Yavaş yavaş öldüren 20 gıda

TAKİP ET

Her gün yediğiniz bazı gıdaların sizi yavaş yavaş öldürdüğünü biliyor muydunuz?

Her gün yediğiniz bazı gıdaların sizi yavaş yavaş öldürdüğünü biliyor muydunuz?

Birçoğumuz bu gıdaları sıklıkla tüketiyor, hatta bazılarımız bunlardan başka pek bir şey yemiyoruz. Oysa bu gıdalar uzun vadede yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, kalp, diyabet, obezite, anksiyete, depresyon, Alzheimer hastalığı, hatta kansere yol açıyor.

İşte, yavaş yavaş öldüren 20 gıda...

KONSERVE DOMATES SOSU

Birçoğumuzun yemek yaparken pratik bulduğu konserve domates sosları -markadan markaya değişmekle beraber- bol miktarda şeker ve sodyum (tuz) içerir. Bu sosları tüketmek uzun vadede obezite, diyabet, kalp rahatsızlığı, hatta diş çürümesine sebep olur. Ya üşenmeyip kendi domates sosunuzu yapın ya da daha az şeker, tuz ve yapay koruyucu içeren markaları tercih edin.

GAZLI İÇECEKLER

Piyasada bulunan gazlı içeceklerin büyük çoğunluğunda aşırı miktarda şeker, gıda boyası ve koruyucu vardır. Şekersiz olanlar ise en az aynı derecede zararlı olan yapay tatlandırıcıları içerir. Bu içecekler, cildinizden kan şekeri değerlerinize, hormonlarınızdan psikolojinize, her şeyinizi etkiler. Evde kendi meyve suyunuzu hazırlayabilir, 'on yüz milyon baloncuk' efekti için maden suyu ekleyebilirsiniz.

ŞEKER

Tatlıya bayılıyorsanız bile şeker krizlerini çözmenin her zaman daha sağlıklı bir yolu vardır. Bağımlılık etkisi yaratan şeker glukoz değerlerinizi zıplatır, vücutta yağlanmaya sebep olur, kalp hastalığına yol açabilir. Diyabet, kanser, obezite ve kalp rahatsızlıkları yaşamamak için şekerden olabildiğince kaçının. Tatlı krizlerinde meyve yiyin, tariflerinizde doğal bal kullanın.

ŞARKÜTERİ

Salam, sosis, sucuk ve pastırma gibi şarküteri ürünleri nitratların yanı sıra çok sayıda koruyucu ve kimyasalla doludur. Bu maddelerin hepsi kanser, kalp rahatsızlığı ve diyabet riskini artırır. Bir dizi araştırma, davranış bozukluklarına yol açtığını bile öne sürer. Bu işlenmiş etleri hiç yememeyi başaramıyorsanız bile, olumsuz etkilerini azaltmak için markette satılanlar yerine mahalle kasabınızın hazırladığı ürünleri tercih etmelisiniz.

BİTKİSEL YAĞLAR

Tehlikeli trans yağlar (doymamış yağ) içeren bitkisel yağları mutfağınıza sokmadan bir daha düşünmelisiniz. Beslenme uzmanları, bu yağların birçok türünün kardiyovasküler hastalıkları, obeziteyi, kanseri ve Alzheimer hastalığını tetiklediğinde hemfikir. Satın aldığınız yağın etiketini dikkatle okuyun; işlenmiş olan bitkisel yağlardan kesinlikle uzak durun. İşlenmiş yağlar, kansere yol açabilen ve yaşlanmayı hızlandıran serbest radikaller içerir. Bu yağlar yerine daha sağlıklı alternatifler olan zeytinyağı, hindistan cevizi yağı veya avokado yağını tercih etmelisiniz.

MARGARİN

Söylemeye gerek bile yok aslında... Tereyağının hidrojenize edilmiş bitkisel yağlar içeren kötü bir versiyonu olarak margarin hem sandığınız kadar doğal değildir hem de son derece sağlıksızdır. Neredeyse bir kimya formülü olduğu söylenebilir. İçindeki trans yağlar kalbinize ve kılcal damarlarınıza zarar verir, kolesterol seviyelerini alt üst eder. Zeytinyağı, hindistan cevizi yağı veya avokado yağı kullanma şansınız yoksa, daha sağlıklı bir alternatif olan tereyağını tercih edin.

HOT DOG

Beyaz ekmek-sosis-ketçap, mayonez, hardal... Bir yanıyla çok lezzetli, bir yanıyla kanser riski taşıyor... Uzmanlar, sodyum ve toksin içeriği yüksek bu sandöviçten kesinlikle kaçınmanızı öneriyor. Sosisli sandöviçinizi daha sağlıklı hale getirmek istiyorsanız da, organik bir kasaptan sosis alıp tam tahıllı ekmek ve evde yapılmış soslar kullanmanız öneriliyor.

