Yalçınkaya: Yüz yıllık Sorunu kökten çözüyoruz

TAKİP ET

AK Parti Akçakale Belediye Başkanı Mehmet Yalçınkaya ile Akçakale'yi. Akçakale kamuoyunun merak ettiklerini kendisine sorduk. Sorduğumuz sorulara içtenlikle cevap verdi.

AK Parti Akçakale Belediye Başkanı Mehmet Yalçınkaya ile Akçakale’yi. Akçakale kamuoyunun merak ettiklerini kendisine sorduk. Sorduğumuz sorulara içtenlikle cevap verdi.

Haber Şanlıurfa; Akçakale için yaptığınız icraatlardan bahseder misiniz?

Mehmet Yalçınkaya; Ben göreve geldiğimde Akçakale’nin çevre yolları olmayan, ana yolu olmayan, ağaçları olmayan, TOKİ'si olmayan, Düğün salonu olmayan, kütüphanesi olmayan bir ilçe idi.

Mazot 2 bin 3 bin liraydı. Şimdi mazot 26 bin,27 bin lira. Bizim merkezin dışında gelen bir gelirimiz yok. Gelen gelirimizin büyük bölümünü personel maaşlarına gidiyor

Düşük olan gelirimize rağmen biz bir hedef koyduk. Sınırda bir yıldız ilçe yaratacağız. Akçakale Urfa'nın en mükemmel ilçesi olacak. Batıdaki ilçeler gibi bir çekim merkezi olacak şekilde, bir kalkınma modeli olarak. Akçakale’de üretim, transit merkezi olacak dedik.

Haber Şanlıurfa; Olur mu?

Mehmet Yalçınkaya; Kesin olacak. Nasıl olacak? İşte yapmaya çalışıyoruz. Kilis'ten sonra Irak'a kadar 650 km alan içinde tek birinci sınıf sınır kapısı Akçakale Gümrük Kapısı.

Onu da Allah nasip etti. . Urfa'ya 20 Havalimanına 40 Suriye'ye 15 dakika Irak'a 3 saatlik mesafemiz var.

Ayrıca İskenderun Limanı'na 4 saat yani Akçakale Pamuk üretim merkezi olacak.

Yarın Suriye'de barış olacak.

Barış olduktan sonra Orta Doğu'nun bütün ithalat ve ihracat ticareti Akçakale’den geçecek. Onun için Bizim yapmamız gerekenler ilçenin yolunu, caddesini, altyapısını, üstyapısını ve organize sanayisini bitirip hazır hale getirmemiz lazım. İlçeyi geleceğe hazır hale getirmemiz gerekir.

3 yıl içinde yüzde 90 nını gerçekleştirdik.

Yani yüzde 90 şuna tekabül eder. 1 katrilyonluk yatırım götürmüşüz gözetiminde. Karayolları, altyapı, üstyapı, Urfa'dan içme suyu geliyor. Doğalgaz. Allah'a şükürler olsun becerdik. En son ise hibe ile aldığımız kamyonu öğleden önce Akçakale'ye kavuşturduk. Bu yapılanların giderleri çok büyük bir rakamlardır.

Bu bizim marifetimiz.

Akçakale’de kalan tek eksiğimiz organize sanayi şu anda Tarım Bakanlığı'nda izin almak için bekliyoruz. Bu iş için birçok girişimlerde bulundum. Yaptığım görüşmelerde Akçakale’ye 1 milyonluk hibe sözünü aldım. Bu hibeyle de organize sanayisini bitireceğiz. Ve İstanbul'dan Ankara'dan, Dünyanın her yerinden İthalat yatırım ve transit merkezinizi geliştirmek için başarılı iş adamlarını davet edeceğiz.

Urfa'nın hiçbir ilçesi Akçakale kadar şanslı değil.

Akçakale’nin bulunduğu konum itibariyle şansı Urfa’nın başka bir ilçesine haiz değil. Onun için bütün bu gayretle gece gündüz demeden

3. yılımızda. Bir saati bile boş geçirmedik.

Başka hedefimiz ise. 40 km olan Akçakale Urfa kara yolunu ağaçlandırılması.

Su var, Fırat var, Güneş var, toprak var.

Akçakale’de iş yapmak çok zor. Bunun farkındayım. 3 yıldır Suriyede yaşanan iç çatışmalar nedeniyle Akçakale halkı mağduriyet yaşadı. Çünkü Akçakale Gümrük Kapısı kapalıydı. Karşımızda PYD'nin güçleri vardı ve orası işgalindeydi. Benim girişimimle Sayın Savunma Bakanımız, kuvvet komutanlarımızın gayretleriyle Allah'a şükür

İşte Fırat Kalkanı harekatı yapıldı. 50 bin askerimiz geldi. Orası PYD'den kurtuldu. Suriye özgürlüğüne kavuştu. Bugün bayrağımız orada dalgalanıyor. Askerlerimiz orada.

Orada bir güvenlikli bölge oluştu ve bu Akçakale'ye büyük bir fayda sağladı. Oradan sadece 1 milyon ton buğday, arpa ve inşaat malzemelerinin sarfiyatı Türkiye’ye yapıldı . Bütün bunlar Akçakale'ye bir imkândır, bir kaynaktır. Bir fırsattır. Bütün bu fırsatlarımızı daha da büyütecek durumdayız.

Biz Hem PKK'nın FETÖ’ nün hedefiyiz, hem de bütün siyasi rakiplerimizin hedefindeyiz.

Akçakale’de bazı kişilerin menfaatlerini, düzenini bozduk. O düzenden nemalanan Şahıslarda ve kişilerde bunlardan rahatsız oldu.

Benim amacım belli. İşte partim, genel başkanım, Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın da belli. Türkiye'yi mükemmel bir yere getirmek. Düşünün Urfa'ya 100 milyar dolar GAP'la ilgili para harcanmış. İstanbul'dan sonra en büyük payı Urfa aldı.

Şanlıurfanın uçması lazım

Bu bizlerin gayretine bağlı, bizlerin çabasına bağlı, bizlerin ufkuna bağlı. Bizim gayret ve birlikte başarmamız gerekir.

Ben karamsar değilim. Dediğin gibi yolumuza, geleceğimize kilitlenmişiz. İnşallah yakın bir zamanda sizi orada mahallinde misafir etmek istiyorum. Akçakale'nin ilk düğün salonunu görün. Akçakale'nin ilk ağaçlandırmasını görün. Akçakale'nin Akçakale'nin ilk çevre yolunu görün. Akçakale'nin ilk içme suyunu görün. Akçakale'nin ilk doğalgazını görün. Akçakale'nin il kütüphanesini görün. Akçakale'nin ilk olimpik havuzunu görün. ilk TOKİ'sini görün. Yani hep ilkler Akçakale'nin Bütün bunlar bizim gayretimizle ortaya kondu. 110 dönümlük yere millet bahçesi yapıyoruz. İçinde minyatür bir Balıklıgöl'de olacak. Onun içerisinde çeşitli faaliyetleri temsilen orada büyük bir yatırım yapılacak. İnşallah Urfa hafta sonu oraya akacak. Yani bu gayretle orada çok büyük bir çaba ve çalışma içerisindeyiz.

Ben geldiğim günden beri Hiçbir lafa, hiçbir yazıya, hiçbir şeye itibar etmeyeceğim. Ben ne yapacağımı biliyorum.

Ben 80 de Diyarbakır Cezaevi'ndeydim. Bu gün sene 2022. 42 yıldır fiilen siyasetin ortasındayım. Benim tecrübeme haiz hiç kimse yok. Bu tecrübeyi işte bölgemize, ŞanlıUrfa'mıza, ilçemize önlerine imkân olarak koymak istiyorum. Bölge insanı beni milletvekili yaptı, belediye başkanı yaptı, bana itibar etti. Ve yıllardır beni baş tacı etti. Ben de bu yapılanlara karşılık gayrete Karşılık vereceğim. Neyle vereceğim? Hizmet de vereceğim, gayret de vereceğim. Aşkla vereceğim, şevkle vereceğim, dershane açtık. İlk olarak bugün inşallah yarın bir tören yapacağız. Çünkü Akçakale'den İlk tıp fakültesi öğrencisi çıkıyor.

Bugüne kadar yoktu. Yani böyle bir aşkla başladım. 150 tane öğrencim var. Çocuklara dedim ki hedefimiz Galatasaray'da oynamak. Fenerbahçe'de oynamak, Beşiktaş'ta oynamak. Akçakale spor’da oynamayacağız.

Yani biz amatör liglerde yer almayacağız. Birinci sınıf liglerde Milan'da ondan sonra büyük takımlarda oynayacağız. Hedefimiz tıbbiye girmek. İyi bir mühendis olmak, iyi bir hukukçu olmak Ha diğer meslekleri de küçümsemiyorum Ama geleceği olan meslekleri, çocukları yönlendirmemiz önünü açmamız lazım.

Yani bu gayretle çalışıyor. 150 öğrenciye de üç yıldır canla başla destek veriyoruz. Kitap, broşür, dershane, öğretmen her konuda çocuklara bu konuda destek veriyoruz. Yurtlara yerleştirmesinden tutun da mevcut kaynaklarını ve imkânlarının eksiği olanların giderilmesi noktasına kadar hepsine tek tek ulaşmaya çalışıyoruz. Ve bu gayretle çalışıyoruz.

3 yılın sonunda bu kötü şartlarda bugün Akçakale'nin yüzde 90 işini bitirdik. Öyle basit bir iş değil. Ha dışarıdan küçümsenebilir. Yani başka bir şey de anlatılabilir. Benim bu konuştuklarımı gelin. Yerinde görün. Yerinde inceleyin. Yerinde bakın. Ve zor bir yer. Yani ben bunu görüyorum.

Ben Akçakale’de 500 dönüm biber ektim, Urfa isodu. 200 yüz Hanımefendi çalıştı. İnternetten bakıyorum, adam yazmış. Ya başkan isot paralarını ne yaptın?

Haber Şanlıurfa Başkan İsot paralarını ne yaptın?

Mehmet Yalçınkaya ; Ben isottan para kazanmak için yapmadım. Orada 200 yüz kadına İŞKUR projeleri üzerinden maaş ödeyelim.

Orada üretim yapalım. Kadıncağız evine akşam tenceresine bir şey koysun diye yaptık. Bu sorulara tebessüm edip geçiyorum…

Akçakale’de en iyi imar para kazandırır

3 katlı imarlı yere. 4 kata çıkarır daha çok gelir elde edersin. İsotun kilosu kaç para? Yani onun için bunlar basit şeyler. Bazı yorumlarda Takdir yerine dediğin gibi her zaman böyle şeylere takılıp kalıyor. Ya demeliydi ki ya bravo başkan ya geldi 200 kadına ekmek verdi, iş verdi. Bunlar evlerine ekmek götürüyor. 2 fabrika yaptık. Bir tanesini bir ay sonra üretime başlatıyoruz.

