'nı da şekersiz geçireceklerini belirtti. 

Arife gününün vazgeçilmezi olan külünçeyi alacak kadar güçleri kalmadığını ifade eden Urfalılar, Ramazan Bayramı'nı da şekersiz geçireceklerini belirtti. 
 
Yaşanan ekonomik kriz, Ramazan Bayramı'nın (Şeker Bayramı) vazgeçilmezleri olan Külünçe (Kûlor) ve bayram şekerini de vurdu. Urfa'da geçen yıl 12 TL'ye satılan bayram külünçesi 25 TL'ye, bayram şekerleri kilosu ise en düşük 30 TL’den başlıyor. Bayram arifesinde alışverişe çıkan yurttaşlar, şeker ve külünce alamayacak duruma geldiklerini belirtirken, esnaf ise düşük satışlardan dert yakındı. 
 
'PAHALI DİYE ALAMADIK'
 
Asfalt Caddesi'ne külünçe almak için gelen Ahmet Yılmaz, fiyatı duyunca almaktan vazgeçtiğini dile getirdi. "25 TL'ye külünçe satılıyor ve çok pahalıdır" diyen Yılmaz, "Kalabalık ailesi olan 5 kilo alsa 125 TL para ediyor. Çok pahalı. Yalnızca külünçe değil her şey çok pahalı. Pahalı diye biz almadık. Eski bayramlarda külünçeleri ucuza alabiliyorduk, bu sene bütçem kaldırmıyor. O nedenle almıyoruz. Üzüntülü bir bayram bizi bekliyor" dedi. Aynı zamanda bayram şekerinin de pahalı olduğunu belirten Yılmaz, "Geçen sene 20 TL olan bayram şekeri şimdi 50 TL oldu. Allah sonumuzu hayır etsin" diye konuştu. 
 
SATIŞLAR 7 ARABADAN 1 ARABAYA DÜŞTÜ
 
Unlu mamullerde 20 yıldır çalışan Zülfikar Kara, bayram külünçesini eskiden günde 7 araba (her araba 30 kilo) sattıklarını, ancak bu yıl çıkardıkları 2 araba külünçeden birini sattıklarını, diğerinin ise kaldığını söyledi. Kara,"Satışın olmamasının sebebi insanlarda para yok. İnsanlar kendi bütçelerine göre harcama yapıyor. Eskiden 5 kilo külünçe alan aile, artık 2 kilo veya 1 kilo alıyor. Bütün insanlar pahalılıktan şikayetçi" dedi. 
 
Geçen sene 12 TL'ye verdikleri külünçenin kilosunu bu sene 25 TL'ye sattıklarını ifade eden Kara, fiyat artışının kendilerinden kaynaklanmadığını şu sözlerle anlattı: "Bir teneke yağı 350 TL'ye alıyorduk, şuan 750 TL'ye alıyoruz. Bir çuval şeker şuan 840 TL. Maliyet daha da artıyor. Alıcılar ne yapsın, imalatçı esnaf ne yapsın?"
 
Külünçe satışlarının geçen sene bayramına oranla yüzde 80 düştüğünü vurgulayan Kara, "İnsan bu sene kendine yetecek kadar ürünler alacak. Bu gidişle külünçe satışları da yok olacak" diye belirtti.  
 
HALKTA ŞEKER ALACAK GÜÇ YOK
 
Haşimiye Meydanı'ndaki şekerci esnaflarından Müslüm Çiftçi, 12 yıldır bu işi yapıyor. Pandemi nedeniyle 2 yıl şeker satamadıklarını hatırlatan Çiftçi, bu seneki durumun daha beter olduğunu ifade etti. Çiftçi,"İnsanların yanında para yok. Çocuklarına ve torunlarına şeker alamıyorlar. Bu Ramazan Bayramı'nda insanlar şeker dahi alamıyorsa nasıl bir eksiklik olduğunu varın siz düşünün" dedi. 
 
Geçen sene bayram arifesinde 20 TL olan şekerin bu sene 50 TL'ye yükseldiğini belirten Çiftçi, şöyle devam etti: "Şeker fiyatları bu kadar yükseldi ve insanlarda şeker alacak hal kalmadı. Aşağı çarşı Urfa'nın satış kalbidir. Bu kalpte bile iş yok. Artık insanlar az almayı da geçtik, hiç alamıyorlar."  
 
ÇOCUKLAR ŞEKERSİZ KALACAK
 
Geçen sene aldıkları şekerlerin bu sene yüzde 25'ini dükkanlarına getirdiklerine dikkati çeken Çiftçi, "Biz kendimizde tedbir alarak şeker oranımızı 4'te 3 düşürdük ki satalım dedik. Bu hayalimiz dahi suya düştü. Görünüyor ki bu bayramda çocuklar şekersiz kalacak" ifadelerinde bulundu. 
 
Şeker almaya çalışan Yusuf Çiçek ise, fiyatların geçen seneye oranla 2,5 kat arttığını belirterek pahalılıktan şikayetçi oldu.
 
MA / Müjdat Can

külünçe