PATATES CİPSİ

Patates cipsi, her kızartılmış yiyecek gibi, akrilamid isimli bir maddeyi içerir. Akrilamid kolon, meme, prostat ve rektum kanserlerinin riskini artırır. İlla ki patates cipsi yiyecekseniz, evde kendi tarifinizi yaratın: İnce dilimlenmiş patateslerin üzerinde zeytinyağı gezdirip, (az) tuz ve başka baharatlarla tatlandırın ve fırına atın.

HAZIR SALATA SOSU

Hazır salata sosları çoğunlukla şeker, yapay renklendirici ve yüksek fruktozlu mısır şurubu içerir. Salatanızı bu kimyasal sıvı ile tatlandırmanın, koca bir paket patates cipsini mideye indirmekten pek farkı yoktur. Zeytinyağı, limon, elma sirkesi gibi sosları tercih etmelisiniz.

YAPAY TATLANDIRICI

Hâlâ bilmeyen varsa tekrar edelim: Yapay tatlandırıcıların şekerden daha sağlıklı olduğu iddiası bir efsaneden ibaret. Hatta şekerden çok daha tehlikeliler. Kalorileri az olabilir ama aspartam, neotam ve asesülfam potasyum gibi diyabet, yüksek tansiyon ve metabolizma hastalıkları riskini artıran maddeler içerirler. Dünyanın en tehlikeli maddelerinden biri sayılan aspartam bazı şekersiz sakızlarda bile bulunur. Şekerin doğal bal ve pekmez gibi sağlıklı alternatifleri olduğunu unutmayın.

ALKOL

Alkolün yüksek kalorili olduğunu, dehidrasyon, karaciğer rahatsızlığı ve cilt sorunlarına yol açtığını unutmayın.

BEYAZ EKMEK, İŞLENMİŞ UN

Tahılların hemen hepsi çok sağlıklı ama işlenmiş undan yapılan beyaz ekmek hariç... Beyaz un lif, mineral ve vitaminleri neredeyse hiç içermez. Fakat kilo almaya, tiroid bezlerinin ve bazı organların hasar görmesine yol açar. Beyaz ekmek yerine tam tahılları tercih edin.

SÜT ÜRÜNLERİ

Evet, süt dünyaya geldiğimizde ilk aldığımız besindi. Fakat anne sütü, inek sütünden çok farklıdır. Dahası, yaşımız ilerledikçe birçoğumuz laktozu sindiremez hale gelir. Migren, artrit ve astım hastalarının süt ürünlerinden kaçınması önerilir.

MANGAL

Mangalın kokusuna karşı koymak zordur ama etin yüksek ısıda kömür ateşinde pişirilmesi sonucunda oluşan kimyasallar ile pankreas ve meme kanserleri arasında bir bağ olduğu biliniyor. Mangal eti tüketecekseniz bile, karsinojen isimli bu kimyasalların etkisini azaltmak için etin yanında biberiye tüketebilirsiniz.

ENERJİ BARLARI

Eğer ciddi ciddi spor yapmıyorsanız, bu saatli kalori bombalarından kaçınmanız gerekir. Enerji barları çok fazla şeker içerir ve bazılarında mısır şurubu, koruyucu ve trans yağlar vardır.

FAST FOOD

Lezzetli, ucuz ve her yerde olduğu şüphesiz. Fakat bol miktarda trans yağ, şeker, tuz, koruyucu, katkı maddesi, gıda boyası ve diğer kimyasallar 'sayesinde' böylesine lezzetli olup rengarenk görünen bu gıdalar diyabet, kalp hastalığı ve kanser riskini artırır.

BUĞDAY

Buğday, kan şekeri seviyesini çok hızlı yükseltir. Bu da insülin üretimini artırır, kilo almayı hızlandırır. Zaman içinde pankreasınız çok çalışmaktan yorulur ve insülin direnci geliştirebilir, dolayısıyla diyabet hastası haline gelebilirsiniz.

KAHVALTI GEVREĞİ

Kahvaltı gevreklerinin birçoğu sandığınız kadar masum değil. Şeker, yapay renklendirici ve koruyucu içeriyorlar. Bu gevrekler yerine taze  veya kuru meyveli yulaf ezmesi yemeyi tercih etmelisiniz.

HAZIR MEYVE SUYU

100 '% Doğal' ibaresinin ne kadar 'yüzde yüz' olduğundan emin olmak için etiketi mutlaka okuyun.

TUZ

Tuz, tansiyonumuzu düzenlemekte kritik bir rol oynar. Eğer çok fazla tuz tüketirseniz tansiyonunuz yükselecek ve kalp-damar hastalığı riski artacaktır, ki bu, dünya çapında en önde gelen ölüm sebeplerinden biridir. Tuz tüketimini azaltmaya çalışın ve marketten aldığınız hazır ürünlerin her birinin içindeki sodyum miktarını kontrol edin. Yetişkinler için günde 3.75 gram tuz yeterli ve güvenli görülür. Eğer bu miktar 6 gramın üzerine çıkıyorsa, risk altında olabilirsiniz. 

 

yavaş yavaş öldüren 20 gıda