Zingil Tatlısı Nasıl Yapılır? Zingil Tatlısı Tarifi

TAKİP ET

Şanlıurfa'nın yanı sıra Diyarbakır ve Mardin yöresinde de sıklıkla yapılan zingil tatlısının tarifi son derece basit ancak yemesi oldukça keyiflidir. Peki, zingil tatlısı nasıl yapılır? Zingil tatlısı tarifini sizler için hazırladık.

Şanlıurfa yöresine ait olan ve yöre halkı tarafından sıklıkla tüketilen tatlılardan biri de zingildir. Şerbetli bir tatlı olması nedeniyle hem bölge halkı hem de turistler tarafından ilgi gören lezzetlerden biridir. Zingil tatlısının lezzetinin yanı sıra en önemli özelliklerinden biri az bir malzeme ile çok kolay biçimde yapılabiliyor olmasıdır.

Zingil tatlısını Urfa’daki tatlıcılarda bulabilir ve afiyetle tüketebilirsiniz. Ancak bazı püf noktalarına dikkat etmeniz durumunda, evde de bu lezzetin aynısını elde edebilirsiniz. Çok sevilen bir tatlı olması nedeniyle özellikle Urfa’da zingil ile tanışanlar, yaşadıkları şehirlere döndüğünde de bu lezzeti yeniden yemek istiyor. Fakat bu tatlıyı farklı şehirlerde bulmak hemen hemen mümkün değildir. Bu sebeple evde kendiniz yapmak zorundasınız. Peki, Zingil tatlısı nasıl yapılır? 

ZİNGİL TATLISI İÇİN GEREKLİ MALZEMELER

Bu tatlı için gereken malzemeler hemen hemen her evin mutfağında kolaylıkla bulanabilecek tarzdadır. Zingil tatlısı için şu malzemelere ihtiyacınız olacak;

Hamur için;

2.5 su bardağı un

1 çay bardağı yoğurt

3 yumurta

1 yemek kaşığı şeker

Yarım çay bardağı su

1 paket kabartma tozu

1 tutam tuz

Şerbeti için;

4 su bardağı toz şeker

3.5 su bardağı su

Limon suyu

ZİNGİL TATLISI TARİFİ

Tatlınızı hazırlamak için ilk olarak hamurunuzu çırpmalısınız. Bunun için geniş bir kaba yoğurt, yumurta, toz şeker, su ve tuzu eklemelisiniz. Bu malzemeler birbiriyle iyice karışana kadar çırpmaya devam etmelisiniz. Sonra bu karışıma un ve kabartma tozunu ekleyebilirsiniz. Unu yavaş yavaş eklemekte fayda var.

Tatlının hamurunu hazırlarken, biraz cıvık olması gerektiğini unutmamalısınız. Hamurunuzu hazırladıktan sonra bol bir tencereye yağ eklemelisiniz. Hamurlara avucunuzun içerisinde top şeklinde sıkarak şekil vermelisiniz. Ardından yağlanmış bir kaşık yardımıyla hamuru tencereye atmalı ve kızartmalısınız. Hamurların her tarafının iyice kızardığından emin olmalısınız. Hamurlarınızı kızartırken bir yandan da şerbetinizi hazırlayabilirsiniz. Şerbetinize limon eklemeyi ihmal etmeyin. 

Son olarak yağda kızaran hamurları, bekletip soğuttuğunuz şerbetin içine atmalısınız. Hamurlar şerbeti çektikten sonra çıkarabilir ve doğrudan servis edebilirsiniz. Zingil tatlısının tarifi bu kadar kolaydır. Basit olmasına karşın yemesi oldukça keyifli bir tatlıdır. 

Dilerseniz bu tatlının üzerine toz Antep fıstığı serperek de servis edebilirsiniz.

ZİNGİL TATLISI YERKEN DİKKAT 

Zingil tatlısı yapımının basit olması ve lezzetiyle hem yöreden hem de yöre dışından birçok insanı kendisine hayran bırakmaktadır. Bununla birlikte bu tatlıyı yerken dikkatli olmanız gerekir. Bunun temel sebebi ise zingil tatlısının şerbetli tarifi nedeniyle kalori seviyesinin yüksek olmasıdır. Diğer birçok tatlıda olduğu gibi zingil tatlısında da porsiyonlarınızı dikkatli ayarlamanız gerekir. Aksi takdirde kilo almanız kaçınılmaz olacaktır. Kalorisi yüksek bir tatlı olduğu için zingil tatlısını sık sık tüketmemelisiniz. 

Zingil tatlısı tarifi Zingil tatlısı nasıl yapılır