Dünya çapında bir marka ile Anlaştık.. 300 tane kardeşimizi orada iş vereceğiz. Yani onun arkasından da öbür 300 ayağa kaldıracağız. Arkasından da organize sanayindeyim. Orada 1000 fabrika hedefliyorum ki hiç olmazsa 100ünü hayata geçirsek her birinde 300 kişi çalışsa 30 bin kişi eder.

Ben, bunlarla meşgulüm yani. İşim bu. Onun için o yorumlarla basit eleştirilerle vakit geçirmek, onlara da takılıp kalmıyorum. Dediğim gibi hedefimden vazgeçmiyorum. Bir ayağım Ankara, bir ayağım ŞanlıUrfa, bir ayağım İstanbul, bir ayağım Ortadoğu.

Bütün nerede ne varsa bütün imkânları sağlayıp . Getirip Urfa'nın önüne koymak, Urfa'yı layık olduğu yere taşımak için gayret ediyoruz. Ve bu çabayla çalışıyoruz.

Haber Şanlıurfa Urfa dediniz Şanlıurfa büyükşehir Belediye başkanlığına aday mısınız?

Mehmet Yalçınkaya ; Ben hiçbir yere aday değilim. Şimdi daha iki yılımız var. Yani elimdeki bu işi bitirmem lazım. Eksiklerimi tamamlamam lazım. Bunları da dediğim gibi organize sanayinin süratle iznini almam lazım onun için ben bugün Tarım Bakanlığı'ndaydım.. Bakana ulaşmak lazım Bakan yoktu. Ama bakana da ulaşacağım. Bu izni çıkaracağım. Elimdeki işlerimi bitireyim. Ondan sonra Gün ola Harman ola

Haber Şanlıurfa  Sayın Başkan bize yaptığınız icraatlardan bahsettiniz. Ancak gerek sosyal medya ve basın kuruluşlarında birçok kez siz ve akrabalarınız yolsuzluklarla itham edildiniz. Bu yaptığınız icraatlarda Siz ve akrabalarınız yolsuzluk içinde bulundunuz mu ? 

Bu yolsuzlukların gerçekle alakası var mı? 

Mehmet Yalçınkaya;. Siz ne kadar dürüst olursanız olun. Bu tür haberler devamlı prim yapıyor. Urfa'da 272 tane internet sitesi var. Bu haberleri çıkartan gazeteciler mi? bu işi yapanlar nemalanlanlardır. İstediklerini vermediğiniz zaman bu tür olaylarla karşılaşıyoruz. 

Şimdi size basit bir örnek vereyim. Akçakale’de kadın destek merkezi var. Ben 2 milyon 8 yüz bin liraya bir hibe desteği sağladım. 

Şu anda 10 numara bir yer. 70-80 tane kadın şu anda yani iş gücü yerindedir. Gelelim içeriğine. Şimdi 2 milyon 8 yüz bin lira hibe parası. 

Orayı kaldırmışım, düzeltilmişim. Gerekli olan 33 adet lavabo aldık.. 

Sözcü Gazetesi'nde. Başkan 33 bin tane lavabo aldı. Diye haber yapıldı Şimdi 33 bin lavabo fiyatı zaten para 2 milyon 8 yüz bin lira. 

Buradaki haberde Bizim harcadığımız rakam ile 33 bin lavabonun tutarı birbiriyle uyuşmuyor. 

Ama Bütün Türkiye bu haberi okuyor. Başkan 33bin tane lavabo almış. Bu haberi araştıran var mı. Anlayan var mı ? 

Param 2 milyon 8 yüz bin.. 33 dükkânı onardık. 

Haber Şanlıurfa; Başkan 33 bin lavabo aldınız mı ? Almadınız mı ? 

Mehmet Yalçınkaya; Almak isterseniz de alamazsınız. Yani hesap kitap var. 

Başka bir örnekte ise Akaryakıt ihalesi yapıldı. 

Akaryakıt ihalesi yaptık yapılan bir haberde Ak partili Başkan Ak partili Milletvekiline Akaryakıt ihalesi verdi. 1 milyon 8 yüz bin. Bedelle Akaryakıt ihalesini ilana çıkardık. Hiç talip çıkmadı. Milletvekilin yakınlarının şirketi talip oldu.. Akaryakıt ihalesini aldı. 6 ayda 1 milyon 8 yüz bin liralık akaryakıt kullanıldı. Biz akaryakıt fiyatını 6 ay önceki fiyattan alıyoruz… Şuan Akaryakıt fiyatlarını temel alırsak Belediye’nin ne kadar kar ettiğini görmüş olursunuz. 

Bu tür haberleri okuyanlar diyor ki Ak partili belediye başkanı AK Partili. Milletvekiline 1 milyon 8 yüz bin lira vermiş gibi. Çarpık haberlere maruz kalıyoruz. 

Haber Şanlıurfa Bu tür haberlere karşı ne yapıyorsunuz? 

Bu tür haberlerle ilgili avukatlarımız ilgileniyor, Ama baş etmek mümkün değil. 

Bu tür haberlerle nasıl baş edilecek inanın ben de bilmiyorum. Bu tür haberlerin aslı astarı yok. Yani külliyen yalan. Ben de gülüp geçiyorum yine. 

