Viranşehir'de Yüzlerce Ton Soğan Çürümeye Bırakıldı

TAKİP ET

Viranşehir'de kilosu 10 kuruşa kadar gerilemesinden kaynaklı yüzlerce ton soğan çürümeye terk edildi. 

Viranşehir’de kilosu 10 kuruşa kadar gerilemesinden kaynaklı yüzlerce ton soğan çürümeye terk edildi. 

Urfa’nın Viranşehir ilçesine bağlı Elbendi (Xaçuk) Mahallesi'ndeki çiftçiler, fiyatındaki düşüşten kaynaklı soğanları çürümeye bıraktı. Geçtiğimiz yıl kilogramı 10 TL'ye kadar çıkan soğanın bu yıl tarlada 10 kuruşa kadar indiğini paylaşan kimi çiftçiler, kazanmadıkları için bu yıl soğanları toplamayacaklarını belirtiyor. 
 
'TOPLARSAK ZARAR EDECEĞİZ'
 
Çiftçilerden Metin Aydoğdu, bu yıl ilk kez 50 dönüm tarlasına soğan ektiğini, 100 bin TL masraf yaptığını belirtti. Ancak fiyatlarındaki düşüşten kaynaklı soğanları tarlada bıraktığını kaydeden Aydoğdu, yaptıkları masrafa değinerek, “Şu an burada 300-400 ton soğan var. Her geçen gün bozuluyor, para etmiyor. Verilen fiyatı insanın vicdanı kabul etmiyor. Her şey dâhil bir kilo soğan 35 kuruşa mal oluyor. En az 1 TL'ye satılması gerekiyor ki emeğimize değsin. Şimdiye kadar soğanı toplamamız gerekiyordu. Kazancım olsaydı toplardım. Kazancı bırak, toplamaya kalksam zararlı çıkarım. 50-60 bin TL elektrik parası ödüyorum" diye konuştu. 
 
Soğanın kolay yetişmediği, emek ve masraf istediğine dikkati çeken Aydoğdu, "Bu yıl emeğimiz boşa gitti. Kimseye sesimizi duyuramıyoruz. Burada mağdur olmuşsun, zarar etmişiz kimin umurunda. Tövbe ettim bir daha ekmeyeceğim” dedi.
 
10 KURUŞA SOĞAN 
 
Mahalle sakinlerinden çiftçi Halil Gündoğdu ise, 6 yıldır soğan üreticiliği yaptığını belirterek, bu yıl 60 dönüme ekim yaptığını ifade etti. Gündoğdu, “Şu anda ektiğim soğan elimde patladı. Ticaret Bakanı Mısır’dan soğan ithal ederken, biz ise top attık ve perişan haldeyiz. İki parçadan biri olan 30 dönüme hiç yoksa 28 bin TL masraf yaptım. Mahallemizde bin 200 dönümdeki soğan çürümeye terk edildi. 45 derece sıcaklığın altında hepsi bozulacak. Hiç kimse halimizi sormuyor. Şu anda kilosunu bizden 10 kuruşa istiyorlar. Nasıl satacağız” diye sordu.  

Kaynak:mezopotamyaajansi22

viranşehir Şanlıurfa soğan