Uttu, Tuttu, Dut. Dut Ağacının Göbeklitepe'ye Uzanan hikayesi

TAKİP ET

Dr. Gülnur Gürler'in dut araştırmaları Göbeklitepe'ye uzandı. Gürler, uzun yıllar süren araştırmalar sonunda 'Göbeklitepe'nin Kutsal Vakfı: Dut' kitabını yayınladı.

Sümerce Uttu, Akadça Tuttu, Türkçe Dut.  Dut, her ne kadar Hindistan ve Çin orjinli gösteriliyorsa da aslında anavatanı Anadolu.  Dünyaca ünlü arkeolog, Sümerolog Samuel Noah Kramer kitaplarında bu durumu belirtiyor. Bugün ayakta olan ve hala bazı ziyaretçilerin bez bağladığı ağaç, dut ağacı halen Göbeklitepe’de tarihe tanıklığını sürdürüyor. Dr. Gülnur Gürler’in dut araştırmaları Göbeklitepe’ye uzandı. Gürler, uzun yıllar süren araştırmalar sonunda “Göbeklitepe’nin Kutsal Vakfı: Dut”  kitabını yayınladı. Dut sevgisi Gülnur Esma Gürler’i Urfa Göbeklitepe’ye sürüklemiş.

Ağız Diş ve Çene Hastalıkları ve Cerrahisi alanında ABD’nde doktorasını yapan Dr. Gülnur Gürler’in farklı bir uzmanlık alanı daha var. Gürler 2006 yılından bu yana Dut ile ilgili çalışmalar yapıyor. Erzincan Kemaliye’de, dutu her yönüyle incelemeye çalışan, Dut Paneli’ni, alanında çok değerli bilim adamlarıyla gerçekleştiren Gülnur Güler; “Göbeklitepe’nin Kutsal Vakfı: DUT” adlı kitabını yayınladı.

2006 yılından bu yana Dut ile ilgili çalışmalar yaptığını ve dutun önemini anlatmak amacıyla Göbeklitepe’nin Kutsal Vakfı Dut isimli kitap çıkardığını anlatan Gürler, kitabın hikâyesini anlattı. “Özellikle Göbeklitepe’de altında 2 tane mezarın bulunduğu Karadut’un varlığını öğrendikten sonra hiç vakit kaybetmeden yayınlamaya karar verdiğim “Göbeklitepe’nin Kutsal Vakfı Dut” isimli kitap çıkardım” açıklamasında bulunan Gürler; “Vurgulamaya çalıştığım gibi bu ağaç şimdiye kadar farkına varılmamış ekonomik, tıbbi, ve kutsi özelliklerinin yanı sıra medeniyetler ittifakında da bir sembol olarak kullanılabilme potansiyeliyle de çok önemlidir. Tarihin en önemli ticaret yolu olan ve bugün yeniden canlandırılma aşamasındaki Yeni İpekyolu projesi 27 trilyon dolarlık bir hacme sahipken bu yola adını veren dutun esamesi okunmamaktadır. ” diyor.