Verdiğim 2 örnek habere benzer dünya kadar haber var. Şimdi ben 42 yıldır siyasetteyim. 2 tane işim var. 1.cisi pamuk 

2.cisi, tekstil işi yaptım, Mısır işi yaptım kendi fabrikam var., Suriye de iş yaptım. Ben devlete hiç bulaşmadım. Devletten iş yapmadım. Hayatta devletten iş yapmıyorum. 

Onun için o haberlerin, hiçbirinin bir değeri yok.. 

Haber Şanlıurfa; Sayın Başkan yapmak isteyip te yapamadığınız neler var? 

Mehmet Yalçınkaya; Yapmak istediklerimin hepsini yaptım… 

Bir organize sanayi bölgesi yapmak istiyoruz. İnşallah Allah ölüm vermezse ömrümüz yeterse onu da mutlaka bitireceğim. Organize sanayisine Bin fabrikayı koymamız lazım. 

Laftan olmaz. Üretimin olması gerekir. İhracatın, ithalatın olması gerekiyor.. 

Yapılması gerekenlerin yüzde 90 nını gerçekleştirdik 

Kötü şartlara rağmen mesela beş sene öncesinin imkânları, kaynakları çok farklıydı. O zaman Akçakale Gümrük kapısının günlük harcaması 10 trilyondu. O 10 trilyondan bugün 10 kuruş yok. 

Yani o şartlar olsaydı çok daha farklı bir şey olabilirdi. 

Akçakale'de yüz yıldır bin 5 yüz evin tapusu yok 

Çevre Bakanlığı'yla görüşerek 2 yüz ellinin evin tapusu hazır. Bin 2 yüzü de yolda. Onları da inşallah 5-6 aya kadar bitirip tapularını dağıtacağız. 

Yüz yıllık işi kökünden çözüyoruz. 

Akçakale’de yapılmasını düşündüğümüz, yapmak istediğimiz işin yüzde 90 nını yaptık. Önümüzde de iki yılımız var. 

2 yılda da çok şey yaparız inşallah. Akçakale’ye dünya kadar Araplardan yardım getirdik. Gıdadır, ekmektir, ondan sonra giyecektir. Buna benzer. Bunları saymıyorum. Yani dünya kadar mesela İstanbul İhracatçılar Birliği'nden bir köyde bir çöp kutusu yoktu. Şu anda Kırsal mahallerinin yüzde 50 sine çöp kutusu koyduk. 

Çok büyük bir rakam size burada söyleyeyim. Ölüsü bugün 20 trilyondur. Ama bir kuruş belediyenin parasını harcamadık. Hepsini İstanbul İhracatçılar Birliği'nden, Belediyeler Birliği'nden,Çevre ve orman bakanlığından hibe çöp kutusu aldık 

Haber Şanlıurfa ; Yaptığınız icraatları bulduğunuz Hibeler ile yaptığınızı söylüyorsunuz Peki Belediyenin bütçesini nerede kullanıyorsunuz ? 

Mehmet Yalçınkaya; Yaptığımız icraatları Akçakale belediyesinin bütçesiyle yapamazsınız. Belediyenin öyle bir bütçesi yok. 

Belediyenin 6,5 milyon lira aylık bütçem var. Onun dışında bir gelirim yok. 

4,5 milyonluk işçi personeller giderleri var. Geriye ne kadar bütçe kaldı? 2 milyon. 1,5 milyon akaryakıta veriyoruz çalışan makinelerimiz var. Tahminen 6 yüze yakın kırsal mahallem var. 

Bu mahallerin taziyesi var, penceresi var, kapısı var, fakir fukarası var, muhtaç olanı var. Bir şey değil o bütçe. Bu bütçeyle bir şey olacağı yok hükümet tarafından, Akçakale'ye Verilen bütçede. 140 bin Suriyeli yok sayılıyor. Yani 140 bin Suriye'li için 140 kuruş ödenmiş değil. Ona da hizmet ediyorsun. Ama onlara ödenen bir şey yok. Urfa'da 450 bin Suriyeli var. Onlar da bir kuruş onlara para almış değiller. 

Haber Şanlıurfa Mevcut Hükümet tarafından Akçakale belediyesi için belirlenen bütçenin yetersiz olduğunu bu bütçe ile ilçeye hizmet yapılayamayacağını mı ifade ediyorsunuz? 

O işler bizim marifetimiz ile çözülüyor. İşte o şimdi mesela Akçakale'deki veya Şanlıurfa'daki adam. Ya bu yolu kara yolu yaptı. Ben biraz önce Maliye Bakanlığı'ndan geldim. Şimdi asfalt yolunun devamı için müteahhite ödeme emri çıkarıyorum ki asfalta yola devam edilsin. O benim marifetim. Bıraksan para yok. Müteahhit işi bırakır. Şimdi siz gidip iş yapıyorsunuz yani TOKİ'yi getirip orada yüz trilyonluk ihale yapıyorsunuz. Şimdi TOKİ yapar da TOKİ bugüne kadar niye yapacaklarını yapmamış. Neyi beklemiş yani? Bugünü mü beklemiş? 

Haber Şanlıurfa Niye beklemiş peki? 

Yani marifet yok. Siyasetçiye bağlı. Yani maharetine bağlı. 

Haber Şanlıurfa Hizmette marifet siyasetçiye bağlı dediniz. Hızlı Tren Projesinde Önce Akçakale sonra Şanlıurfa tümden çıkartıldı. Kamuoyu baskısıyla tekrar gündeme alındı ama 2023 yılından 2028 yılına kadar uzadı . Neden ? 

