Vali Ayhan Deprem Sonrası Değerlendirme Yaptı!

TAKİP ET

Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, depremden etkilenen Şanlıurfa'nın tekrar normale dönmesi için başlatılan çalışmaları değerlendirdi.


Türkiye merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 10 ili etkisi altına alan iki büyük depremle sarsıldı. Deprem Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da büyük yıkıma yol açtı. Deprem sonrası hızlı bir şekilde Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve diğer kuruluşlar tarafından arama-kurtarma ve depremzedelerin ihtiyaçları karşılanırken, depremin 7’nci gününde 30 bine yakın insanın hayatını kaybettiği açıklandı. 

 

“04:40’DA İLK BİLGİLER GELDİ”
“Hem maddi, hem de manevi olarak büyük yara aldık” diyen Ayhan, “Depremin ilk saatinden itibaren vatandaşlarımızın mağduriyetini önlemek için çalışmalara başladı. 04.40’da deprem bölgelerinden bilgiler gelmeye başladı. Gelen bilgiler doğrultusunda emniyet, jandarma, AFAD ve Sağlık ekiplerine ilk talimatlar verildi. İlk yarım saatte 20’ye yakın binanın yıkıldığını öğrendik. 8 bin 681 personel hemen koordine oldu. 777 ekip ve 659 güvenlik görevlisi ve araçlarımız sahaya yönlenmiş oldu. 1318 kişi de arama- kurtarma çalışmalarında görev aldı” dedi.

“AFETTEN SONRA 72 SAAT ÇOK ÖNEMLİ”
Afetten sonra 72 saatin önemli olduğunu söyleyen Salih, “72 saat içerisinde enkaz altında kalanları sağ olarak çıkarma oranı daha fazladır Ayrıca sosyal medya hesaplarımızdan vatandaşlarımızı ve medyayı bilgilendirmek adına gerekli çalışmalar yapıldı. Depremden 2 saat sonra da bizler enkaz bölgelerinde durumu incelemek için sahaya indik. Biz sahaya indikten sonra vatandaşımız  kamu ve devletimizin, milletini yalnız bırakmadığını hissetti. Bundan dolayı da bölgede hiçbir kargaşaya mahal verilmedi” ifadelerini kullandı.

KAOS VE KARGAŞA ÇIKARMAK İÇİN YALAN HABER YAYILIYOR!
“Deprem bölgelerinin dışında kalan illerde bütün vatandaşlarımız enkaz altında kalan vatandaşlara ulaşılması konusunda bizlere destek oldu” diyen Salih, “Ancak baktığımız zaman özellikle sosyal mecralarda çok kirli bilgiler dolanıyor. Elimizden geldiği kadar güncel bilgileri vatandaşlarımızla, basınımızla paylaşmaya çalıştık. Ancak bir kişinin yaptığı yalan yanlış paylaşımın gerçekmiş gibi yayıldığını gördük. Ben buna bulanık beyinlerin çirkinlikleri diyorum. Bunlar kamunun çalışmalarını zafiyete uğratmak, vatandaşın moral ve motivasyonunu düşürmek için kaos ve kargaşa çıkarmak için özellikle yapıyorlar”şeklinde konuştu.

“72 SAATE 144 KİŞİ KURTARILDI”
Salih şöyle devam etti; “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan iki gün önce geldiğinde bilgileri paylaştı ancak ben genel bir bilgi daha paylaşayım. İlimizde vefat eden kişi sayısı şu anda 179’dur. İlimiz dışında ikamet eden hemşerilerimizin sayıları da 161 kişidir. Toplamda 340 hemşerimiz hayatını kaybetmiştir. Otopsi işlemleri ve defin işlemleri burada yapılıyor. Enkazdan 72 saatte 144 kişi kurtarıldı. Depremden etkilenip hastanelerimize başvuran ve taburcu olan kişi sayısı da 8 bin 919’dur. Şu anda yatan hasta sayısı da 313 kişi”

“3 BİN 186 ÇADIR KURULDU”
Kentte toplanma alan sayısının 493 olduğunu söyleyen Salih, “Şu anda 3 bin 186 çadır kuruldu. 25 bine yakın vatandaşımız çadırlarda barındırıldı. Dağılan battaniye sayısı 75 bin 825. Cami, okul, taziye evleri gibi alternatif konaklama yerlerinin sayısı ise 851. Bu alanlarda konaklayanların sayısı da 144 bin 579. Psikolojik destek verilen kişi sayısı da 58 bin” diye konuştu.

“DOĞRULUĞU TEYİT EDİLMEYE HABER PAYLAŞILMAMALI”
Ayhan yaptığı değerlendirmelerde özellikle deprem bölgelerinde yaşanan dezenformasyonlara dikkat çekerek, “Mağduriyetimiz var zafiyetimiz yok. Bizi en çok yoran işgüzarlardır. Vatandaşlarımız ve basınımız bu işgüzarlara prim vermemelidir. Sorgulamadan, doğruluğunu teyit etmeden bilgi paylaşılmamalıdır. Günlerdir ülkenin 4 bir yanı birbiri ile kenetlenmiş durumda. biz kendimizi toparladıktan sonra komşu illere de yoğun bir destek sağlamaya başladık. 

 

 

 

Şanlıurfa gündem son dakika Vali Salih Ayhan