Yüzyılın Depremi Üzerinden 1 Ay Geçti

TAKİP ET

Kahramanmaraş merkezli depremlerin üzerinden bugün 1 ay geçti.

Yüzyılın en büyük deprem felaketi olarak  tarihe geçen Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremin üzerinden bugün tam 1 ay geçti. Kahramanmaraş merkezli yaşanan deprem 10 ilde büyük yıkımlara sebep olurken 5 Mart pazar itibarıyla depremlerde 45 bin 968 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada hayatını kaybedenlerin 4 bin 267'sinin Suriyeli olduğu belirtildi. Bölgede 11 binin üzerinde artçı meydana geldi ve milyonlarca insan farklı şehirlere göç etti.


3 AY SÜREYLE OHAL İLAN EDİLDİ!
Yaşanan iki büyük deprem sonrası sarsıntı ve yıkımın büyüklüğü nedeniyle hükümet, deprem bölgesi için uluslararası yardımı da içeren dördüncü seviye alarm ilan etti. Yapılan çağrı sonrası birçok ülkeden Türkiye’ye arama kurtarma ekipleri gönderildi. Ekipler arama kurtarma çalışmalarına devam ederken bölgede 90 gün süreyle OHAL ilan edildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ilan edilen ve Resmi Gazete'de yayımlanan; depremden etkilenen 10 ili kapsayan olağanüstü hal (OHAL) kararıyla ilgili Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Buna göre, Anayasa'nın 119. maddesi ile 2935 sayılı Olağanüstü Hal Kanunu'nun 3'üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine göre Kahramanmaraş, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa OHAL bölgesi sayıldı.



TÜRKİYE TEK YÜREK KAMPANYASI!
Depremden etkilenen bölgeler için tüm Türkiye seferber oldu. 83 milyon tek yürek olurken insanlar depremzedelere temel ihtiyaç malzemeleri göndermek için seferber oldu. 7’den 70’e herkes az çok demeden yardım ederken depremzedeler için ortak yayınla "Türkiye Tek Yürek" kampanyası yapıldı. Kampanya kapsamında 115 milyar liralık bağış rakamına ulaşılırken SMS adedinin de ilk 1 saatte 4 milyon adedi aştığı görüldü.


ERDOĞAN HELALLİK İSTEDİ!
Her ne kadar AFAD, Türk Kızılay ve diğer STK’lar tarafından hızlı reaksiyon gösterilse de çok geniş bir alanda etkili olan deprem ve zorlu hava şartları çalışmaları sekteye uğrattı. Birçok alanda yaşanan aksaklık yoğun eleştiri ve tepkileri de beraberinde getirdi. Gelen tepkiler sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "Maalesef ilk birkaç gün Adıyaman'da arzu ettiğimiz etkinlikte çalışma yürütemedik. Sizden helallik istiyoruz" dedi.



KIZILAY ÇADIR SATTI TEPKİLERİN ODAĞI OLDU!

Yaşanan gelişmelerin ardından Kızılay’ın ünlü sanatçı Haluk Levent’in kurduğu Ahbap derneğine depremin ikinci günü çadır sattığı öğrenildi. Gündeme bomba gibi düşen olayın ardından ücretsiz olarak bölgeye sevk edilmesi gereken çadırların satılması konusunda milyonlarca vatandaş ve siyasetçiler Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık’a tepki gösterdi. Tepkilere cevap veren Kınık, yapılanın yasal olduğunu söyledi. Daha sonra geri adım atan Kınık, yöneticilerin kendi insiyatifi ile böyle birşey yaptıklarını belirtti.

deprem Kahramanmaraş gündem son dakika