Mehmet Yalçınkaya Hızlı Tren projesinde geçmişte ben çok uğraştım. Önergelerim de var. Onları size getireyim. Getireyim sizin önünüze koyayım. Uğraştık. Hızlı Tren projesiyle. O zaman bakan Oktay Vural'dı. Yani Ulaştırma Bakanı. Ondan sonra Enis Öksüz'dü. Ben kendileriyle defalarca görüştüm. Akçakale'de hızlı tren projesinin içerisindeydi. Güzergâhlar da belliydi. İstasyonlarda belli. Fakat Türkiye o zaman o şartları yoktu, imkânları yoktu. Şimdi Tayyip Erdoğan'ın geldiği dönemde 250 milyar dolar hızlı trene projesine kaynak ayırdı. 

Bana göre Urfa o işte geç kaldı 

Yine Hızlı Tren projesini kimse almamış değil Akçakale baypas edildi. Şimdi projede Mürşitpınardan Organize Sanayi'ne bir hat verilmiş. 

Siyasetçinin marifeti deyince o anı görüp o anda Projeye müdahale etmesidir. 

Haber Şanlıurfa Urfa Hızlı Tren projesinde Fırsatı kaçırdı mı ? Diyorsunuz 

İmkan, kaynak, her şey varken o anda müdahale edip işi bitirmek lazımdı . Yani biz gerisinden geldik. Onu görmek lazım şu anda Antep, Adana, Ankara, o güzergâh hepsi ihale edilmiş. Bitmek üzere. 

Şimdi biz daha yeni projelendiriyoruz. Ha kötü mü? İyi ama dediğim gibi vakit kayıyor. Bir de Akçakale yok yani şu anda içinde. Hızlı tren projesinde baypas edildi. Yani oradan Antep, Akçakale, Urfa hızlı tren, Diyarbakır’a kadar devam ediyordu. 

Haber Şanlıurfa ;Şanlıurfa’nın mevcut belediye başkanları ve milletvekilleri ile uyum içinde çalışıyor mumuz ? 

Mehmet Yalçınkaya ; Benim milletvekilleriyle bir sıkıntım yok. Ben kendim eski milletvekili olduğum için kendi istikametimde yürüyorum zaten. 

Esas mesele diğer ilçe başkanlarına bu soruyu sormak lazım. 

Ben hepsinden daha fazla siyasetin içinde bulunmuş ve bu işin içinde koşmuş, bu işin de icraat yapmış birisiyim. 

İlçe başkanlarının çoğu yeni, Zeynel Başkanla bir problem yok. Zeynel Başkan benim okul arkadaşım. Biz uyum içerisinde çalışıyoruz. makul şeyleri önüne koyuyorum. Bizim zaten gelirimizin yüzde 40 nı büyükşehir kesiyor. Büyükşehir hizmet etmek zorunda çünkü kesilen paramız var. O paraya karşı da hizmet yapması lazım. Ama 3 bakan geldi. Üç bakana da söyledim. Büyükşehir yasası ilçeleri mağdur etti. Şimdi imar yetkisi büyükşehirde içme suyu büyükşehirde, kanalizasyon büyük şehirde, park, bahçe, büyük şehirde, ulaşım büyük şehirde. Yani bütün alanlar büyük şehirde. Bu şekliyle tabii ilçe belediye başkanlarının dediğim manada Bir hizmet yapması çok zor. 

Bu sebeple bakanlara söyledik. Bakanlar dediler ki bu büyükşehir yasasını düzelteceğiz. Onun işte eksiklerini gidereceğiz. 

Ama bu saate kadar meclisten geçmiş bir büyükşehir yasası yok. 

İlçenin sıkıntısını gidermek için Viranşehir Belediye Başkanından veya Ceylanpınar Belediye Başkanından ne isteyebilirim? Ben onlara telefon açıyorum. Bir sıkıntınız varsa Ben hazırım. Niye? E bizim kendi tecrübemiz var. Geçmişimiz var. E bunlar hepsi yeni gelmiş adamlar. Ne yapacak? 

Haber Şanlıurfa Ak parti Akçakale Belediye meclis üyeleri neden istifa ediyorlar? Sorun nedir? 

Mehmet Yalçınkaya ; 3 Belediye meclis üyemiz Ak partiden istifa etti edenlerin hepsinin şahsi menfaatleri var. 

Biz gücümüzün yettiği imkânları, kaynakları elimizden geleni yapıyoruz. Ama bu iş çizmeyi aştığı zaman bizim yapacağımız bir şey yok. 

İstifa ederlerse etsinler 

Yani çok da önemli değil. Kendilerine de söyledim. Üzerinde durduğum bir mevzu değil. Siyasette istifa da var. Devam da var. Vazgeçme de var. 

Partiden istifa ettiler Meclis üyelikleri devam ediyor. Madem istifa ediyorsun o zaman meclis üyeliğinden de istifa et. Ama Etmiyorlar neden çünkü bir beklentisi var. Onun için şantaj yapıyorlar. 

Bizi korkutmaya çalışıyor. Biz Allah'tan korkuyoruz. Başka bir kuldan falan filan bir korkumuz yok. 

Onlar da öğrendiler. Bizim korkmadığımızı Bu işlere pabuç bırakmayacağımızı. 

Ben başından beri söyledim. Dedim ki bir yol güzergâhım var. Ondan sonra doğrularım var. Ondan sonra şartlar var, imkânlar var. Bütün bunların hepsini yoğurup Akçakale’yi mükemmel bir hale getirmek. 

