Mehmet Uymaz ile İddialı Röportaj
ŞANLIURFA – Türkiye genelindeki Şanlıurfa il ve ilçe dernekleri ile federasyonlarını aynı çatı altında birleştirmek amacıyla kurulan Şanlıurfalılar Konfederasyonu, kuruluş sürecini tamamlamak üzere. Konfederasyonun kurucu genel başkanlığını üstlenen Mehmet Uymaz, yürütülen süreci ve hedeflerini şu sözlerle açıkladı:
“Güçlü bir çatı altında olmak hepimizin ortak arzusuydu. Türkiye’nin dört bir yanına dağılmış Şanlıurfa ve ilçelerine ait derneklerle çeşitli görüşmeler sağladık. Yaptığımız görüşmeler sonucunda ortak bir iradeyle konfederasyon kurma kararını aldık. Amacımız, Şanlıurfa’ya ait kültürel, sosyal ve ekonomik değerlerin kurumsal bir yapı içinde büyümesini sağlamak. Daha güçlü bir dayanışma ağı ile hareket etmektir. Böylece, Şanlıurfalıların sesini daha gür, daha etkili bir biçimde duyurma imkanımız olacaktır.”
Haber Şanlıurfa: Sayın Uymaz, açık konuşalım: Türkiye’de onlarca hemşehri derneği ve federasyonu var. Bu yeni kurulan Şanlıurfalılar Konfederasyonu, sıradan bir tabela kuruluşu mu olacak, yoksa gerçekten ses getiren, taşın altına elini koyan bir yapı mı?
Mehmet Uymaz: “Bakın, lafı eğip bükmeyeceğim: Bu topraklar lafla değil, bilekle, alın teriyle, cesaretle yoğrulmuş topraklardır. Şanlıurfa gibi kadim bir şehrin adını tabelaya yazıp köşeye asıp oturmak bize yakışmaz. Bizim konfederasyonumuz, kahvaltılarda fotoğraf çekilip sosyal medyada paylaşmak için kurulmadı. Şanlıurfalıların hakkını almak, Ankara’da masaya yumruğu vurmak, bu memleketin sesi olmak için kuruldu. Şanlıurfa’nın taleplerini süslü cümlelerle süsleyip rafa kaldıracak değiliz; dosyalarla, projelerle, somut önerilerle hükümetin kapısını çalacağız. Gerekirse 24 saat mesai yapacağız, gerekirse Ankara’da sabahlayacağız ama bu şehrin hakkını alacağız. Sıradan bir dernek değiliz, bir mücadele hareketiyiz. Bunu da herkesin böyle bilmesini isterim.”
Haber Şanlıurfa: Konfederasyonun kurucusu olarak net bir hedef koyar mısınız? "Biz bu işi yapacağız!" dediğiniz somut bir proje var mı?
Mehmet Uymaz: “Evet, var. Çok net bir hedefimiz var: 'Şanlıurfa’ya bir üniversite daha kazandıracağız.' Tarım, hayvancılık ve gastronomi alanında ihtisaslaşmış, Şanlıurfa merkezli bir yeni devlet üniversitesi için hazırlıklarımız başladı. Ayrıca, gençlerimize burs desteği verecek, iş insanlarımızı yatırım için seferber edeceğiz. Ankara’da lobi yapacağız, gerekirse kapı kapı gezeceğiz ama bu projeleri hayata geçireceğiz. Laf değil, iş üreteceğiz.”
Haber Şanlıurfa: Şanlıurfalılar Konfederasyonu'nun başına geçerken size "Bu iş zordur, başaramazsın" diyenler oldu mu? Onlara cevabınız nedir?
Mehmet Uymaz: “Oldu, hem de çok oldu. Ama ben şunu söylüyorum: 'Yapamazsın' diyenler, bu milletin tarihinden bihaber olanlardır. Şanlıurfa, Peygamberler şehri; cesaretin, sabrın ve mücadelenin sembolüdür. O yüzden kimse kusura bakmasın; biz başaracağız, çünkü Şanlıurfa’yı sevmek lafla değil, icraatla olur. 'Yapamazsın' diyenlerin inadına daha fazlasını yapacağız.”
Haber Şanlıurfa: Şanlıurfalılar Konfederasyonu’nun en büyük hedefi ne? Beş yıl sonra nerede olmayı planlıyorsunuz?
Mehmet Uymaz: “Beş yıl sonra Şanlıurfalılar Konfederasyonu, Türkiye’de adından söz ettiren, sadece Şanlıurfalıların değil, tüm Anadolu’nun örnek aldığı bir yapı olacak. Ankara’da güçlü bir lobi, Şanlıurfa’da yeni istihdam alanları, gençler için burs programları ve Urfa kültürünün Türkiye genelinde daha güçlü tanıtıldığı projelerle sahada olacağız. Türkiye haritasına bir 'Şanlıurfa gücü' damgası vuracağız.”
Haber Şanlıurfa: Son olarak Şanlıurfalılara bir çağrınız var mı?
Mehmet Uymaz: “Var, hem de net bir çağrım var: Ayağa kalkın! Bu şehrin sesi olmaya, hakkını almaya, birliğini büyütmeye geliyoruz. Bu bir masa başı projesi değil, bir halk hareketidir. Herkesi bu davaya sahip çıkmaya çağırıyorum. Sadece izlemeyin, destek olun, taşın altına elinizi koyun. Çünkü Şanlıurfa ancak birlik olursa kazanır!”
Yorumlar
Kalan Karakter: