Urfalıların Daha Derin Kuyular Kazmaları Gerekecek!

TAKİP ET

Türkiye'de yağışların azalmasıyla Uzmanlar, çiftçilerin yer altı sularını kullanmak için daha derine inmeleri gerektiğini ifade ediyor. Özellikle kara iklim yaşanılan Şanlıurfa'da çiftçiler tarım arazileri için derin kuyular kazarken, yağışın azalmasıyla yeraltı suyu için şimdi daha derin kazmaları gerekecek.

MKÜ Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Arazi ve Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Berkant Ödemiş, Türkiye'de yağış miktarlarının azalmasıyla sulama ağının yeterince gelişmediği yerlerde çiftçilerin, yer altı sularını kullanmak zorunda kaldıklarını kaydetti. 

 

Prof. Dr. Ödemiş, "Yer altı sularını kullanmak, yer altındaki statik seviyeden suyun devamlı olarak aşağı düşmesine neden oluyor. Bu da çiftçinin maliyetini artırıyor çünkü geçmişte 50-60 metreden su çıkaran çiftçi, bugün 150-200 metrelerden su çıkarmak zorunda kalıyor” dedi. 

 

Beklenenin ötesinde bir kış, yağış beklenirken hava sıcaklığının artması çeşitli araştırmaları da beraberinde getirdi. Yapılan araştırmadan, yağmur-kar yağmamasının yeraltı suyuna etki edeceğini dolayısıyla tarım arazilerini yeraltı suyu ile sulayan çiftçilerin artık daha derin kuyular kazması gerektiği sonucu çıktı.

 

ŞANLIURFALI ÇİFTÇİLER DAHA DERİN KAZACAK

Özellikle kara iklimin yaşandığı Şanlıurfa’da önceki yıllarda bile çiftçiler tarım arazilerini sulamak için çok derin kuyular kazarken, şimdi daha da derin kazımak zorunda kalacaklar. Yağışların bol olduğu yıllarda bile Şanlıurfa’da yeraltı suyu ortalama 250-300 metrede anca bulunurken, yağışların çok düştüğü bu yıl, çiftçileri oldukça zor duruma düşürecek gibi gözüküyor. 

 

KAYNAK: Haber Şanlıurfa.Net

 

ŞANLIURFA URFA ÇİFTÇİ TARIM HARRAN OVASI SONDAJ KUYU SULAMA