Bunu da başardık. 

Akçakale’de Büyükşehirin marifeti var. Ondan sonra Avrupa Birliği'nden kaynakları var. Japon’yadan hibeler var. İşte bütün bunları hepsini yoğurup ilçenin önüne koyduk. 

Bunlar bugüne kadar niye bekledi? 

Geçmiş dönemlerde görev alan başkanlar neden yapmadı? Yani o kadar imkân, o kadar kaynak, o kadar fırsat. Niye bunları heba ettiniz? Onun için biz bir dakikamızı heba etmeyeceğiz. İnşallah 

Avrupa Birliği'nin projelerine de bakıyorum. Başka kim ne biliyorsa sizler de bir şey biliyorsanız falan yerden kaynak var. Falan yerde imkân var. Falan yerde proje var. Gelsin. Arsa da vereyim, destek de vereyim. İş makinelerini da seferber edeyim. Yeter ki oradan yani dediğimiz yere taşınabilsin dediğimiz manada ki hizmete kavuşabilsin. Hedefimiz bu. 

Haber Şanlıurfa Bu icraatlardan sonra Akçakale için daha neler yapacaksınız? Hedefiniz nedir? 

Mehmet Yalçınkaya ; Akçakale ilçesine organizeyi sanayisini getirmek .İnşallahbiz gerçekleştireceğiz. 

Suriye barışı tabii bizi boyumuzu aşan bir iş. İnşallah Türkiye ciddi bir adım atacak. 

Bu  coğrafyanın, tarihin, geçmişi var yüzyıllardır birlikteliğin bir zorunluluğu var. Onun için birlikte bir adım atacağız. Eğer bu adımı atarsak bu da bölgeye çok büyük bir hareketlilik ve çok büyük bir imkân sağlayacak. 

Fakat biz bu arada bu fırsat elimizdeyken eksiklerimizi görüp tamamlamamız lazım. 

Akçakale’yi şehir yapmak. Ana yoludur, içme suyudur, ağacıdır, çevre yoludur. Yani bunların hepsini bitirdik. Bunları işte geleceğe hazırlıyoruz. Şimdi bütün bunlar yarın harekete geçtiği zaman Akçakale Türkiye’de marka bir yer olacak Cazibe merkezi olacak. 

Herkesi Akçakale’ye getirmek Urfa'ya 20 dakika. Adam ithalatını oradan yapacak. İhracatını oradan yapacak. Üretimini organize sanayinde yapacak. Yani bu burayı bambaşka bir yere çevireceğiz. 

İnsanımız bunu tabii yaptıklarımızı ve düşündüklerimizi biraz hayal görüyor. Ya hayal görmüyorum. Ben hakikati görüyorum. Hakikat bu dediklerimizi fiilen hayata geçirmek. Onların hayata geçmesi için gayret ediyorum 

Yüzde 90nını gerçekleştirdik. Yüzde 10 kalan kısmını da dediğim gibi bu organizeyi de bitirip oraya yatırımcılara geçeceğiz. Urfa'dan 

değil, ben dışarıdan çok yatırımcı gelecek onu görüyorum. 6. bölgede olduğu için yüzde 50 yatırım indirimi var her konuda. 

Dışarıdan çok gelmek isteyen yatırımcı var. Antep'ten de var, Urfa'dan da var, Ankara'dan, İstanbul'dan, Orta Doğu'dan dünya kadar yatırımcı gelecek. 

Ve burayı çok farklı bir yere götürecek. Ben onu görüyorum. Bunun için gayretle çalışıyorum. Ve bu dediğim süre içerisinde de inşallah sizler de şahit olacaksınız. 

Bitireceğiz. Başka yolu yok. Ya bitecek ya bitecek. 

Haber Şanlıurfa Siyasete tamam mı devam mı? 

Mehmet Yalçınkaya; Önümüzde daha 2 yıl var. Bu 2 yılda durmadan duraksız çalışmamız lazım. 

Belediye personelleriyle her toplandığımız da söylüyorum. Diyorum ki traktörü sevgilin gibi sev. Kamyonun annen gibi sev. Ondan sonra kepçeyi baban gibi sev, buradan ekmek yiyorsun. 

Bize verilen bir yük var. Sırtımızda yani. Bu yükü buradan taşıyıp sahibine istediği yere kadar taşımak. Layıkıyla taşımak. Bunu yapalım. 

Ondan sonra 2 yılın sonunda önceki sorunuzda verdiğim cevap vermiştim 2-3 ay kala oturur. Devam mı tamam mı? Vaz mı geçtik? Bıraktık. Emekli mi olduk? Ondan sonra oturup bir karar veririz. O karara göre de hareket ederiz. 

Siyasette bu geçen 42 yılda Allah'ın izniyle çok büyük mücadele verdik. Çok büyük bir gayret sarf ettik. Akçakale'yi oradaki insanımızı oradaki özellikle Arapları bir yere getirdik Ben öyle düşünüyorum. Yani farklı bir yere geldi. 

Ben burada Kürt, Arap, Türk meselesinde değilim. Ama bir vaka ve bir gerçek vardır ki Urfa'da Araplar var.  

Ama Allah'a şükür bugün belediye başkanları da var. Milletvekillerimiz de var. 

Ondan sonra meclis üyelerimiz de var. Bunu da AK Parti sağladı. Onu da söylemek lazım. Geçmişteki partiler o kadar adil davranmadılar. 

Şu anda temsilde adalet var. 

