Yoksulluk, Kaygı, İşsizlik... İşte Urfa'nın İntihar Bilançosu!

TAKİP ET

Şanlıurfa'da bir hafta içerisinde 9, son iki ayda ise 30 kişi yaşamına son verdi.

Şanlıurfa'da bir hafta içerisinde 9, son iki ayda ise 30 kişi yaşamına son verdi. Sosyal Hizmet Uzmanı Nazif Dağ, "önlenebilir" dediği bu intiharların ana sebebi olarak insanların yaşadıkları derin ekonomik sıkıntılar ve adalete olan inancın yitirilmesini gösterdi.
 
Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) açıkladığı verilere göre her yıl ortalama 1 milyon insan intihar ederek yaşamına son veriyor. Yaşamına son verenlere ilişkin dikkat çeken noktalardan biri ise ekonomik gelirlerinin düşük ve orta düzeyde olması. Türkiye’de konuyla ilgili yapılan son araştırma 2018 yılında Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlandı. Rakamlara göre Türkiye’de günde ortalama 9 kişi yaşamına son veriyor. 
 
Uzmanlar, ülkede 2018’den bu yana derinleşen ekonomik kriz ve mevcut politik atmosferin bu sayıyı arttırdığı görüşünde. Öyle ki bir hafta içerisinde 9 kişinin yaşamına son verdiği Urfa’da son 2 ayda yaşamına son verenlerin sayısı 30’u buldu. 
 
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyesi ve Sosyal Hizmet Uzmanı Nazif Dağ, intiharın ana etmeninin kişilerin depresyona sürüklenmesi olduğunu belirtti. 
 
GELECEK UMUDUNUN YİTİMİ
 
Gelecek umudunu kaybeden insanların ‘Ben bu acılara artık katlanamıyorum, beni ancak ölüm kurtarır’ düşüncesiyle intihara sürüklendiğini ifade eden Dağ, ülkelerin gelişmişlik düzeyi ve yaşam standardının kişilerin depresyona girip girmemesiyle birebir bağlantılı olduğunu vurguladı. Dağ, “Toplumsal gelişmişlik düzeyinin intihara etkisi üzerine dikkat çekmek gerekir. Eğer insanların gelecekle ilgili beklentileri varsa, gelecekten umutları varsa ve kendilerini bulundukları ortamda var edebiliyorlarsa, ekonomik sorunları yoksa o zaman kişi neden intihar etsin?” diye konuştu. 


MA / Lezgin Tekay

yoksulluk kaygı i̇şsizlik urfa ın i̇ntihar bilançosu