SEO Uzmanı Anıl Çağlıyan Sektörün Geleceği Hakkında Konuştu

TAKİP ET

SEO (Search Engine Optimization) türkçe anlamıyla arama motoru optimizasyonu anlamını taşır. Peki, nedir bu arama motoru optimizasyonu?

SEO (Search Engine Optimization) türkçe anlamıyla arama motoru optimizasyonu anlamını taşır. Peki, nedir bu arama motoru optimizasyonu?
Arama motoru optimizasyonu web sitenizin google, yandex, bing gibi arama motorlarında daha üst sırada yer alması için yapılan çalışmaya verilen isimdir. Dilerseniz daha iyi anlamanız için bir örnek verelim.
Örneğin “Şanlıurfa çiçekçi” kelimesinde şuanda 3.sayfada yer alıyor ve bunu 1.sıraya taşımak istiyorsunuz. Burada çıkmanız için sizin SEO çalışması yaptırmanız gerekir. 
SEO uzmanı Anıl Çağlıyan SEO kavramını yapboz’a benzetiyor. 
“SEO, yapboz parçalarından meydana gelir. 1 parça bile eksikse tamamlanmış sayılmaz.”

SEO’nun Aşamaları Nelerdir?

SEO 3 aşamadan meydana gelir. Bunlar;
•    On page SEO
•    Off page SEO
•    Technical SEO
olarak sıralanabilir. Sadece bir kısıma odaklanmak geçmişte yeterli olsada günümüzde yeterli olmuyor. 

SEO uzmanı Anıl Çağlıyan sektörü geçmişten günümüze ele aldı.

Hepinize merhabalar değerli Haber Şanlıurfa okuyucuları. Ben Anıl Çağlıyan, SEO ile üniversite 2.sınıfta tanıştım ve keyif aldığım işimi buldum. SEO’yu bana sevdiren şey sabit kalmamasıydı. Yükselmek için rakipleri analiz ediyor, farklı hayatları sektörleri keşfediyor ve gelişmeleri takip ederek bunu hizmet verdiğiniz kişilere uyguluyorsunuz. Araştırmayı seviyorsanız ve birazda meraklıysanız bu sektörde kendinizi geliştirebilirsiniz. Şuanda İstanbul üzerinde özel bir şirkette SEO uzmanı olarak çalışıyorum ve freelance olarak beni tercih eden kişilere hizmet veriyorum.

SEO geçmiş yıllarda sadece “backlink” kavramından ibaretti. Ben bu yıllara denk gelmedim, iyikide gelmemişim diyorum. Bu yıllarda bir siteyi yükseltmek için yapılması gereken tek şey 100’lerce backlink sağlamaktı. Bunlar genelde spam sitelerden meydana geliyordu. Günümüzde maalesef hala birçok kişi bu yöntemle web sitelerini yükseltmeye çalışıyor. Aslında bu yüzden çoğu kişiye SEO’ya olumlu bakmıyor. Daha önce çalıştığınız kişi size hiçbir şey katmadıysa sektöre otomatik olarak olumsuz yaklaşıyorsunuz. Bu yüzden elimden geldiğince çevremdekileri bilgilendirmeye çalışıyorum.
Sektörde başarılı olmak, internet üzerinde para kazanmak istiyorsanız tamamen doğal olmalısınız. Google yeni algoritmalarda artık tamamen ziyaretçileri önemsiyor. Kullanıcı sitenizde uzun süre vakit geçiriyorsa google sizi otomatik olarak üst sıraya taşıyor.
Size verebileceğim en büyük püf nokta doğal olmanızdır. Backlink paketlerinden uzak durun. Sitenizi yeni açtıysanız ilk 3 ay kendi akışına bırakın ve 3 ay sonunda on page, off page ve technical SEO hizmeti sağlayabilecek bir SEO uzmanı ile çalışmaya başlayın.


1.Sıra Garantisi Veren Kişilerden Uzak Durun!


Sektörden soğumamak istiyorsanız size backlink paketi satmaya çalışan kişilerden ve 1.sıra garantisi veren kişilerden direk uzaklaşın. Kimse size 1.sıra garantisi veremez. Arama motorlarını gelişme sürecinde olan bir insana benzetebilirsiniz. Sürekli kendisini geliştirir ve sabit kalmaz. 
SEO son 2 yıl içerisinde tamamen kullanıcı odaklı olmaya başladı. Tüm algoritma bu doğrultuda şekilleniyor. Geçen ay google normal arama sonuçlarında görseller göstermeye başladı. Buna A/B testi adı veriliyor. Kullanıcılar tarafından buna ilgi gelirse bu denemeler kalıcı hale getiriliyor. Sürekli olarak A/B testleri yapılarak en doğru olan, en etkili algoritma bulunmaya çalışıyor.
Teknoloji geliştikçe google’da kullanıcıların eğilimleri doğrultusunda kendisini yeniliyor. Gelecek yıllarda mobil tarafında büyük değişiklikler görebiliriz. Örneğin şuanda infinite scroll denilen sonsuz kaydırma özelliği test edilmekte. 
SEO’yu kafanıza çok fazla takmanıza gerek yok. Tek yapmanız gereken hatalı davranışlardan kaçınmak ve çizginizi bozmadan yolunuza devam etmek.

Doğal, istikrarlı çalışma = Arama motorlarında yükseliş 
 

SEO Uzmanı On page SEO Off page SEO Technical SEO