Önümüzdeki 2 yılda kepçeci kepçesine Basın Basınına, kamyoncu kamyonuna baksın. Bende başkanlığıma bakayım. Fakat hepimiz çalışalım 

Nereye çalışalım? İşte elimizdeki bu verilen emanetin layıkıyla ilçeye hizmet etmek, onu bir yere taşımak, onun layık olduğu yere götürmek. Seçime üç ay kala, sen başka yere mi gideceksin? Başka bir adayın mı var bu çok beni çok enterese etmiyor. 

Ben şu anda işimle ilgili odaklıyım. Ve oradaki arkadaşlarıma diyorum ki işimize bakalım. İşimiz aşkımız. Aşk ile çalışan yorulmaz. Aşkla çalışacağız, şevkle çalışacağız. Ama Urfa'yı farklı bir yere götüreceğiz. 

Akçakale Urfa'nın bir parçası güney tarafı.. Eyyübiye, Akçakale, Harran bunları bir bütün sayarım. Bir milyon insana orada hizmet edeceğiz. Geldiğinde farkı görecek. Yolundan fark edecek, ağacından fark edecek, çiçeğinden fark edecek. Temizliğinden fark edecek, üretiminden fark edecek. 

Akçakale’yi Tek bir renge, turkuaz, mavi, beyaza boyuyorum. Yani şehre girdiğinizde Afrika şehri olmasın. Evler Mavi, kırmızı, boyası dökülmüş, cilası yok   Onlarda hepsini tek tek mavi beyaza boyatıyorum. Eskiden Hindistan'dan, Afrika ülkelerinden bir farkı yoktu. Şimdi bu durumu da gözünüzle görün. Eskisi neydi? Şimdi ki ne? Bunları yapmak kolay mı? Zor. Ama zoru başaracağız. 

Haber Şanlıurfa; Ailenize zaman ayırabiliyor musunuz? 

Mehmet Yalçınkaya; Çocuklarım, hanım. Dedikleri şu. Sen bizi dağıttın. Burada bir düzenimiz vardı. Nereden çıkardın bu işi? Ama bu bir sevdadır, bir aşktır. Bunu onlarda biliyorlar bu aşamada. Ben yüz binin üstünde hasta yatırmışım. Dün mesela iki hasta yatırdım. Sabahtan öğleye kadar bir hastaya koşturdum. Bugün tekrar gittim sabahtan öğleye kadar bir hastanın işini gördüm. Yani bunlarla meşgulüm. 

Onlar şikâyetçiler. Ben de kendimden şikâyetçiyim. 

2 tane zevkim vardı. Kitap okumak. Bir de müzik dinlemek. Şimdi müzik de dinleyemiyorum. Kitap okuyorum. Yani gecenin bir saatinde ama en azından gene 20 sayfa okuyorum. 

Kitaplarım hem arabada var. Hem yatak odasında var hem oturduğum yerde var. Hem de seyahat çantasının içinde var. Dün en son okudum. Kitap Turan Yavuz'un Çullayan ittifak. Bu kitap, Orta Doğu'yla ilgili. Son  yirmi sayfası kaldı. Onu okuyorum. İşim orta doğu. Yani sabahtan akşama kadar Orta Doğu nasıl olacak? Nasıl şekillenecek? Nasıl gidecek? 

Yani biz neresinde yer alacağız? Türkiye ve Türk insanı burada nasıl bir rol oynayacak? Tekrar bütün Ortadoğu'yu, bütün Arapları, bütün Müslümanları bu haçlı seferine karşı bunu görmek lazım.Şu anda bir Haçlı Seferi Var. 

İlan edilmemiş ama açık ve ama kapalı. Bunu Gerçekleştirdiler. Irak'ı yok ettiler, Suriye'yi yok ettiler, Yemen'i yok ettiler, Mısır'ı yok ettiler. Libyayı, Lübnanı yok ettiler. Filistin'i yok ettiler. Ondan sonra diğer ülkeleri de ekmeğe muhtaç hale getirdiler. Irak gibi bir yer, Kanada gibi olmalıydı şu anda. Altı petrol denizi, üstü Fırat ve Dicle Nehirlerin ortasında Musul Ovası, şimdi Irak aç ekmek yok. Onun için mesuliyetimiz sadece Akçakale'yle ilgili değil, 

Bütün bölgedeki insanımız hepsi, Arap'ıyla, Kürt'üyle, Türk'üyle geçmişte haçlılara karşı mücadele eden bütün grupları yeniden birleştirip tekrar bu Haçlı Seferine karşı inşallah birlikte duracağız. 

İnşallah bu coğrafyada yeniden bir tarih yazacağız. 

Yeniden bir destan yazacağız. Ben Şanlıurfa'daki Kürde şunu söylüyorum. Birinci Dünya Savaşı'nda yayınladıkları Kürtlerin bir bildirgeleri var.İmkânım olsa Urfa'nın dört kapısına bunu asarım. 

Orada Kürtler Batı'daki bu emperyalistlere ve bu haçlılara ne söyleyeceklerini söylemişlerdir. Onun için biz birbirimizle kavga etmeyeceğiz. Kavgayı kimle yapaağımız, ne edeceğimiz bellidir. Batı ve Haçlı Seferlerini Kim yapıyor belli. Onlarla kavga edeceğiz biz. Birbirimize sarılacağız. Birbirimizin kardeşiyiz. Birlikte bu bölgeyi hepimiz ayağa kaldırmak zorundayız. 

Türkiye dünyadaki bütün Müslümanların son kalesidir. 

Bütün kaçan, göçen Yıkılan, virane olan herkesin sığındığı yer Afrika'dan, Sudan'dan tutun herkes burada şu anda. Burası Allah korusun. Başına bir iş gelse kim nereye gidecek? Her gittiğim aileye şunu söyledim. Bir evden bir tane öğrenci istiyorum bizim üniversitelerde okutun diyorum. Arapları getirin üniversitelere. Savunma Bakanı'na dedim ki getir bunların hepsini Harbiye'ye koy. 

O da dedi ki öyle yapıyorum. Dedim yetmez. Fazlasını polis akademisine getirin. İçişleri Bakanı'na dedim. Getir bunları polis akademisine, polis kolejlerine koy. Bunlar bu işin kaderini değiştirecek. Başka yolumuz yok. 

Haber Şanlıurfa; Türkiye’nin Ekonomisinden sorumlu olsaydınız, yaşanan krizi gözlerinizdeki ışıltıyla mı çözerdiniz? 

Bakan bizim hemşerimiz kardeşimiz. Biz Bakanımızla iftihar ediyoruz. Urfa gibi bir yerden bir Maliye Bakanı çıkmış. 

Tabii bununla biz iftihar ederiz. Bizden birisi neticede. 

Ekonomik krizden kurtulmanın, tek yolu üretim. İhracat, istihdam. 

Türkiye bunların hepsini çabalıyor. Fakat bu kriz dünya çapında bir kriz. Krizin sebebi Rusya savaşı diyebilirsiniz. Yeniden bir dünya kuruluyor diyebilirsiniz. 

Yani kuraklık var. Dünyada ekolojik bir denge bozukluğu var. Siz de görüyorsunuz üretim düştü. Her yer nasibini aldı. Türkiye'de bundan nasibini aldı. Ama Türkiye’yi Allah Türkiye'yi seviyor. Bunu kabul etmek lazım. Cenabı hak buraya her zaman zor durum içerisinden bir kolaylık sağlıyor. Yani diyelim ki bir yer yıkılıyor. Oranın imarı yine size düşüyor. Oradan bir imkân geliyor. Şimdi Rusya Ukrayna savaşıyor.. Oradaki 50 milyon ton Buğday, arpa, mısır, oradaki bütün her şeyin bir kere akışı bizim üzerimizde. Biz sağlıyoruz. Bize de faydası var. Buğdayın kilosu bugün 15 lira Türkiye çok buğday ithal etmiyor. Bunu kabul etmek lazım. 

Ekonomik krizde işsiz olan kesim mağduru oluyor. Üreten değil 

Ekonomik krizde en fazla etkilenen kişi işsizler oldu. Tabii. Bunu kabul etmek lazım. 

İşsizler için İş imkanı açmak lazım, , kaynak açmak lazım. 

Bununla ilgili devletin bir sürü projeleri var. Siz de takip ediyorsunuz. KOSGEB'den tutun da. Her türlü destek vermeye çalışıyor. Ama tabii dediğim gibi yani bu inşallah önümüzdeki zamanda bir ferahlama olur diye düşünüyorum. 

Haber Şanlıurfa  Akçakale Belediye binasına haciz işlemi yapılması ve Belediyeye ait bir parkın satılmasının sebebini açıklar mısınız ? 

Mehmet Yalçınkaya ; Ben Akçakale belediyesini 20 trilyon piyasa borcuyla teslim aldım. 

Alacaklılar belli. Ben borçlanmadım. Benim benim icraatlarımdan dolayı alacaklı kimse yoktu. O alacaklı olan kişilerin hacizleri sonucu satışlar oldu. Park satıldı. Ama Geçen ay itibariyle biz parkı tekrar geri aldık. 

Hayali bir fatura ile Haciz edilmek istendi 

Tekrar belediye kazandı. Belediyenin satışı vardı. Belediyenin satışını da mahkeme marifetiyle iptal ettik. Yani biz haklı çıktık. 

Neden? 

Orada teslim edilmeyen mal karşılığında fatura edilmiş. Alacaklı görünüyor. Fakat faturaları incelendi. Ondan sonra bu malların ortada olmadığı görüldü. Hayali bir fatura. Mahkeme ona hükmetti ve satışı iptal etti. 

Özet olarak belediye Parkını sattı diyorsunuz satıldı. Doğru. Ama ben borçlanmadım. Benden dolayı icra gelmedi. İcramdan dolayı satılmadı. Geçmişten gelen bir olay. Biz de hakikati ortaya koyduk. Belediyenin menfaatini koruduk. 

Mahkeme marifetiyle iptal ettik. Ama şimdi hiçbirisi onu söylemiyor.. Ama diyor ki belediyeyi sattı. .  Olay bu.

Hakikat ve Gerçeğin peşinden koşan gazeteci arkadaşlarımıza her zaman kapımız açık. 

Doğruları anlattım hatamız yok mu, eksiğimiz yok mu? Her insan gibi bizde. Kuluz Hatamız da olur, eksiğimiz de olur. Ama her zaman doğruyu yapmaya çalıştık. İyi yapmaya çalıştık, güzeli yapmaya çalıştık. 

Son olarak Akçakale için Olmayan imkânları getirip seferber ettik. 

Buda bizim maharetimiz. 

 

Abdullah Cengiz / www.habersanliurfa.net

 

 

 

 

Akçakale Mehmet Yalçınkaya Haber Şanlıurfa